Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fondurile UE pentru energia din surse regenerabile sub lupa: Curtea de Conturi cere lamuriri

10-Iul-2014
1694
Un raport publicat de Curtea de Conturi Europeana releva faptul ca sunt necesare anumite imbunatatiri daca se doreste ca finantarea acordata de UE sa aduca contributia maxima posibila la realizarea obiectivelor stabilite pentru 2020 in materie de energie din surse regenerabile. Auditorul extern al UE a examinat daca fondurile acordate in aceasta perioada au fost alocate unor proiecte de producere a energiei din surse regenerabile bine prioritizate si mature, cu obiective rationale si cu un bun raport cost-eficacitate, precum si gradul in care aceste fonduri au reusit sa contribuie la indeplinirea obiectivului in materie de energie din surse regenerabile stabilit pentru 2020 la nivelul de ansamblu al UE.



"Statele membre ale UE au stabilit obiective ambitioase in materie de energie din surse regenerabile. Realizarea acestor obiective poate fi sprijinita intr-o masura considerabila cu ajutorul fondurilor UE doar daca se aduc imbunatatiri in ceea ce priveste modul in care sunt gestionate programele de cheltuieli," a declarat domnul Ladislav Balko, membrul Curtii de Conturi Europene responsabil de acest raport. "De asemenea, Comisia trebuie sa se asigure ca programele care sunt finantate in statele membre au un bun raport cost-eficacitate."



Curtea a constatat ca proiectele auditate au reusit sa obtina realizarile preconizate si ca majoritatea lor erau suficient de mature si gata de implementare atunci cand au fost selectate. Nu s-au inregistrat depasiri semnificative ale costurilor sau intarzieri majore in derularea proiectelor, iar capacitatile de productie de energie din surse regenerabile au fost instalate si au intrat in functiune conform planificarii. Cu toate acestea, nu s-au obtinut intotdeauna rezultatele preconizate in materie de producere a energiei sau acestea nu au fost masurate corespunzator. Per ansamblu, fondurile cheltuite prin intermediul politicii de coeziune pentru sprijinirea proiectelor de producere de energie din surse regenerabile au contribuit intr-o masura limitata la indeplinirea obiectivului stabilit la nivelul UE pentru 2020 in materie de energie din surse regenerabile, deoarece: raportul cost-eficacitate nu a constituit un principiu director pentru planificarea si implementarea proiectelor de producere de energie din surse regenerabile si fondurile politicii de coeziune au avut o valoare adaugata limitata la nivelul UE.




Consiliul Uniunii Europene a stabilit un obiectiv obligatoriu la nivelul UE privind atingerea, pana in 2020, a unei ponderi a energiei din surse regenerabile in consumul final brut de energie de 20%, pe baza Foii de parcurs pentru energia regenerabila elaborata de Comisie, document care prezinta o cale posibila de integrare a energiilor regenerabile in politicile si pietele energiei din UE.

in perioada de programare 2007-2013, UE a alocat din fondurile aferente politicii de coeziune aproximativ 4,7 miliarde de euro pentru energia din surse regenerabile.



Note catre editori:

Rapoartele speciale ale Curtii de Conturi Europene se publica pe tot parcursul anului si prezinta rezultatele unor audituri selectate care au ca obiect domenii specifice ale bugetului UE sau aspecte specifice legate de gestiune.



in cadrul acestui raport special (nr. 6/2014), intitulat "Sprijinul acordat prin intermediul fondurilor politicii de coeziune pentru producerea de energie din surse regenerabile – a permis acesta obtinerea unor rezultate bune?", s-a urmarit sa se determine daca s-au obtinut rezultate bune in urma utilizarii celor mai importante doua surse de finantare dintre programele de cheltuieli ale UE care acorda sprijin pentru promovarea energiei din surse regenerabile – si anume, Fondul european de dezvoltare regionala si Fondul de coeziune (fondurile politicii de coeziune).


Curtea a constatat ca proiectele care au facut obiectul auditului au reusit sa obtina realizarile preconizate. Cele mai multe dintre aceste proiecte erau suficient de mature si gata de implementare atunci cand au fost selectate.

Nu s-au inregistrat depasiri semnificative ale costurilor sau intarzieri majore in derularea proiectelor, iar capacitatile de productie de energie din surse regenerabile au fost instalate si au intrat in functiune conform planificarii.

Cu toate acestea, nu s-au obtinut intotdeauna rezultatele preconizate in materie de producere a energiei sau acestea nu au fost masurate corespunzator. Per ansamblu, fondurile cheltuite prin intermediul politicii de coeziune pentru sprijinirea proiectelor de producere de energie din surse regenerabile au contribuit intr-o masura limitata la indeplinirea obiectivului stabilit la nivelul UE pentru 2020 in materie de energie din surse regenerabile, deoarece: raportul cost-eficacitate nu a constituit un principiu director pentru planificarea si implementarea proiectelor de producere de energie din surse regenerabile si fondurile politicii de coeziune au avut o valoare adaugata limitata la nivelul UE.

Comisia Europeana

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?


MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Scoatere din evidenta clienti neincasati. MONOGRAFIE si reglementari cheie

    • Scoaterea din evidenta a creantelor neincasate se realizeaza atunci cand anumite sume datorate de clienti nu mai pot fi recuperate, fie din cauza falimentului acestora, fie din motive juridice sau economice. In aceste situatii, firmele trebuie sa le elimine din contabilitate, respectand reglementarile contabile si fiscale in vigoare. In acest articol vom analiza principalele reglementari legislative cu privire la procesul de scoatere din evidenta a clientilor neincasati si vom prezenta...» citeste mai departe aici

  • [MODEL] Contract de administrare/mandat si reglementari cheie pentru antreprenori

    • Contractul de admninistrare sau mandat se foloseste ca instrument juridic pentru delegarea puterii de reprezentare si luare a deciziilor in cadrul unei organizatii sau societati comerciale. Acesta este utilizat preponderent pentru numirea administratorilor, directorilor, membrilor consiliului de administratie sau altor persoane care asigura conducerea unei entitati juridice, conferindu-le dreptul de a actiona in numele mandantului (societate, actionar etc.). In acest articol, vom analiza...» citeste mai departe aici

  • Impozit micro. 4 exemple de calcul UTILE pentru anul 2025

    • Impozitul pe veniturile micro a fost modificat de mai multe ori in ultimii ani, de aceea calcularea lui sau aplicarea acestui regim fiscal nu sunt intotdeauna usoare pentru contribuabili. In acest articol vom vedea cand se aplica acest tip de impozit, ce cota de impozitare trebuie sa plateasca firmele, dar si 4 exemple utile de calcul pentru anul 2025.» citeste mai departe aici

  • Registrul de casa. PFA-urile si II-urile au obligatia completarii lui?

    • Atunci cand ti-ai infiintat un PFA sau un II, sau daca detii deja unul, trebuie sa fii la curent cu documentele pe care trebuie sa le intocmesti, pentru a te asigura ca respecti legea si ca nu vei fi sanctionat de autoritati. In acest context, un contribuabil se intreaba daca PFA-urile si II-urile au obligatia de a tine Registrul de casa. Vom vedea in continuarea articolului daca exista sau nu aceasta responsabilitate, dar si restul documentelor care trebuie intocmite de aceste entitati.» citeste mai departe aici

  • ONPCSB si prevenirea spalarii banilor. Noutati introduse prin OUG 10/2025

    • OUG 10/2025 a fost publicat recent in Monitorul Oficial. Acesta aduce mai mult schimbari in privinta regulilor nationale pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor. Vizati de modificari sunt furnizorii de criptoactive in Romania.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016