Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Regimul TVA aplicat achizitiilor intracomunitare pentru care furnizorul nu aplica scutirea de TVA

03-Nov-2014
2610
Achizitia intracomunitara de bunuri este definita la art. 130 indice 1 din Codul fiscal ca fiind obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.

Aceasta este definitia "in oglinda" a definitiei livrarii intracomunitare de bunuri. Astfel, daca in statul membru din care incepe expedierea sau transportul bunurilor are loc o livrare intracomunitara de bunuri, intr-un alt stat membru are loc o achizitie intracomunitara de bunuri in functie de locul acestei operatiuni, neavand nicio relevanta daca furnizorl aplica sau nu scutirea de TVA pentru livrari intracomunitare.

Astfel, indiferent daca furnizorul aplica sau nu TVA in statul membru in care se considera ca a avut loc livrarea de bunuri, daca achizitia este impozabila in Romania in conformitate cu prevederile art. 126 din Codul fiscal, pe langa respectarea regulilor stabilite de legislatia in domeniul TVA referitoare la determinarea locului prestarii/achizitiei intracomunitare, exigibilitate, cota aplicabila, baza de impozitare, facturare, scutiri s.a., beneficiarul va avea si urmatoarele obligatii:

- daca este inregistrat in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, va avea obligatia sa depuna decontul de TVA (formularul 300) in care sa inregistreze taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor intracomunitare de bunuri ca taxa colectata si deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 145 – 147 indice 1 din Codul fiscal si sa depuna declaratia recapitulativa (formularul 390);

- daca este inregistrat in scopuri de TVA conform art. 153 indice 1 din Codul fiscal sau ar fi avut obligatia sa se inregistreze conform acestui articol, va avea obligatia sa depuna decontul special de taxa (formularul 301) prevazut la art. 156 indice 3 din Codul fiscal, sa efectueze plata taxei pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor intracomunitare de bunuri, conform prevederilor art. 157 alin. (1) din Codul fiscal si sa depuna declaratia recapitulativa (formularul 390).


In situatia in care furnizorul din alt stat membru emite factura cu TVA din statul in care se considera ca a avut loc livrarea de bunuri aceasta va fi inclusa in baza de impozitare a TVA pentru achizitia intracomunitara de bunuri care are locul in Romania.


Autor: Irina Dumitrescu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016