Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noul portret ANAF, vazut de MFP

05-Apr-2013
3301
Planurile de reorganizare a administratie fiscale au fost dezbatute de catre Daniel Chitoiu, Viceprim-ministru, Ministrul Finantelor Publice in cadrul unei intalniri cu membrii Camerei de Comert Americane in România (AmCham).

Multe dintre temele abordate de catre participanti au tinut cont de cele mai importante probleme pe care le intampina deopotriva mediul de afaceri si Guvernul Romaniei.

In aceasta privinta, Daniel Chitoiu a accentuat nevoia existentei unui parteneriat real intre institutiile statului si mediul de afaceri, accentuand angajamentul de a se implica activ in reforma structurala a institutiilor statului, cu precadere in cea a Administratiei fiscale, si a filosofiei care sta in spatele acestui parteneriat.

Astfel, un punct de interes pe agenda discutiilor l-a reprezentat procesul de reorganizare si transformare a Administratiei fiscale, proces care se constituie intr-unul dintre cele mai importante obiective de mandat ale ministrului finantelor publice. Acesta si-a exprimat sustinerea categorica a reasezarii relatiei dintre contribuabili si reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, in vederea sprijinirii mediului de business prin profesionalizarea corpului de functionari publici cu atributii in zona de control si prin informatizarea cât mai rapida a intregului sistem.

Totodata, domnul ministru Chitoiu a reasigurat reprezentantii mediului de afaceri ca, pâna la sfârsitul acestui an, grupurile de lucru din cadrul Ministerului Finantelor Publice vor finaliza rescrierea Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala in vederea asigurarii unui cadru legislativ coerent care sa ofere stabilitate si predictibiltate.


Pe parcursul intâlnirii, discutiile au punctat si masurile de relansare economica care vor fi adoptate de Guvern in perioada imediat urmatoare precum reducerea TVA la pâine incepând cu data de 1 iulie, sau implementarea unei scheme de ajutor de stat prin care companiile vor putea accesa fonduri nerambursabile si care are ca obiectiv imediat crearea de noi locuri de munca. De asemenea, au fost trecute in revista si masurile de simplificare a sistemului fiscal printre care se numara introducerea impozitului de 3% pe cifra de afaceri pentru companiile care au realizat venituri sub 65.000 de euro pe an sau aplicarea unui impozit forfetar in cazul anumitor categorii de servicii incepând din al doilea semestru al acestui an.

Ministrul Finantelor Publice a reconfirmat intentia Guvernului, asumata in programul de guvernare, de a reduce, daca evolutia economica va permite, nivelul contributiilor sociale cu 5 puncte procentuale si a TVA de la 24% la 19%, astfel ca, pe baza analizelor din acest an, incepând cu 1 ianuarie 2014 sa poata fi implementata una dintre cele 2 masuri.

De asemenea, a fost reiterata necesitatea crearii cât mai rapid a unui cadru solid care sa favorizeze parteneriatul public-privat, vazut ca o solutie de finantare de care România are nevoie.

In incheiere, domnul ministru Daniel Chitoiu a adresat invitatia membrilor AmCham de a se alatura Consiliului Consultativ constituit la nivelul Ministerului Finantelor Publice din care fac parte reprezentanti ai mediului academic si de business.

Sursa: Ministerul Finantelor Publice


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016