Cele mai importante obligatii ale contabililor, pana la finalul anului 2019
Contabilii mai au la dispozitie doar 8 zile lucratoare, pana pe 20 decembrie - data limita pentru depunerea declaratiilor, timp in care au de indeplinit o multime de obligatii fiscale.
Cu ajutorul colegilor nostri, am intocmit o lista cu lucrurile pe care contabilii le au de facut pana la finalul anului 2019.
Asadar, acestia trebuie sa:
- Verifice daca firma este in situatia de a colecta TVA la sponsorizarile in bunuri - daca firma este platitoare de TVA;
- Reevalueze imobilizarile – daca firma a optat pentru un model bazat pe reevaluare;
- Realizeze inventarierea anuala a patrimoniului (baza OMFP 2861/2009) - implica task-uri: realizarea procedurilor proprii privind inventarierea (in PCR este descrisa intreaga procedura), procesul verbal de inventariere, intocmirea registrului-inventar, inregistrarea rezultatelor in evidenta tehnico-operativa, imputarea lipsurilor constatate etc.;
- Efectueze calculul impozitului pe microintreprindere. La final de an trebuie sa tina cont si de diferentele de curs;
- Analizeze contul 542 la final de an si sa faca reclasificarea in 461 sau 4282, dupa caz;
- Regleze soldul contului 473 - “Decontari din operatiuni in curs de clarificare” - aici se inregistreaza operatiunile fara documente justificative;
- Revizuiasca provizioanele la final de an (detalii gasiti AICI >>);
- Scoata din evidenta creantele si datoriile prescrise ce implica niste demersuri legale (este vorba de prescrierea datoriilor mai vechi de 3 ani);
- Inregistreze in contabilitate a clientilor incerti;
- Definitiveze bugetul pe anul 2020.
Cel mai de ajutor intr-un timp atat de scurt este un abonament la portalulcontabilitate.ro unde sunt rezolvate mii de spete privind subiectele enuntate mai sus si multe altele. De asemenea, abonamentul include consultanta telefonica zilnica.
Detalii despre modalitatea de abonare la portalulcontabilitate.ro obtineti AICI >>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Titularul de PFA fara venituri in 2021 si 2022 poate declara contributii CAS pe declaratia unica sau trebuie facut contract cu casa locala de pensii? Cu alte cuvinte, desi nu are venituri, completarea in declaratia unica 212 a rubricilor CAS cu sume datorate, urmata de plata acestora este suficienta sau trebuie o alta procedura?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O persoana fizica vinde in anul 2021 o casa mostenita de la bunici. Valoare de vanzarea a casei este mai mare decat plafonul a 12 salarii valabil in 2021, egal cu 27.600 lei. In ceea ce priveste CASS, contributia la sanatate si veniturile obtinute din vanzare casei sunt luate in calcul la stabilirea obligatiei de a plati contributie sociala de sanatate? Prin urmare, persoana datoreaza CASS pentru anul 2021 in valoarea de 2.760 lei? Persoana fizica a obtinut venituri in anul 2021 doar din...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma are un autoturism in patrimoniu in valoare de 100.000 lei, iar administratorul firmei, care este si angajat al firmei de 5 ani de zile, nu si-a ridicat drepturile salariale in suma de 75.000 lei, iar acum ar dori sa vanda autoturismul de pe firma catre persoana fizica (administrator), insa sa se compenseze sumele de mai in sus si sa se achite doar diferenta catre firma. S-ar putea efectua aceasta operatiune si care ar fi inregistrarile contabile?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O SRL are 4 asociati. Doreste sa distribuie dividende din profitul anilor anterior si partial din 2021. Asociatii sunt: - persoana juridica cu rezidenta in Emiratele Arabe Unite (majoritar), - persoana fizica rezidenta in Ungaria, - persoana fizica rezident in Mexic, - persoana fizica rezidenta in Romania. Care sunt cotele de impozit pentru fiecare asociat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu un model "agreat" de catre ANAF de BVC si o situatie a indicatorilor orientativi, precum si un model a evolutiei acestora pentru o esalonare pentru suma de 190.000 pe 5 ani pe Legea 207/2015.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatate noastra a repartizat pe dividende in anul 2016 si 2017 sume din profitul anilor 2007-2009 catre asociatii sai. Sumele au fost impozitate, iar in evidenta contabila figureaza doar unul dintre asociati cu sume nete neridicate. Aceste valori se pot inchide ca fiind prescrise prin "Alte venituri din exploatare" (contul 758)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate