
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 76 din 3 februarie 2010
Pentru aprobarea Normei nr. 1/2010 privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale individuale de catre entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private pentru exercitiul financiar 2009
Firme interesate
Actul intereseaza entitatile autorizate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (administratorii de fonduri de pensii facultative si/sau de fonduri de pensii administrate privat, brokeri de pensii private etc) care au obligatia depunerii situatiilor financiare anuale.
Index
Situatiile financiare anuale individuale aferente exercitiului financiar 2009 se intocmesc pe baza ultimei balante de verificare a conturilor sintetice la data de 31 decembrie 2009, in concordanta cu balantele de verificare a conturilor analitice, dupa inregistrarea cronologica si sistematica a operatiunilor evidentiate in documente justificative, aprobate de conducatorul entitatii.
Totalul rulajelor si totalul soldurilor analitice rezultate din balanta de verificare a conturilor analitice trebuie sa corespunda cu totalul rulajelor si totalul soldurilor sintetice rezultate din balanta de verificare a conturilor sintetice.
Inregistrarea operatiunilor economico-financiare aferente perioadei de raportare se face in baza documentelor justificative.
Cartea verde a contabilitatii 2023 varianta tiparita
Cartea verde a Contabilitatii 2023 varianta online
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
In cazul operatiunilor contabile pentru care nu se intocmesc documente justificative, inregistrarile in contabilitate se fac pe baza de note de contabilitate care au la baza note justificative sau note de calcul, dupa caz, intocmite si aprobate in mod corespunzator.
In cazul stornarilor, pe documentul initial se mentioneaza numarul si data notei de contabilitate prin care s-a efectuat stornarea operatiunii, iar in nota de contabilitate de stornare se mentioneaza documentul, data si numarul de ordine a operatiunii care face obiectul stornarii.
Corectarea inregistrarilor facute in contabilitate se face numai pe baza notelor de contabilitate intocmite si aprobate in mod corespunzator.
Inregistrarile in contabilitate se fac cronologic, prin respectarea succesiunii documentelor dupa data de intocmire sau de intrare a acestora in entitate si, sistematic, in conturi contabile sintetice si analitice.
Administratorii fondurilor de pensii administrate privat si/sau ai fondurilor de pensii facultative, atat pentru activitatea proprie, cat si pentru activitatea fondului de pensii, si administratorii brokerilor de pensii private raspund pentru:
a) insusirea si aplicarea corecta a prevederilor reglementarilor contabile aplicabile;
b) elaborarea si adaptarea corespunzatoare a programelor informatice utilizate pentru prelucrarea datelor financiar-contabile;
c) exactitatea si realitatea datelor care sunt prelucrate, respectiv inregistrate in contabilitate si inscrise in situatiile financiare anuale individuale.
Raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile aplicabile entitatilor mentionate la art. 2 revine directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine.
Administratorii de fonduri de pensii facultative si/sau de fonduri de pensii administrate privat au obligatia sa intocmeasca situatiile financiare anuale individuale pentru fiecare fond de pensii administrat privat si/sau pentru fiecare fond de pensii facultative pe care il administreaza.
Situatiile prevazute la alin. (1) se auditeaza, conform legii, de catre auditorul fondului de pensii private.
Situatiile prevazute la alin. (1), insotite de raportul anual al consiliului de administratie al administratorului fondului de pensii private intocmit pentru activitatea fondului de pensii private si raportul de audit intocmit de auditorul financiar, sunt aprobate in adunarea generala ordinara a actionarilor administratorului de fond de pensii private.
Administratorii de fonduri de pensii facultative, prevazuti la art. 2 lit. e) si f), au obligatia sa intocmeasca situatiile financiare anuale individuale pentru activitatea de administrare a fondurilor de pensii facultative, denumite in continuare raport financiar anual privind fondurile de pensii facultative.
Raportul financiar anual privind fondurile de pensii facultative este insotit de raportul anual al consiliului de administratie al administratorului prevazut la alin. (1) care administreaza respectivul fond de pensii facultative.
Brokerii de pensii private au obligatia sa intocmeasca situatiile financiare anuale individuale.
In functie de indeplinirea criteriilor de marime prevazute la art. 3 alin. (1) din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificarile si completarile ulterioare, situatiile financiare anuale individuale ale brokerilor de pensii se auditeaza de catre auditorii financiari, conform legii, sau se verifica de catre cenzori sau de catre un expert contabil, dupa caz.
Pentru intocmirea situatiilor financiare anuale individuale ale exercitiului financiar 2009, incadrarea in criteriile de marime mentionate la alin. (2) se efectueaza la sfarsitul exercitiului financiar 2009, pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare individuale ale anului 2008 si a indicatorilor determinati pe baza datelor din contabilitate si a balantei de verificare incheiate la 31 decembrie 2008.
