Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calculul si declararea impozitului pe profit pentru organizatiile nonprofit. Cum procedam?

18-Ian-2017
17898

Prin cele ce urmeaza, facem referire la o asociatie care are drept obiect de activitate practicarea medicinei alternative si care inregistreaza in anul 2016 atat venituri din cotizatii si donatii, cat si venituri din predarea cursurilor in domeniu. In cazul in care cheltuielile asociatiei sunt de 1500 lei respectiv veniturile din cotizatii 1000 lei, iar cele din predarea de cursuri de 4000 lei (activitate economica), stabilim daca asociatia datoreaza impozit pe profit pe anul 2016, precum si care este modul de calcul in cazul in care 300 lei din cei 1500 lei sunt cheltuiti pentru obtinerea veniturilor din activitati economice.

Conform dispozitiilor Legii nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, organizatiile nonprofit sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru veniturile de natura cotizatiilor, taxelor de inscriere, contributiilor membrilor, donatiilor sau bunurilor primite prin sponsorizare, sumelor realizate din actiuni ocazionale de strangere de fonduri, veniturile din activitati economice realizate pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10 % din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit etc.

Rezulta ca organizatiile nonprofit (asociatiile) datoreaza impozit numai pentru partea din profitul impozabil care corespunde veniturilor, altele decat cele scutite si nu calculeaza impozit pe profit pentru veniturile din activitati economice realizate pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal si care nu reprezinta mai mult de 10 % din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit.

Din informatiile prezentate de d-voastra retinem ca organizatia realizeaza venituri din activitati economice si din activitati neeconomice.

La 31 decembrie 2016 cursul de schimb utilizat pentru scopuri financiare si fiscale a fost 4,5411 lei/euro. Veniturile din activitatea economica au reprezentat 880,8 euro. Din totalul veniturilor scutite 10% este 100 lei, iar veniturile totale pentru care nu se calculeaza impozitul pe profit = 1.100 lei (1.000 + 100).



Organizatiile nonprofit au, conform prevederilor art. 41, alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, obligatia sa completeze si sa depuna formularul 101 privind impozitul pe profit anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calcula impozitul (25.02.2017) indiferent ca au desfasurat sau nu activitati economice.

Pentru calculul impozitului pe profit organizatia nonprofit trebuie sa completeze registrul de evidenta fiscala prevazut la art. 19, alin. (7) din actul normativ anterior invocat.

In formularul 101 privind impozitul pe profit anual, aprobat prin Omfp nr. 3386/2016, la rd.1 – 10 se trec veniturile si cheltuielile din activitatea desfasurata, economice si neeconomice (5.000 – 1.500), la rd. 20 "Alte venituri neimpozabile” se trec veniturile din activitatea nonprofit si cele economice neimpozabile (1.100), iar la rd. 32 "Cheltuieli aferente veniturilor neimpozabile” (1.200).

Ca urmare, la rd. 40 "Profit impozabil/Pierdere fiscala de recuperat in anii urmatori” rezulta un profit impozabil de 3.600. Impozit pe profit = 576. In acest exemplu simplist se observa cum din activitatea neeconomica rezultatul este pierdere, iar din activitatea economica profit.

Completarea si depunerea formularului 101 privind impozitul pe profit anual este obligatorie chiar si in situa?ia in care se înregistreaza numai venituri neimpozabile, respectiv cheltuieli nedeductibile, potrivit prevederilor titlului II "Impozitul pe profit" din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016