
Raportul Special
realizat de specialisti
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 76 din 3 februarie 2010
Pentru aprobarea Normei nr. 1/2010 privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale individuale de catre entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private pentru exercitiul financiar 2009
Firme interesate
Actul intereseaza entitatile autorizate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (administratorii de fonduri de pensii facultative si/sau de fonduri de pensii administrate privat, brokeri de pensii private etc) care au obligatia depunerii situatiilor financiare anuale.
Index
Situatiile financiare anuale individuale aferente exercitiului financiar 2009 se intocmesc pe baza ultimei balante de verificare a conturilor sintetice la data de 31 decembrie 2009, in concordanta cu balantele de verificare a conturilor analitice, dupa inregistrarea cronologica si sistematica a operatiunilor evidentiate in documente justificative, aprobate de conducatorul entitatii.
Totalul rulajelor si totalul soldurilor analitice rezultate din balanta de verificare a conturilor analitice trebuie sa corespunda cu totalul rulajelor si totalul soldurilor sintetice rezultate din balanta de verificare a conturilor sintetice.
Inregistrarea operatiunilor economico-financiare aferente perioadei de raportare se face in baza documentelor justificative.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Examen Consultant Fiscal 2025
In cazul operatiunilor contabile pentru care nu se intocmesc documente justificative, inregistrarile in contabilitate se fac pe baza de note de contabilitate care au la baza note justificative sau note de calcul, dupa caz, intocmite si aprobate in mod corespunzator.
In cazul stornarilor, pe documentul initial se mentioneaza numarul si data notei de contabilitate prin care s-a efectuat stornarea operatiunii, iar in nota de contabilitate de stornare se mentioneaza documentul, data si numarul de ordine a operatiunii care face obiectul stornarii.
Corectarea inregistrarilor facute in contabilitate se face numai pe baza notelor de contabilitate intocmite si aprobate in mod corespunzator.
Inregistrarile in contabilitate se fac cronologic, prin respectarea succesiunii documentelor dupa data de intocmire sau de intrare a acestora in entitate si, sistematic, in conturi contabile sintetice si analitice.
Administratorii fondurilor de pensii administrate privat si/sau ai fondurilor de pensii facultative, atat pentru activitatea proprie, cat si pentru activitatea fondului de pensii, si administratorii brokerilor de pensii private raspund pentru:
a) insusirea si aplicarea corecta a prevederilor reglementarilor contabile aplicabile;
b) elaborarea si adaptarea corespunzatoare a programelor informatice utilizate pentru prelucrarea datelor financiar-contabile;
c) exactitatea si realitatea datelor care sunt prelucrate, respectiv inregistrate in contabilitate si inscrise in situatiile financiare anuale individuale.
Raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile aplicabile entitatilor mentionate la art. 2 revine directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine.
Administratorii de fonduri de pensii facultative si/sau de fonduri de pensii administrate privat au obligatia sa intocmeasca situatiile financiare anuale individuale pentru fiecare fond de pensii administrat privat si/sau pentru fiecare fond de pensii facultative pe care il administreaza.
Situatiile prevazute la alin. (1) se auditeaza, conform legii, de catre auditorul fondului de pensii private.
Situatiile prevazute la alin. (1), insotite de raportul anual al consiliului de administratie al administratorului fondului de pensii private intocmit pentru activitatea fondului de pensii private si raportul de audit intocmit de auditorul financiar, sunt aprobate in adunarea generala ordinara a actionarilor administratorului de fond de pensii private.
Administratorii de fonduri de pensii facultative, prevazuti la art. 2 lit. e) si f), au obligatia sa intocmeasca situatiile financiare anuale individuale pentru activitatea de administrare a fondurilor de pensii facultative, denumite in continuare raport financiar anual privind fondurile de pensii facultative.
Raportul financiar anual privind fondurile de pensii facultative este insotit de raportul anual al consiliului de administratie al administratorului prevazut la alin. (1) care administreaza respectivul fond de pensii facultative.
Brokerii de pensii private au obligatia sa intocmeasca situatiile financiare anuale individuale.
In functie de indeplinirea criteriilor de marime prevazute la art. 3 alin. (1) din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificarile si completarile ulterioare, situatiile financiare anuale individuale ale brokerilor de pensii se auditeaza de catre auditorii financiari, conform legii, sau se verifica de catre cenzori sau de catre un expert contabil, dupa caz.
Pentru intocmirea situatiilor financiare anuale individuale ale exercitiului financiar 2009, incadrarea in criteriile de marime mentionate la alin. (2) se efectueaza la sfarsitul exercitiului financiar 2009, pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare individuale ale anului 2008 si a indicatorilor determinati pe baza datelor din contabilitate si a balantei de verificare incheiate la 31 decembrie 2008.