Articol adaugat la 10 februarie 2010
Articol realizat in colaborare cu CTCE Piatra Neamt
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
Articole similare
Ordinul 676/2015 privind revizuirea ratei dobanzii pentru certificatele de trezorerie catre populatieCodul fiscal 2011 - Titlul IX (partea a VII-a)A fost redus termenul pentru eliberarea Certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu socialSe modifica legislatia privind achizitia autoturismelor in leasingCodul fiscal 2011 - Titlul VII (partea a III-a)Ultimele articole
E-Transport: Se modifica LISTA bunurilor cu risc fiscal ridicat. Ce produse au fost adaugate?Este oficial! Suma de 1.400 lei pentru plata facturilor la energie poate fi utilizata pana pe 31 martie 2024, conform OUG 101/2023Proiect: ANAF modifica formularul Proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor, in contextul aparitiei Legii 296/2023Proiect: ANAF actualizeaza formularul D112 in urma modificarilor fiscale introduse prin Legea 296/2023Din 1 iulie 2024 cota de impozitare pentru veniturile care NU pot fi justificate creste la 70%Articole similare
Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 3/2017: Incheierea exercitiului financiar 2016 pentru societatile din domeniul asigurarilorSITUATII FINANCIARE pentru 2022. ONG-urile trebuie sa depuna formularele pana pe 2 mai 2023Atentionari din partea autoritatilor fiscale privind depunerea situatiilor financiareProfit net. Cum procedam in ce priveste repartizarea dividendelor?SRL in faliment. Ce SITUATII FINANCIARE depune pentru 2022?Ultimele articole
Venituri din dividende in 2023. Tratament fiscal necesar contribuabililorBilant interimar 2023. Trebuie semnat de un expert contabil?Modificari aduse Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si consolidate prin Ordinul 2649/2023Facturi primite ulterior depunerii declaratiilor fiscale. Care sunt implicatiile contabile si fiscale?Situatii in care firmele sunt OBLIGATE la auditarea situatiilor financiare, desi nu indeplinesc conditiile de marimeArticole similare
Decizii adoptate de Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara, cu incidenta in domeniul fiscalNoutati Legislatie Fiscala 29 iunie - 03 iulie 2009 Monitorul OficialOUG nr. 98/2020: Sunt PROROGATE cateva prevederi din Legea nr. 75/2020Noutati Legislatie Fiscala 27 - 31 iulie 2009Norme privind inventarierea activelor si datoriilorUltimele articole
Evaluarea afacerii te ajuta sa vezi dincolo de cifreGranturi pentru capital de lucru. Noi domenii eligibile pentru obtinerea fondurilor externe nerambursabile (Legea 220/2020)Ministerul Finantelor modifica schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor. Platile granturilor pot fi efectuate pana pe 31 octombrie 2020Legea 75/2020: S-au modificat conditiile de eligibilitate pentru beneficiarii programului IMM Invest RomaniaDocument: Bunurile confiscate de ANAF vor putea fi vandute si online!Articole similare
Noutati Legislatie Fiscala 07-13 iulie 2008Incepand cu 1 aprilie, beneficiarii de PENSII PRIVATE Pilon II si Pilon III pot sa isi esaloneze incasarileCe sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieliASF Romania: Fondurile de Pensii din Romania nu pot fi nationalizateAutoritatea de Supraveghere Financiara mai are de asteptatUltimele articole
Ordinul 47/2021. A fost aprobat regulamentul privind inregistrarea entitatii raportoare in evidentele ONPCSBFirma de contabilitate: Obligatii privind Legea 129/2019Anunt pentru membrii CECCAR: detalii despre Legea pentru prevenirea si combaterea spalarii banilorPrevenire si Combatere a Spalarii Banilor: Entitatile raportoare care au obligatii conform Legii nr.129/2019Florin Citu: Reformele reale vor incepe din 2021. Contributia la Pilonul II de pensii va creste la 5%Sfaturi de la experti
Vanzari prin GLOVO. Inregistrari contabile
Intrebare: O societate cu obiect de activitate fast food livreaza prin Glovo. Primeste o factura de la Glovo pe care este trecut comision Glovo 200 lei, valoare produse livrate 1.000 lei (comenzile prin Glovo), valoare comenzi incasate cash...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Depunerea cu intarziere a declaratiilor fiscale. Sanctiuni contraventionale
Intrebare: Recent, saptamana trecuta mai exact, am depus doua declaratii rectificative, D710, pentru lunile iunie si septembrie 2023 pentru o firma platitoare de impozit venituri microintreprindere. 1. As dori sa stiu daca va fi aplicata...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<