Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stornare factura cu marfa defecta

03-Iun-2011
6228
Problema:
Am urmatoarea situatie:

- in cursul anului 2010, luna iunie, societatea a montat o centrala de incalzire la o persoana particulara. Aceasta centrala a fost zidita in fundatia terasei fara posibilitatea de a mai putea fi dezafectata. Dupa 3 luni de la montare, centrala, importata din Italia, nu a mai putut fi reparata. In urma concilierii dintre vanzator si cumparator, conciliere incheiata si semnata in prezenta unui avocat, vanzatorul va returna banii incasati pentru centrala, cumparatorul renunta la un proces prin care sa fie despagubit pentru daunele suportate. Evident marfa nu poate fi recuperata pentru a fi trimisa la furnizor.
- cum tratez din punct de vedere fiscal stornarea facturii de vanzare din luna februarie 2011? Cum consider cheltuiala cu marfa, deductibila sau nedeductibila? Este bine sa constitui un provizion pentru garantii de buna executie si, daca da, la ce valoare? (la valoarea adaosului obtinut din vanzare).

Solutie:
Consideram ca in fapt, in urma concilierii incheiate, societatea vanzatoare a despagubit cumparatorul, in siuatia in care nu au fost indeplinite condiitiile de calitate privind centrala de incalzire.

Plata despagubirii se inregistreaza astfel:

6581.analitic despagubiri agenti economici = 462 Creditori diversi
Conform punctulu 23 lit.d) din HG 44/2004 de aprobare a Normelor de aplicare a Codului fiscal, dat in aplicarea art 21 alin.(1) lin Codul fiscal, sunt considerate cheltuieli deductibile penalitatile de intarziere si daunele-interese, stabilite, potrivit legii, in cadrul contractelor economice incheiate cu persoane rezidente, respectiv venituri impozabile pe masura inregistrarii lor.

Pentru a beneficia de deducere la calculul impozitului pe profit, va recomandam sa mentionati in contract sau in actul aditional incheiat, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale.
Din punct de vedere al TVA nu aveti nicio obligatie.

In cazul in care societatea a stornat factura emisa catre cumparator, implicatiile fiscale sunt urmatoarele :
- cheltuiala cu costul marfii nu este deductibila la calculul profitului impozabil, in conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, pentru determinarea profitului impozabil fiind considerate cheltuieli deductibile numai acelea efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile;
-potrivit art. 138 lit. b) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, baza de impozitare a TVA se reduce in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul anularii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza, ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau in urma unui arbitraj;
- TVA aferenta achizitiei bunului nu este deductibila, intrucat bunul nu a fost utilizat in folsul operatiunilor taxabile ale contribuabilului.

In ceea ce priveste constituirea de provizioane pentru garantii de buna executie, constituirea acestora este reglementata la pct. 52 din HG 44/2004 de aprobare a Normelor de aplicare a Codului fiscal, potrivit caruia , provizioanele pentru garantii de buna executie acordate clientilor se constituie trimestrial numai pentru bunurile livrate, lucrarile executate si serviciile prestate in cursul trimestrului respectiv pentru care se acorda garantie in perioadele urmatoare, la nivelul cotelor prevazute in contractele incheiate sau la nivelul procentelor de garantare prevazut in tariful lucrarilor executate ori serviciilor prestate. Inregistrarea la venituri a provizioanelor constituite pentru garantiile de buna executie se face pe masura efectuarii cheltuielilor cu remedierile sau la expirarea perioadei de garantie inscrise in contract.

In situatia dumneavoastra, constituirea provizioanelor pentru garantii de buna executie acordate clientilor este tardiva.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016