Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea persoanelor fizice nerezidente. Cum declaram impozitul si contributiile la ANAF?

29-Sep-2017
5334

Prin cele ce urmeaza, avem situatia in care pentru un administrator nerezident in Romania (cu resedinta in alt stat UE) pentru acordarea indemnizatiei de conducere s-a depus la ANAF declaratia 030 pentru obtinere NIF. LA ANAF, declaratia a fost refuzata pe motiv ca este incorecta si ca este necesara declaratia 015. In ziua respectiva s-a emis certicatul de inregistrare fiscala pentru numele administratorului nerezident.

Vom vedea in ce declaratii se vor declara impozitul pe venit si contributiile CAS si CASS.

Iata raspunsul specialistului:

Conform art. 82 din Codul de procedura fiscala orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscala. 

Pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal cod de identificare fiscala este numarul de identificare fiscala atribuit de organul fiscal. 

Conform instructiunilor de completare a formularului 015, aprobate prin OPANAF 511/2017 aceasta declaratie se completeaza si se depune, la termenele prevazute in legile speciale, de catre contribuabilii nerezidenti, altii decat persoanele fizice, care nu au sediu permanent in Romania, dar care au obligatii fiscale, potrivit legilor speciale.



In cazul persoanelor fizice care nu detin cod numeric personal, altele decat persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, pentru inregistrare se utilizeaza formularul 030. In situatia in care persoana fizica realizeaza numai venituri supuse regulilor de impunere la sursa, iar impozitul retinut este final sau cu optiune de regularizare formularul 030 poate fi depus de catre platitorul de venit la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al acestuia.

Astfel, in cazul persoanei fizice nerezidente, in baza formularului 030 organele fiscale emit certificatul de inregistrare fiscala care contine obligatoriu codul de identificare fiscala – numarul de inregistrare fiscala (NIF).


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu - Economist

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Inregistrarea persoanelor fizice nerezidente. Cum declaram impozitul si contributiile la ANAF?":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016