Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt obligatiile de inregistrare pentru administratorul nerezident?

04-Nov-2014
5731
In analiza de mai jos, pornim de la o societate pe actiuni din Romania care are incheiat un contract de management cu o persoana fizica nerezidenta (din Anglia). Persoana fizica nerezidenta isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei si detine Certificat de Inregistrare eliberat de O.R.I. - Bucuresti, avand CNP.

Societatea retine si plateste toate impozitele si contributiile specifice legislatiei din Romania. Vom vedea daca acest contract de management incheiat cu persoana fizica nerezidenta se inregistreaza la Autoritatea fiscala din Romania si daca este obligatorie obtinerea NIF pentru persoana nerezidenta.

Cetatenii Uniunii Europene care intra pe teritoriul Romaniei beneficiaza de drept de rezidenta pentru o perioada de pana la 3 luni de la data intrarii in tara, fara indeplinirea vreunei conditii suplimentare. Daca au insa statutul de lucrator (desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati dependente sau activitati independente, in conditiile legii), au dreptul de rezidenta in Romania pentru o perioada mai mare de 3 luni.

Astfel, in temeiul art. 41 alin. (1) din OUG 102/2005, fiecarui cetatean al Uniunii Europene, precum si oricarui membru de familie care a fost luat in evidentele Oficiului Roman pentru Imigrari i se atribuie un cod numeric personal care se inscrie in documentul care atesta rezidenta pe teritoriul Romaniei.

In materie fiscala, in vederea identificarii persoanei in vederea raportarii obligatilor fiscale datorate, legislatia fiscala permite atribuirea codui de identificare fiscala, care poate fi codul numeric personal dobandit sau pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal, numarul de identificare fiscala atribuit de organul fiscal.


De asemenea, in scopul administrarii impozitului pe venit, in cazul persoanelor fizice care sunt contribuabili potrivit Titlului III privind impozitul pe venit din Codul fiscal, codul de identificare fiscala este codul numeric personal, pentru persoanele fizice fiind asadar necesara atribuirea codului de identificare fiscala de catre organul fiscal pe baza declaratiei de inregistrare fiscala doar daca desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere sau nu detin cod numeric personal (art. 72 alin.(1) lit. c) si e) din Codul de procedura fiscala).

Pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal si realizeaza numai venituri supuse regulilor de impunere la sursa, iar impozitul retinut este final, atribuirea de catre organul fiscal a codului de identificare fiscala se poate face si la solicitarea platitorului de venit.
In cazul prezentat, intrucat persoana fizica detine un cod numeric personal, obtinut ca urmare a depunerii documentatiei la Oficiul Roman pentru Imigrari in vederea luarii in evidenta si eliberarii certificatului de inregistrare a rezidentei, consideram ca acesta va putea fi folisit pentru declararea obligatiilor fiscale retinute la sursa de catre societate.
 
In ceea ce priveste inregistrarea contractelor la administratia fiscala de catre persoanele juridice romane, prevederile art. 8 alin. (7 indice 1) din Codul fiscal,
pct. 21 indice 1 din Normele metodologice pentru aplicarea acestui articol reglementeaza aceasta obligatie pentru prestari de servicii de natura activitatilor de lucrari de constructii, montaj, supraveghere, consultanta, asistenta tehnica si orice alte activitati executate de persoane fizice nerezidente pe teritoriul Romaniei. Astfel, daca persoanele juridice romane sunt beneficiare ale unor prestari de servicii de natura activitatilor de lucrari de constructii, montaj, supraveghere, consultanta, asistenta tehnica si orice alte activitati in sensul de servicii prestate in Romania, care genereaza venituri impozabile, executate de persoane fizice nerezidente pe teritoriul Romaniei, acestea au obligatia sa inregistreze contractele incheiate cu acesti parteneri la organele fiscale competente, potrivit procedurii instituite prin OPANAF 1400/2012.

