Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Economiile asiatice, supuse unor riscuri cu tenta romaneasca

16-Oct-2013
1884
Economiile asiatice au facut fata cu brio dublei lovituri a crizei globale din 2008-2009 si cea a datoriilor suverane din zona euro, ca urmare a dinamicii consumului populatiei. In prezent, consumul pe cap de locuitor aproape s-a triplat in China si s-a dublat in India, fata de anul 1995, asta aratand un progres in tarile mai putin dezvoltate. Acest progres, incomplet in momentul de fata, va continua pe termen lung si va fi stimulat de catre expansiunea clasei de mijloc din Asia.

Ca o consecinta a cresterii PIB-ului sustinuta si de politicile publice de sustinere a consumului, venitul populatiei este in crestere. La acest efect au contribuit si imbatranirea populatiei si urbanizarea rapida.

Si la ei, ca si la noi

Daca boom-ul consumului in economiile emergente din Asia reflecta dezvoltarea economica a regiunii, aceasta implica, de asemenea, si un acces mai usor la creditele bancare.

Prin urmare, gradul de indatorare excesiv al populatiei in unele tari din regiune ar putea afecta negativ activitatea economica pe termen mediu. Patru tari sunt cele mai expuse riscului.


In 2012, raportul dintre gradul de indatorare a populatiei si venitul disponibil a fost de 194 la suta in Malaezia, 166 la suta in Coreea de Sud, 134 la suta in Singapore si 112 la suta in Tailanda, in timp ce in SUA a fost de 130 la suta in 2008 la inceputul crizei creditelor ipotecare. Rezultatul a fost un grad de indatorare a populatiei din SUA mai mare in 2008 si a celei din Spania in 2012 (unde reprezinta clar cauza recesiunii).

Coreea de Sud este cea care domina Top 4: structura datoriei sale este un factor de risc suplimentar, deoarece procentul de credite ipotecare cu dobanda variabila a ajuns la 55 la suta, comparativ cu doar 10 la suta in SUA anului 2009.

Mai mult decat atat, aceasta datorie excesiva cauzata de creditele prea dinamice poate face tarile din Asia si mai vulnerabile pe termen mediu, cu finantari externe volatile, cauzand astfel pierderi de capital. De asemenea, poate duce la deprecieri bruste ale cursului de schimb, precum cele observate in timpul verii anului 2013.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016