Articol adaugat la 10 februarie 2010
Articol realizat in colaborare cu CTCE Piatra Neamt
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Masuri in sprijinul beneficiarilor programului Start-Up Nation. MEEMA a decis prelungirea perioadei de depunere pentru cererile de plataOrdinul nr. 144 reglementeaza corectarea diminuarea sau suplimentarea obligatiei fiscaleCompletare Formularul 104 Declaratie privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilorIn atentia practicienilor in insolventaNou proiect pentru OG nr.10 din 2004 privind falimentul institutiilor de creditUltimele articole
ONPCSB si prevenirea spalarii banilor. Noutati introduse prin OUG 10/2025Ordinul 255/2025. Finantarile sub 100.000 lei vor fi declarate in mod simplificat la ANAF de anumite entitatiD100. Cum a fost modificata D100 de ANAF in urma noutatilor din domeniul impozitelor (Ordinul 193/2025)Formulare ONRC: Cine poate semna si depune cereri de inmatriculare sau inregistrare la registrul comertuluiCriteriile pentru evaluarea riscului fiscal ridicat, puse in dezbatere de ANAFArticole similare
Declaratia de trezorerie se depune, de ONG-uri, odata cu bilantul anual. Ce schimbari propune ANAFFuziune societati. Ce documente intocmim?A aparut Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021! Contine 70 monografii nou-noute, de maxima actualitateDividende interimare. Monografii si studii de caz utileAuditul financiar - cand este obligatoriu?Ultimele articole
Conform OUG 138/2024, situatiile financiare anuale trebuie sa contina si semnatura reprezentantului legal al companieiSITUATII FINANCIARE anuale 2025. PDF-ul inteligent a fost actualizat pentru toate firmele, cu exceptia microentitatilorLegea contabilitatii 82/1991, modificata prin OUG 138/2024. 6 schimbari importanteSITUATII FINANCIARE anuale: Pana cand vor fi depuse de firme si ONG-uri in 2025SITUATII FINANCIARE pentru 2024. Modificari importante aduse prin Ordinul 107/2025Articole similare
Ce impozite platesti in 2024 pentru veniturile din investitiiCoduri CAEN PFA. Ce trebuie sa stii de la infiintareRegimul microintreprinderilor se schimba. Care sunt noile conditii de incadrare?Noutati Legislatie Fiscala 30 iunie - 04 iulie 2008Se renunta la impozitarea anticipata a tranzactiilor si se trece plata anualaUltimele articole
Evaluarea afacerii te ajuta sa vezi dincolo de cifreGranturi pentru capital de lucru. Noi domenii eligibile pentru obtinerea fondurilor externe nerambursabile (Legea 220/2020)Ministerul Finantelor modifica schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor. Platile granturilor pot fi efectuate pana pe 31 octombrie 2020OUG nr. 98/2020: Sunt PROROGATE cateva prevederi din Legea nr. 75/2020Legea 75/2020: S-au modificat conditiile de eligibilitate pentru beneficiarii programului IMM Invest RomaniaArticole similare
Cum procedam cand anul fiscal e diferit de cel calendaristic?Economiile depuse de populatie in banci au crescut cu 10 miliardeAuditul statuar, modificare asupra Ordonantei 90 din 2008Noutati Legislatie Fiscala 08 - 12 mai 2009Fiscul va avea acces la mai multe date financiare. Bancile, notarii si executorii judecatoresti, obligati sa furnizeze aceste informatiiUltimele articole
Neclaritati privind noutatile fiscale din 2024? Afla acum solutiile pentru firma taCe sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieliOrdinul 47/2021. A fost aprobat regulamentul privind inregistrarea entitatii raportoare in evidentele ONPCSBFirma de contabilitate: Obligatii privind Legea 129/2019Anunt pentru membrii CECCAR: detalii despre Legea pentru prevenirea si combaterea spalarii banilorSfaturi de la experti
Impozit si contributii sociale pe venitul din arenda 2025
Intrebare: Societatea a luat in arenda teren. Cum calculam impozitul pe venit, CAS si CASS? Se achita sume intre 1.000 lei si 80.000 lei/persoana.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Depunere declaratii dupa radiere
Intrebare: In data de 12.03.2025, o societate a primit certificatul de radiere. In data de 15.03.2025, pe site-ul ANAF, societatea figureaza ca persoana impozabila a carei inregistrare in scopuri de tva a fost anulata. Tot pe site-ul ANAF,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Cheltuieli deductibile. Reparatiile suportate prin CASCO sunt sau nu deductibile
E-Factura. Cu ce luna trebuie inregistrate facturile daca NU au fost primite la timp
Venituri din surse neidentificate. Ce spune ANAF despre impozitarea lor
Formular 230. ANAF a publicat Ghidul pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA