Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Decontari intre unitate si subunitati. Facem reevaluarea?

08-Mai-2012
6051
Dezbatem cazul in care o sucursala a unei firme din SUA preia de la societatea mama o cladire in lei spre administrare prin 212=481. Din activitatea desfasurata, sucursala vireaza firmei mame o parte din veniturile obtinute, in valuta prin 481=5124. Vom vedea, mai jos, daca in conditiile in care suma virata societatii mame este in valuta, trebuie facut un analitic distinct al ct 481 pentru transferurile in valuta si reevaluat la sfarsitul fiecarei luni sau daca suma trebuie stinsa din ct 481 pe care s-a preluat cladirea si decontata doar in lei fara a mai trebui facuta reevaluarea ct 481.


Raspuns:

Potrivit prevederilor pct 185 din OMFP 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene, cu modificarile si completarile ulterioare:

" (1) In intelesul prezentelor reglementari, o tranzactie in valuta este o tranzactie care este exprimata sau necesita decontarea intr-o alta moneda decat moneda nationala (leu), inclusiv tranzactiile rezultate atunci cand o entitate:

a) cumpara sau vinde bunuri sau servicii al caror pret este exprimat in valuta;
b) imprumuta sau ofera spre imprumut fonduri, iar sumele ce urmeaza sa fie platite sau incasate sunt exprimate in valuta; sau
c) achizitioneaza sau cedeaza intr-o alta maniera active, contracteaza sau achita datorii exprimate in valuta.
(2) Cursul de schimb valutar este raportul de schimb dintre doua monede.
(3) Diferenta de curs valutar este diferenta ce rezulta din conversia unui anumit numar de unitati ale unei monede intr-o alta moneda la cursuri de schimb diferite.
(4) In vederea aplicarii regulilor privind contabilizarea operatiunilor in valuta, creantele si datoriile exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, sunt asimilate elementelor exprimate in valuta.
(5) O tranzactie in valuta trebuie inregistrata initial la cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunii".

Avand in vedere aceste prevederi legale, rezulta ca sumele virate lunar catre firma mama reprezinta o tranzactie in valuta evaluata la cursul de schimb din data decontarii, tranzactie care presupune urmatoarea formula contabila:

481"Decontari intre unitate si subunitati" = 5124"Conturi la banci in valuta" curs de schimb din data decontarii

Nu este necesara deschiderea unui analitic distinct al contului 481.
Sumele sunt virate din venituri catre firma mama, in valuta, la cursul din data decontarii, astfel incat soldul contului 481 reflecta sumele datorate in lei de sucursala din Romania catre firma mama din SUA.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Decontari intre unitate si subunitati. Facem reevaluarea?":
Rating:

Nota: 2.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016