Totodata, consideram ca trebuie analizate si aspectele legate de obtinerea rezidentei fiscale in contextul art. 40 alin. (2) si urmatoarele din Codul fiscal coroborate cu cele ale art. 7 alin. (1) pct. 23 din Codul fiscal. In acest sens, trebuie respectate prevederile OMFP 74/2012 dat in aplicarea prevederile art. 40 alin. (2)-(7) si ale art. 118 alin.(5) din Codul fiscal.

In cazul persoanelor fizice nerezidente, este instituita obligatia de inregistrare la administratia fiscala a formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania" insotit de documentele justificative mentionate la art. 11 din ordin, in 30 de zile de la implinirea termenului de 183 de zile de prezenta in Romania, pentru a se stabili daca sunt supuse obligatiei fiscale integrale pentru veniturile din Romania si strainate sau doar pentru veniturile obtinute in calitate de administrator din Romania.



Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro




Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Lipsa de numerar in casierie. Care este monografia contabila

    • In urma inventarierii soldului de casa s-a constatat o lipsa la inventar. Banii au fost sustrasi de catre o persoana care nu este salariat al firmei, dar pe care am identificat-o. Care este monografia contabila pentru suma lipsa? Va rog si in situatia in care se va recupera sau nu aceasta suma... Multumesc! Monografie lipsa numerar in casierie - raspunsul specialistului: Constatarea lipsei de numerar din casierie este responsabilitatea casierului, sau a administratorului, daca nu este o persoana...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura: Cum se pot corecta facturile transmise eronat in sistem

    • Cum se poate corecta daca au fost emise doua facturi si au fost ridicate pe SPV cu acelasi numar, la date diferite si valori diferite? Corectarea facturilor transmise in sistemul national RO e-Factura – raspunsul specialistului: Corectarea facturilor, ca de altfel intreg sistemul care are in centru factura, se realizeaza in baza prevederilor Titlului VII din legea 227/2015 privind Codul fiscal, astfel cum rezulta din prevederile art. 17 din OUG 120/2021 privind implementarea...» citeste mai departe aici

  • Vineri, 20 septembrie 2024, termenul pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare

    • Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, vineri 20 septembrie 2024, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii organului fiscal cu privire la aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare: - Formularul 010 ”Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica”; - Formularul 016...» citeste mai departe aici

  • Brosura ANAF privind Decontul precompletat RO e-TVA

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, brosura privind Decontul precompletat RO e-TVA. Decontul precompletat RO e-TVA Prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3775/2024 a fost aprobat modelul si continutul formularului Decont precompletat RO e-TVA. De cand se implementeaza decontul precompletat e-TVA Decontul precompletat RO e-TVA se implementeaza cu data de 1 august 2024 pentru operatiunile efectuate incepand cu data de 1 iulie 2024 de persoanele impozabile...» citeste mai departe aici

  • Finantele propun extinderea stimulentelor fiscale pentru investitiile in activitati de cercetare-dezvoltare

    • Ministerul Finantelor propune o masura de sprijin pentru mediul de afaceri, menita sa incurajeze inovarea si progresul tehnologic, prin extinderea numarului contribuabililor care beneficiaza de deduceri fiscale pentru investitiile in activitatea de cercetare-dezvoltare. Concret, se propune reglementarea scaderii din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obtinute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentand deducerea suplimentara de 50% aplicata...» citeste mai departe aici

  • Fonduri elvetiene pentru IMM-urile romanesti. Cand se va derula programul si ce sume se acorda

    • Fonduri elvetiene pentru IMM-urile romanesti. Recent, ministrul Marcel Bolos a semnat un acord pentru sprijinirea investitiilor in sectorul productiv. Vor fi acordate fonduri elvetiene pentru IMM-urile romanesti. Cand se va derula programul si ce sume se acorda? Ministrul Marcel-Ioan Bolos si E.S. Ambasadorul Elvetiei in Romania dl. Massimo Baggi au semnat recent acordul pentru Programul „Consolidarea IMM-urilor prin acces imbunatatit la finantare”, parte a Programului de cooperare...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016