
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Baza legala
Codul fiscal, Titlul V, Capitolul III, art.153 - 183
Modul de stabilire
Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania, realizate din urmatoarele categorii de venituri:
• venituri din salarii si asimilate salariilor;
• venituri din activitati independente;
• venituri din drepturi de proprietate intelectuale;
• venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016;
Contributia de asigurari sociale de sanatate se datoreaza de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor contributia se calculeaza si se retine de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora. Calculul contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul mentionate la art. 157 din Codul fiscal.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuale; din asocierea cu o persoana juridica, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din investitii si din alte surse datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca realizeaza venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara. incadrarea in plafon se efectueaza prin cumularea acestor venituri. Baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta echivalentul a 12 salarii de baza minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Contributia se stabileste si se declara de persoanele fizice care realizeaza veniturile si care au obligatia platii.
Pentru persoanele fizice care realizeaza care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din activitati independente in baza contractelor de activitate sportiva, din arenda, din asocieri cu persoane juridice, pentru care impozitul se retine la sursa , iar nivelul net sau brut, dupa caz, acestor venituri, obtinut de la un platitor de venit este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, platitorul de venit are obligatia sa calculeze, sa retina si sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate.
Cota
Cota de contributie de asigurari sociale de sanatate este de 10%
Te-ar putea interesa si:
Contributiile de asigurari sociale: Capitolul III. Taxe si impozite stabilite de Codul fiscal
Taxe si impozite stabilite de Codul fiscal (exceptie taxe locale)
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Sfaturi de la experti
Livrare produse electronice catre Universitate
Intrebare: Firma ABC SRL a livrat catre Universitatea de Vest - Timisoara in 05.07.2022 o tabla interactiva si un smart TV si acum Universitatea ne cere sa dam o declaratie prin care spunem ca nu raportam in e-Factura aceasta factura, ci sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O SRL din Romania are doi asociati: unul persoana juridica din Olanda, iar celalalt persoana fizica Olandeza. Asociatul persoana fizica doreste sa cedeze partile sale sociale la valoare nominala, persoanei juridice. Valoarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<