Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt inregistrarile contabile si fiscale si pe baza caror documente pentru livrarea interna?

18-Oct-2010
4041
Intrebare:

Materie prima importata din UE pentru prelucrare si ramasa o parte in mod gratuit la prestator si aceasta este prelucrata si livrata pe piata interna. Care sunt inregistrarile contabile si fiscale si pe baza caror documente pentru livrarea interna?

Raspuns:

Avand in vedere ca si Romania este stat membru UE, in definirea acestui raspuns vom utiliza urmatoarea terminologie:

- achizite intracomunitara reprezinta o aprovizionare dintr-un stat membru cu finalizarea transportului in Romania pentru bunurile achizitionate.
- nontransfer reprezinta un transport al bunurilor intre doua state membre care nu sunt urmate imediat de o relatie de facturare;

In analiza noastra prespunenem ca dvs aveti acordul furnizorului extern pentru utilzarea gratuita a bunurilor.

Cu privire la situatia descrisa in intrebare, intelegem in esenta, un nontransfer de materii prime dintr-un stat membru in conditia art.128 alin (12) lit. f) din Codul fiscal (prestari de servicii asupra unor bunuri corporale; dupa efectuarea prestatiei bunurile se intorc in statul membru de provenienta).

Exemplu:

Societatea X SPA inregistrata in scopuri de TVA in Italia trimite in Romania o cantitate de piele naturala catre societatea Y SRL din Romania inregistrata in scopuri de TVA in Romania.

Societatea din Romania manufactureaza pielea si obtine incaltaminte.
Incaltamintea este livrata proprietarului pielii in Italia iar pentru prestatia sa societatea va factura manopera (prestarea de serviciu).

Se retine: exemplul nostru este fosta activitate de perfectionare activa valabila inainte de inregistrarea in Comunitate.

Prin OMFP 2216/2006 cu modificari ulterioare sunt introduse cateva reglementari privind evidenta bunurilor supuse nontransferului.
In esenta, documentul fiscal ce reflecta existenta bunurilor este Registrul nontransferurilor, ce cuprinde detalii privind documentul cu care au fost transportate bunurile la aprovizionarea, datele de identificare ale proprietarului bunurilor, documentele cu care bunurile dupa prelucrare au fost returnate, alte informatii considerate relevante de catre societate.
Din punct de vedere al evidentei contabile, consideram ca acestea se inregistreaza in contul 8032 ?Valori materiale primite spre prelucrare sau reparare? ce va reflecta prin debit si credit intrarile si iesirile de materii si materiale supuse prelucrarii.

Analizand descrierea intrebarii materiale primite si ramase ?in mod gratuit ? la prestator, consideram aplicabile urmatoarele situatii:
- Operatia nu este supusa TVA, prin urmare nici nu se depune declaratia 390 prevazuta de art. 156^4 din Codul fiscal, deoarece, in opinia noastra, nu se indeplineste prevederea de la art. 126 alin. (1) lit a), ?prestare de serviciu efectuata cu plata? si nici nu se beneficiaza de o contraprestatie din partea furnizorului extern. Norma metodologice a articolului mai sus amintit stabileste ca daca o singura conditie din cele patru enumerate de art. 126 din Codul fiscal, nu este indeplinita atunci respectiva activitate nu este supusa TVA in Romania.

Fata de exemplul nostru de mai sus, putem detalia aceasta situatie prin resturi din piele ce nu mai au latimea si lungimea necesara productiei de incaltaminte, insa pot fi folosite pentru obtinerea unor curele de ceas.
- Evaluarea bunurilor se face la valoare justa conform pct. 50 alin. (1) lit. d) din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea armonizata cu directivele europene.

Redam punctul de vedere al autoritatilor privind determinarea valorii juste:
?(2) Prin valoare justa se intelege suma pentru care activul ar putea fi schimbat de buna voie intre parti aflate in cunostinta de cauza in cadrul unei tranzactii cu pretul determinat obiectiv.
Valoarea justa a activelor se determina, in general, dupa datele de evidenta de pe piata, printr-o evaluare efectuata, de regula, de profesionisti calificati in evaluare.
In situatia in care nu exista date pe piata privind valoarea justa, din cauza naturii specializate a activelor si a frecventei reduse a tranzactiilor, valoarea justa se poate determina prin alte metode utilizate, de regula, de catre profesionisti in evaluare.?

In opinia noastra, aceasta evaluare poate fi facuta si de o comisie de inventariere din cadrul societatii, comisie numita in baza OMFP 2861/2009. Comisia va efectua diligentele evaluarii acestor bunuri, va inregistra valorile si cantitatile in listele e inventar.

Gestionarul sau gestionarii acelor bunuri vor efectua receptia acestora si intocmesc Nota de receptie in formatul prevazut de OMFP 3512/2008 privind documentele financiar-contabile si cantitatile vor fi reflectate in fisele de magazie.

Ulterior receptiei, in functie de procesul tehnologic, se vor utiliza documentele specifice:

- bon de consum (bon de consum colectiv);
- situatii centralizatoare;
- bonuri de transfer;
- documente privind productia obtinuta.

Livrarea pe piata interna va fi insotita de urmatoarele documente:
- Bonul fiscal, daca beneficiarii sunt persoane fizice, conform art. 1 din OUG nr. 28/1999 privind casele de marcat fiscale
- Aviz de insotire a marfii, urmat de factura in conditiile art 155 din Codul fiscal.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Care sunt inregistrarile contabile si fiscale si pe baza caror documente pentru livrarea interna?":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Ce sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieli

    • Cheltuielile sociale ale unei companii constau in costurile sau investitiile care sunt directionate catre angajati sau catre comunitatea in cadrul careia compania isi desfasoara activitatea. Aceste costuri sau investitii sunt considerate beneficii intr-un cadru de responsabilitate sociala si au ca scop sprijinirea bunastarii angajatilor si contributia la o dezvoltare a conditiilor sociale. Cheltuielile sociale pot contribui la crearea unei imagini pozitive a companiei, la atragerea si mentinerea...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016