Combaterea evaziunii si a fraudei fiscale. Comisia Europeana prezinta noile masuri
"
Aproximativ o mie de miliarde de euro se pierd anual in UE prin evaziune si frauda fiscala. Aceasta suma nu este doar o pierdere scandaloasa de venituri foarte necesare, ci si o amenintare la adresa impozitarii corecte. in timp ce statele membre trebuie sa inaspreasca masurile nationale de combatere a evaziunii fiscale, doar aplicarea de solutii unilaterale nu va da rezultate. in cadrul unei piete unice, intr-o economie globalizata, neconcordantele si lacunele din legislatiile nationale devin instrumentele celor care cauta sa se sustraga de la plata impozitelor. Prin urmare, este esentiala o pozitie puternica si coerenta a UE impotriva evazionistilor si a celor care ii favorizeaza" a declarat Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare.
In acest sens, Comisia a prezentat pe 6 decembrie un plan de actiune pentru a reactiona mai eficient la nivelul UE impotriva evaziunii si a fraudei fiscale. Planul contine un set de masuri cuprinzator, care vizeaza atat prezentul, cat si viitorul, fiind destinat sa ajute statele membre sa isi protejeze bazele de impozitare si sa recupereze miliarde de euro care li se cuvin in mod legitim.
Ca prima actiune imediata, Comisia a adoptat pe 6 decembrie si doua recomandari, menite sa incurajeze statele membre sa ia masuri imediate si coordonate cu privire la anumite probleme stringente.
Prima recomandare prevede o pozitie puternica a UE impotriva paradisurilor fiscale, care este mai ferma decat masurile internationale actuale. Statele membre sunt incurajate sa identifice, utilizand criterii comune, paradisurile fiscale si sa le plaseze pe "liste negre" nationale. Sunt prezentate si masuri detaliate destinate sa convinga aceste tari din afara UE sa aplice standardele de guvernanta ale UE.
A doua recomandare se refera la planificarea fiscala agresiva. Recomandarea sugereaza modalitati de a aborda aspecte tehnice si lacune juridice pe care unele intreprinderi le exploateaza pentru a evita plata impozitelor la un nivel just. Statele membre sunt incurajate sa isi revizuiasca conventiile privind evitarea dublei impozitari, pentru a evita ca ele sa determine absenta totala a obligatiilor fiscale. Statele membre ar trebui sa adopte si o regula generala comuna antiabuz, in temeiul careia ele ar putea sa ignore orice intelegere artificiala realizata in vederea comiterii evaziunii fiscale si sa stabileasca in schimb impozite pe baza activitatii economice propriu-zise.
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Pensie din UK. Declaratia unica Persoana fizica rezidenta in Romania a lucrat in UK si primeste pensie din acest stat pentru perioada in care a lucrat in UK. Ca urmare a cererii depuse prin casa de pensii din...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Alte initiative prevazute in planul de actiune prezentat includ un Cod al contribuabililor, un Numar de identificare fiscala la nivelul UE, o revizuire a dispozitiilor antiabuz din directivele UE relevante, precum si ghiduri comune de urmarire a fluxurilor financiare.
In scopul de a imbunatati si mai mult activitatea din cadrul UE referitoare la concurenta fiscala daunatoare, statele membre sunt incurajate sa revigoreze activitatile referitoare la Codul de conduita al UE privind impozitarea intreprinderilor. in cazul in care solutiile de eliminare a anumitor neconcordante nu sunt convenite si puse in aplicare in timp util si in mod eficient, Comisia, daca este cazul, va elabora propuneri legislative in acest sens. Se recomanda, de asemenea, extinderea sferei de cuprindere a codului de conduita prin includerea de regimuri fiscale speciale pentru persoanele fizice foarte bogate.
Planul de actiune prezentat pe 6 decembrie reprezinta o contributie solida a UE la dezbaterea internationala cu privire la evaziunea si frauda fiscala, in special in cadrul OCDE si al G20. Ca atare, el va sprijini pozitia UE in eforturile ei de a impune la nivel mondial standarde mai inalte de buna guvernanta fiscala.
Etapele urmatoare Pentru a se asigura ca planul de actiune prezentat este aplicat, Comisia va infiinta instrumente de monitorizare activa si tabele de punctaj noi, pentru a mentine ritmul in lupta impotriva evaziunii si a fraudei fiscale. O noua Platforma pentru buna guvernanta fiscala va monitoriza si va raporta cu privire la aplicarea de catre statele membre a recomandarilor.
Planul de actiune si Recomandarile vor fi prezentate Consiliului ministrilor de finante al UE si Parlamentului European.
Context La Consiliul European din martie 2012, statele membre au solicitat Comisiei "sa elaboreze rapid modalitati concrete de imbunatatire a luptei impotriva fraudei fiscale si a evaziunii fiscale, inclusiv in ceea ce priveste tarile terte."
