Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Schimbare sediu societate. Cum gestionam registrul unic de control?

12-Dec-2013
12975
Analizam mai jos cazul unei societati care achizitioneaza, la momentul infiintarii, registrul unic de control, avand sediul in judetul X. La un an dupa infiintare isi schimba sediul - in Bucuresti, insa mutarea domiciliului fiscal nu se finalizeaza nici pana la acest moment.

Dupa alte cateva luni, societatea isi schimba din nou domiciliul, in alt sector din Bucuresti, dar de data aceasta si denumirea, capitalul social si asociatii.

Vom stabili daca registrul unic de control achizitionat initial mai poate fi folosit sau daca va trebui achizitionat unul nou de la administratia ultimului sediu.

De asemenea, vom vedea daca se achizitioneza un nou registru unic de control/registru de evidenta fiscala la fiecare schimbare de sediu, chiar daca societatea nu a avut niciun control.

Conform art. 5 alin. (2) din Legea 252/2003 privind registrul unic de control, acest registru se tine la sediul social si la fiecare sediu secundar pentru care s-au eliberat avize/autorizatii si/sau acorduri de functionare. De asemenea, conform art. 6 alin. (1) din lege, registrul se elibereaza, contra cost, de directia generala a finantelor publice din raza teritoriala unde isi are sediul social contribuabilul, pe baza certificatului de inregistrare.


Totodata, potrivit art. 6 alin. 3 si art. 7 lit. a) din lege constituie contraventie neachizitionarea registrului unic de control de la directiile generale ale finantelor publice din raza teritoriala unde isi are sediul social contribuabilul, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii la ONRC.

Astfel, desi legea consacra regula potrivit careia fiecare locatie a societatii - fie ea sediu social ori sediu secundar - trebuie sa aiba un registru unic de control dedicat locatiei respective, situatia schimbarii sediului social nu este defel reglementata.

Insa, avand in vedere ca sediul social al unei societati nu poate fi decat unul singur in acelasi timp (o societate nu poate avea doua sedii sociale in acelasi timp) apreciem ca se poate utiliza acelasi registru unic de control achizitionat initial in cele 30 de zile de la inregistrare, cu inscrirea in registru a mentiunii schimbarii sediului.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016