Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Factura inainte de receptia efectiva a marfurilor.Ce consecinte apar?

10-Iul-2014
17867
Se vor stabili implicatiile fiscal-contabile si concluziile organului fiscal in situatia in care se primeste o factura de cumparare marfa (cereale) a caror livrare se efectueaza ulterior datei inscrisa in factura, dar care are NIR cu data facturii.

In mod normal marfa trebuie livrata de furnizor insotita de factura sau de aviz de insotire. In cazul in care se emite aviz, se intocmeste si factura.

Nu este normal sa primiti factura, inainte de receptia efectiva a marfii.

Potrivit prevederilor pct. 155 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 inregistrarea in contabilitate a intrarii stocurilor se efectueaza la data transferului riscurilor si beneficiilor. In general, datele de transfer al controlului, de transfer al proprietar si de livrare coincide.

Potrivit prevederilor pct. 156 alin (1) din acelasi act normativ, detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise.
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Vanzare actiuni detinute la o alta societate Societatea noastra, persoana juridica romana, detine tiluri de participare (actiuni) in capitalul social al unei persoane juridice straine, cu rezidenta fiscala in Cipru. Avand in...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Prestari servicii catre beneficiari din UE.RO e -Factura Societatea presteaza servicii de consultanta juridica catre persoane juridice stabilite in Comunitatea Europeana, persoane juridice inregistrate in scopuri de TVA in tara in care...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Contract finantare impadurire suprafete teren Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru o societate care a semnat contract de finantare pentru impadurirea unei suprafete de teren, Ordinul ministrului mediului...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Intrarea in reorganizare a societatii Societatea X nu reuseste sa isi mai achite datoriile si vrea sa intre in reorganizare. Care sunt pasii de urmat si care sunt atributiile juristului, dar si ale contabilului?citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Obligatii fiscale zilieri. Declaratia 112 O persoana straina, cetatean al Republicii Moldova, poate desfasura activitati ca zilier fara sa aiba autorizatie de munca conform Ordonantei 25/2014 privind incadrarea in munca si...citeste mai mult


Potrivit prevederilor alin. (2) in aplicarea alin. (1) este necesar sa se asigure:

a) receptionarea tuturor bunurilor materiale intrate in entitate si inregistrarea acestora la locurile de depozitare. Bunurile materiale primite pentru prelucrare, in custodie sau in consignatie se receptioneaza si inregistreaza distinct ca intrari in gestiune.

Notiunea de receptie a bunurilor, in acceptiunea reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 3055/2009, desemneaza tocmai transferul drepturilor si beneficiilor de la vanzator la comparator.
Conform art. 6 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ, angajand astfel raspunderea persoanelor care l-a intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care l-a inregistrat in contabilitate, dupa caz.


Conform pct. 29 alin. (3) din OMFP 2861/2009 Norme privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, disponibilitatile in lei si in valuta din casieria unitatii se inventariaza prin confruntarea soldurilor din registrul de casa cu monetarul si cu cele din contabilitate ce putin anual.

Asadar, entitatile au obligatia sa efectueze inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii detinute, la inceputul activitatii, cel putin o data in cursul exercitiului financiar pe parcursul functionarii lor, in cazul fuziunii sau incetarii activitatii, precum si in urmatoarele situatii:

a) la cererea organelor de control, cu prilejul efectuarii controlului, sau a altor organe prevazute de lege;
b) ori de cate ori sunt indicii ca exista lipsuri sau plusuri in gestiune, care nu pot fi stabilite cert decat prin inventariere;
c) ori de cate ori intervine o predare-primire de gestiune;
d) cu prilejul reorganizarii gestiunilor;
e) ca urmare a calamitatilor naturale sau a unor cazuri de forta majora;
f) in alte cazuri prevazute de lege.

Prin urmare, la un eventual control fiscal nu puteti justifica stocul scriptic cu cel fizic al marfurilor din gestiune.

Potrivit art. 41 din Legea 82/1991 a contabilitatii:


" Constituie contraventii la prevederile prezentei legi urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni:

2. nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Economiei si Finantelor cu privire la: ...
b) intocmirea si utilizarea documentelor justificative si contabile pentru toate operatiunile efectuate, inregistrarea in contabilitate a acestora in perioada la care se refera, pastrarea si arhivarea acestora, precum si reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse (cu amenda de la 300 lei la 4.000 lei)
c) efectuarea inventarierii (cu amenda de la 400 lei la 5.000 lei)"

Concluzionand, in situatia in care marfa nu exista si faptic, atunci se pune problema atat a furtului, delapidarii cat si a evaziunii fiscale, efectuarea de livrari fara documente legale, de exemplu, aspecte care pot fi si de natura penala.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016