Ca un prim raspuns la aceasta solicitare, Comisia a adoptat o comunicare in iunie, in care erau prezentate principalele provocari reprezentate de frauda fiscala si de evaziunea fiscala, precum si masurile concrete pentru a le solutiona (a se vedea IP/12/697). in comunicarea sa, Comisia a anuntat, de asemenea, ca va prezenta un plan de actiune inainte de sfarsitul anului, impreuna cu idei specifice privind modul de a aborda mai bine problema paradisurilor fiscale si planificarea fiscala agresiva. Este exact ceea ce Comisia a prezentat pe 6 decembrie.
Pe langa actiunea la nivelul UE, Comisia a evidentiat si necesitatea ca statele membre sa imbunatateasca respectarea obligatiilor fiscale si sa inteteasca lupta impotriva evaziunii fiscale la nivel national. in acest sens, zece state membre au primit recomandari specifice fiecarei tari in cursul Semestrului european 2012.
Sursa: Comisia Europeana
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Cota TVA servicii de inchiriere aparate si livrare bunuri medicale
Intrebare: Avand in vedere activitatea principala a societatii, care detine mai multe aparate «concentrator de oxigen stationar» ce se dau in chirie, la prescrierea medicului, catre persoane bolnave, iar ulterior sunt decontate de Casa de Asigurari de Sanatate: Care este cota de TVA practicata in cazul inchirierii acestor aparate? Avand in vedere ca ciorapii de compresiune medicinali nu sunt inclusi in scutirea de taxa prevazuta la art. 294 din Codul fiscal, ce cota de TVA se va practica in facturile de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Depunere D100/D700 impozit pe constructii an fiscal modificat
Intrebare: In prezent, avem exercitiu fiscal diferit de anul calendaristic, respectiv 01.05.2024?30.04.2025, iar pana in 25.07.2025 vom depune D700 pentru modificarea vectorului fiscal, in vederea trecerii la an fiscal = an calendaristic, incepand cu 01.01.2026. Astfel, avand in vedere ca exercitiul fiscal cuprinde perioada 01.05.2024?31.12.2025, conform art. 16 alin. (5^1), care este termenul de depunere pentru: - D700 ? cu adaugarea impozitului pe constructii - D100 ? obligatia de plata a impozitului pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Impozit pe profit, formularul 101
Intrebare: SRL platitoare de impozit pe profit, cu activitate de bar, care are si venituri de noapte. Am calculat impozitul pe profit pe anul 2024 si imi da 14.000 lei, iar impozitul pe veniturile de noapte de 5% este de 16.000 lei pe anul 2024. Conform Codului fiscal, se achita impozitul mai mare, cel de 5%, adica 16.000 lei. Cand completez declaratia 101, se cumuleaza cele doua impozite. La randul 41.1 am calculat impozitul de 16% conform profitului impozabil = 14.000 lei (conform veniturilor si...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Corectare erori contabile
Intrebare: O societate A are o datorie catre un furnizor B de aproximativ 40.000 lei la luna mai 2025. In luna iunie 2025, societatea A cere o fisa partener de la furnizorul B, iar in urma verificarii fiselor se constata ca lipsesc 5 facturi cu minus din 2021 (facturi de reducere comerciala) in contabilitatea societatii A. Potrivit fisei primite de la societatea B, soldul este 0 la 31.12.2021, insa in contabilitatea societatii A figureaza o datorie catre societatea B de aproximativ 40.000 lei. La momentul...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Data depunere situatii financiare fuziune
Intrebare: La procedura de fuziune prin absorbtie, daca s-a stabilit in proiectul de fuziune ca data situatiilor financiare de fuziune este 31.12.2024 (la care ne-am raportat), proiectul de fuziune fiind intocmit la data de 16.04.2025 si depus la Registrul Comertului in 16.05.2025, iar data eliberarii cererii de mentiuni este 19.05.2025, va rog sa ma lamuriti: 1. Ce data se trece in formularul S1039? 2. Arhiva din formularul S1039 poate fi aceeasi cu arhiva depusa pentru situatiile financiare la 31.12.2024...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Dividende nerezident
Intrebare: Asociat unic, persoana fizica romana, are de retras dividende dintr-o societate juridica (SRL). Intre timp, asociatul unic se stabileste in Germania cu toate formele legale, fara a mai locui in Romania (maximum doua saptamani pe an, in concediu). Cum se impoziteaza dividendele in cazul in care doreste retragerea lor? Exista obligativitatea achitarii CASS in cazul depasirii plafonului? Ce obligatii ii revin acestuia pe teritoriul Romaniei si ce declaratii trebuie sa depuna societatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<