Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Depunerea Formularului 205 in anul 2015. Termen limita anuntat de ANAF

18-Feb-2015
10745

In randurile de mai jos, va prezentam cele mai noi aspecte cu privire la completarea si depunerea formularului 205 " Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit.



Cine depune formularul 205?

Platitorii de venituri care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului, conform titlului III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si intermediarii, societatile de administrare a investitiilor in cazul rascumpararii de titluri de participare la fondurile deschise de investitii sau alti platitori de venit, dupa caz, pentru castiguri/pierderi realizate de persoanele fizice, aferente tranzactiilor cu titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise.


>> Care sunt categoriile de venituri pentru care se depune formularul 205?


a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;

b) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent;

c) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;

d) venituri din activitati independente realizate intr-o forma de asociere cu o persoana juridica, microintreprindere;

e) venituri sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si din orice alte operatiuni similare;

f) venituri obtinute din valorificarea bunurilor mobile sub forma deseurilor din patrimoniul afacerii potrivit art. 78 alin. (1) lit. f) din odul fiscal;

g) castiguri din transferul titlurilor d evaloare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;

h) venituri din salarii;

i) venituri din dividende;

j) venituri din dobanzi;

k) castiguri din transferul valorilor mobiliare in cazul societatilor inchise si al partilor sociale;

l) venituri din lichidarea persoanei juridice;

m) venituri din premii;

n) venituri din jocuri de noroc;

o) venituri din pensii;

q) venitiri din arendare;

r) venituri din alte resurse.


>> Rectificarea formularului 205

Declaratia poate fi rectificata, situatie in care se va inscrie "X" in casuta prevazuta in acest scop.


ATENTIE: Declaratia rectificativa se intocmeste pe tipuri de venit si va cuprinde numai pozitiile corectate, declarate eronat in declaratia initiala sau pozitiile care, in mod eronat, nu au fost cuprinse in declaratia initiala.

In cazul in care declaratia se corecteaza prin eliminarea unei pozitii declarate eronat in declaratia initiala se va proceda atsfel:

- in tabelul de la sectiunea IV "Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit", generat pe tipuri de venit, se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la col. 4-7 se va inscrie cifra "0" (zero);

>>Termen de depunere

Formularul 205 se depune pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat (2.03.2015).


>> Alte aspecte de interes


- Declaratia se depune la organul fiscal la care platitorii de venituri sunt inregistrati in evidenta fiscala.

In cazul sediilor secundare inregistrate ca platitori de impozit pe veniturile din salarii, declaratia corespunzatoare activitatii sediilor secundare se depune de contribuabilul care le-a infiintat, pe codul de inregistrate fiscala al acestuia, la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat contribuabilul.

Pentru angajatii care au fost detasati la o alta entitate, declaratia se completeaza de catre angajator sau de catre platitorul de venituri din salarii in cazul in cae angajatul detasat este platit de entitatea la care a fost detasat.

In situatia in care plata venitului salarial se face de entitatea la care angajatii au fost detasati, angajatorul ccare a detasat comunica platitorului de venituri din salarii la care acestia sunt detasati date referitoare la deducerea personala la care este indreptatit fiecare angajat.

Pe baza acestor date, platitorul de venituri din salarii la care angajatii au fost detasati intocmeste statele de salarii si calculeaza impozitul, in scopul completarii declaratiei.

- Sectiunea V "DATE INFORMATIVE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE DIN SALARII"

- se completeaza de catre platitorii de venituri din salarii, pentru fiecare persoana fizica care realizeaza venituri din salarii sau asimilate acestora, la functia de baza ori in afara functiei de baza. In cadrul acestei sectiuni exista doua capitole, capitolul A - pentru activitatea salariala desfasurata in Romania si capitolul B - pentru activitatea salariala desfasurata in strainatate.

IMPORTANT: Se inscriu sumele cuprinse in statul de salarii sau alte documente prevazute de lege, aferente perioadei impozabile si platite angajatului pana la data-limita de depunere a declaratiei.

>> Cum se depune formularul?

Formularul se va depune la organul fiscal in mod obligatoriu in format electronic (format PDF, cu fisier XML atasat), pe suport magnetic sau optic, prin folosirea programului de asistenta elaborat de ANAF si pus la dispoztia contribuabililor, gratuit, de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe portalul ANAF (ultima versiune de program este din data de 9.02.2015).

Suportul magnetic sau optic va fi insotit de exemplarul in format hartie, semnat si stampilat, potrivt legii. Formatul hartie cuprinde situatia centralizatoare a datelor declarate, pe beneficiari de venit si pe tipuri de venituri, cuprinse in sectiunea IV "Date informative".


Sursa: DGFP Arges

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016