Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Factura de prestari servicii intocmita in exercitii financiare precedente. Stornare factura

26-Oct-2018
8406

Este posibila stornarea unei facturi in 2018, in cazul unei firme platitoare de TVA si impozit pe profit care a intocmit in aprilie 2016 o factura de prestari servicii (reparatii)? In studiul de caz analizat astazi de unul dintre specialistii nostri, societatea despre care vorbim a emis factura in 2016 unui client care refuza in mod repetat, dar numai verbal, plata facturii, invocand faptul ca nu este multumit de calitatea serviciului prestat.

Raspunsul specialistului

Invocarea faptului ca serviciile nu au fost prestate corespunzator poate duce intr-o singura situatie la stornarea facturii, situatie pe care o descriem mai jos:
• clientul sa fi facut mentiunea cu privire la calitatea defectuoasa a serviciului prestat la momentul receptiei lucrarii;
• chiar si in aceasta situatie, foarte important este continutul contractului incheiat intre parti si prevederile cu referire la momentul la care se considera ca serviciul este efectiv realizat (de exemplu la testarea functionalitatii si semnarea de acceptare de catre beneficiar etc).

Trecand o perioada atat de mare (doi ani), stornarea facturii nu se poate realiza, cu exceptia cazului in care se poate dovedi cu contractul semnat intre parti in care sa fie prevazut clar momentul la care se considera ca serviciul a fost realizat si se poate face dovada ca beneficiarul a demonstrat la acel moment faptul ca serviciul nu poate fi considerat ca si realizat. In aceasta situatie, faptul ca factura a ramas emisa, poate fi considerata o eroare de inregistrare, netinandu-se seama de prevederile contractuale si de reclamatiile imediate ale clientului si de situatia de lucrari/ devizul nesemnat de catre acesta.

Prespunand ca aceste lucruri pot fi in mod cert si clar dovedite, atunci se poate face o stornare a facturii, nefiind indeplinte la emitere in 2016 conditiile pentru emiterea facturii, asa cum a fost aceasta realizata. Corectia se va inregistra pe seama rezultatului reportat sau a rezultatului curent, in functie de prevederile politicilor contabile si de sumele in discutie.

La fel, TVA se va trece pe randul de regularizari.

In schimb, stornarea unei facturi emise in mod corect, asa cum prevede contractul incheiat intre parti si asa cum o dovedeste situatia de lucrari semnata cu beneficiarul sau situatiile care dovedesc ca serviciul a fost prestat, pe motivul ca beneficiarul nu plateste, nu este permisa de prevederile legale in vigoare ( Cod fiscal - Lege 227/2015).

Pentru creantele ce nu pot fi incasate trebuie constituite ajustari pentru depreciere, deductibile limitat la 30% din valoarea creantei daca clientul nu este in insolventa si celelalte prevederi ale Codului fial sunt indeplinite.

In cazul unui litigiu pentru recuperare sold, in functie de hotararea instantei de judecata se inchide soldul, fara insa ca factura emisa initial sa fie stornata.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016