Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Creditarea e ingreunata de modificarile din contracte

12-Sep-2014
1866
Potrivit declaratiilor facute de presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, sentintele judecatoresti care schimba prevederile unui contract de credit care exprima vointa partilor nu ajuta la redresarea creditarii, acesta facand referire la decizia recenta a unei instante de judecata de a transforma un credit din franci elvetieni in lei la cursul de schimb de la data acordarii imprumutului.

In aceasta privinta, citat de Agerpres, acesta a declarat:

"Eu cred ca astfel de decizii nu sunt de natura sa redreseze activitatea de creditare. Atunci cand vezi ce ti se poate intampla, nu te mai grabesti sa reiei creditarea. La nivelul bancii noastre (CEC Bank - n.r.) nu avem astfel de probleme, dar asta nu inseamna ca nu suntem interesati de ce se intampla in general, iar in calitate de presedinte al ARB transmit ingrijorarea sistemului".

In ce priveste impactul unor astfel de decizii judecatoresti, cat si la initiativele legislative care ar da dreptul clientilor bancilor sa solicite schimbarea clauzelor contractuale, aflate in dezbaterea parlamentarilor in aceasta perioada, presedintele ARB a spus ca Banca Nationala a Romaniei se ocupa de analizarea impactului.

Potrivit Agerpres, Ghetea a mentionat ca sumele nu sunt neglijabile, iar impactul transformarii conditiilor de creditare in diversele forme - la cursul de la data acordarii creditului, transformarea la solicitarea clientului dintr-o valuta in alta decat leul sau transformarea in lei - efectul este "deosebit de puternic".



Totodata, in ce priveste acuzatiile unor parlamentari potrivit carora bancile fac presiuni asupra lor pentru a nu aproba aceste propuneri legislative, presedintele ARB a declarat, anunta Agerpes, ca nu este vorba de presiuni, ci de exprimarea punctului de vedere si a argumentelor pentru fiecare proiect in parte, declarand in plus urmatoarele:

"ARB a transmis informatiile pe care le detine la Parlament. BNR va face publice datele sau nu, dupa cum considera, eu nu-mi pot permite sa dau publicitatii astfel de informatii. Nu stiu in ce masura o asociatie si 40 de banci pot sa faca o presiune mai mare decat peste 500 de alesi ai poporului, in conditiile in care dansii au ultimul cuvant. Este o interpretare gresita. Noi nu facem presiuni, noi ne spunem punctul de vedere. Credeti ca foloseste cuiva ca aceasta tara sa ramana fara un sistem bancar viabil? Eu cred ca nu".

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016