Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Combaterea evaziunii si a fraudei fiscale. Comisia Europeana prezinta noile masuri

07-Dec-2012
3974
"Aproximativ o mie de miliarde de euro se pierd anual in UE prin evaziune si frauda fiscala. Aceasta suma nu este doar o pierdere scandaloasa de venituri foarte necesare, ci si o amenintare la adresa impozitarii corecte. in timp ce statele membre trebuie sa inaspreasca masurile nationale de combatere a evaziunii fiscale, doar aplicarea de solutii unilaterale nu va da rezultate. in cadrul unei piete unice, intr-o economie globalizata, neconcordantele si lacunele din legislatiile nationale devin instrumentele celor care cauta sa se sustraga de la plata impozitelor. Prin urmare, este esentiala o pozitie puternica si coerenta a UE impotriva evazionistilor si a celor care ii favorizeaza" a declarat Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare.

In acest sens, Comisia a prezentat pe 6 decembrie un plan de actiune pentru a reactiona mai eficient la nivelul UE impotriva evaziunii si a fraudei fiscale. Planul contine un set de masuri cuprinzator, care vizeaza atat prezentul, cat si viitorul, fiind destinat sa ajute statele membre sa isi protejeze bazele de impozitare si sa recupereze miliarde de euro care li se cuvin in mod legitim.

Ca prima actiune imediata, Comisia a adoptat pe 6 decembrie si doua recomandari, menite sa incurajeze statele membre sa ia masuri imediate si coordonate cu privire la anumite probleme stringente.

Prima recomandare prevede o pozitie puternica a UE impotriva paradisurilor fiscale, care este mai ferma decat masurile internationale actuale. Statele membre sunt incurajate sa identifice, utilizand criterii comune, paradisurile fiscale si sa le plaseze pe "liste negre" nationale. Sunt prezentate si masuri detaliate destinate sa convinga aceste tari din afara UE sa aplice standardele de guvernanta ale UE.

A doua recomandare se refera la planificarea fiscala agresiva. Recomandarea sugereaza modalitati de a aborda aspecte tehnice si lacune juridice pe care unele intreprinderi le exploateaza pentru a evita plata impozitelor la un nivel just. Statele membre sunt incurajate sa isi revizuiasca conventiile privind evitarea dublei impozitari, pentru a evita ca ele sa determine absenta totala a obligatiilor fiscale. Statele membre ar trebui sa adopte si o regula generala comuna antiabuz, in temeiul careia ele ar putea sa ignore orice intelegere artificiala realizata in vederea comiterii evaziunii fiscale si sa stabileasca in schimb impozite pe baza activitatii economice propriu-zise.


Alte initiative prevazute in planul de actiune prezentat includ un Cod al contribuabililor, un Numar de identificare fiscala la nivelul UE, o revizuire a dispozitiilor antiabuz din directivele UE relevante, precum si ghiduri comune de urmarire a fluxurilor financiare.

In scopul de a imbunatati si mai mult activitatea din cadrul UE referitoare la concurenta fiscala daunatoare, statele membre sunt incurajate sa revigoreze activitatile referitoare la Codul de conduita al UE privind impozitarea intreprinderilor. in cazul in care solutiile de eliminare a anumitor neconcordante nu sunt convenite si puse in aplicare in timp util si in mod eficient, Comisia, daca este cazul, va elabora propuneri legislative in acest sens. Se recomanda, de asemenea, extinderea sferei de cuprindere a codului de conduita prin includerea de regimuri fiscale speciale pentru persoanele fizice foarte bogate.

Planul de actiune prezentat pe 6 decembrie reprezinta o contributie solida a UE la dezbaterea internationala cu privire la evaziunea si frauda fiscala, in special in cadrul OCDE si al G20. Ca atare, el va sprijini pozitia UE in eforturile ei de a impune la nivel mondial standarde mai inalte de buna guvernanta fiscala.

Etapele urmatoare

Pentru a se asigura ca planul de actiune prezentat este aplicat, Comisia va infiinta instrumente de monitorizare activa si tabele de punctaj noi, pentru a mentine ritmul in lupta impotriva evaziunii si a fraudei fiscale. O noua Platforma pentru buna guvernanta fiscala va monitoriza si va raporta cu privire la aplicarea de catre statele membre a recomandarilor.

Planul de actiune si Recomandarile vor fi prezentate Consiliului ministrilor de finante al UE si Parlamentului European.

Context

La Consiliul European din martie 2012, statele membre au solicitat Comisiei "sa elaboreze rapid modalitati concrete de imbunatatire a luptei impotriva fraudei fiscale si a evaziunii fiscale, inclusiv in ceea ce priveste tarile terte."

Ca un prim raspuns la aceasta solicitare, Comisia a adoptat o comunicare in iunie, in care erau prezentate principalele provocari reprezentate de frauda fiscala si de evaziunea fiscala, precum si masurile concrete pentru a le solutiona (a se vedea IP/12/697). in comunicarea sa, Comisia a anuntat, de asemenea, ca va prezenta un plan de actiune inainte de sfarsitul anului, impreuna cu idei specifice privind modul de a aborda mai bine problema paradisurilor fiscale si planificarea fiscala agresiva. Este exact ceea ce Comisia a prezentat pe 6 decembrie.

Pe langa actiunea la nivelul UE, Comisia a evidentiat si necesitatea ca statele membre sa imbunatateasca respectarea obligatiilor fiscale si sa inteteasca lupta impotriva evaziunii fiscale la nivel national. in acest sens, zece state membre au primit recomandari specifice fiecarei tari in cursul Semestrului european 2012.

Sursa: Comisia Europeana

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016