Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARAREA COMISIEI DE SUPRAVEGHERE A SISTEMULUI DE PENSII PRIVATE Nr. 1 din 2010

10-Feb-2010
2610

PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 76 din 3 februarie 2010 

Pentru aprobarea Normei nr. 1/2010 privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale individuale de catre entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private pentru exercitiul financiar 2009

Firme interesate
Actul intereseaza entitatile autorizate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (administratorii de fonduri de pensii facultative si/sau de fonduri de pensii administrate privat, brokeri de pensii private etc) care au obligatia depunerii situatiilor financiare anuale.

Index
Situatiile financiare anuale individuale aferente exercitiului financiar 2009 se intocmesc pe baza ultimei balante de verificare a conturilor sintetice la data de 31 decembrie 2009, in concordanta cu balantele de verificare a conturilor analitice, dupa inregistrarea cronologica si sistematica a operatiunilor evidentiate in documente justificative, aprobate de conducatorul entitatii.

Totalul rulajelor si totalul soldurilor analitice rezultate din balanta de verificare a conturilor analitice trebuie sa corespunda cu totalul rulajelor si totalul soldurilor sintetice rezultate din balanta de verificare a conturilor sintetice.

Inregistrarea operatiunilor economico-financiare aferente perioadei de raportare se face in baza documentelor justificative.

In cazul operatiunilor contabile pentru care nu se intocmesc documente justificative, inregistrarile in contabilitate se fac pe baza de note de contabilitate care au la baza note justificative sau note de calcul, dupa caz, intocmite si aprobate in mod corespunzator.

In cazul stornarilor, pe documentul initial se mentioneaza numarul si data notei de contabilitate prin care s-a efectuat stornarea operatiunii, iar in nota de contabilitate de stornare se mentioneaza documentul, data si numarul de ordine a operatiunii care face obiectul stornarii.

Corectarea inregistrarilor facute in contabilitate se face numai pe baza notelor de contabilitate intocmite si aprobate in mod corespunzator.

Inregistrarile in contabilitate se fac cronologic, prin respectarea succesiunii documentelor dupa data de intocmire sau de intrare a acestora in entitate si, sistematic, in conturi contabile sintetice si analitice.

Administratorii fondurilor de pensii administrate privat si/sau ai fondurilor de pensii facultative, atat pentru activitatea proprie, cat si pentru activitatea fondului de pensii, si administratorii brokerilor de pensii private raspund pentru:

a) insusirea si aplicarea corecta a prevederilor reglementarilor contabile aplicabile;
b) elaborarea si adaptarea corespunzatoare a programelor informatice utilizate pentru prelucrarea datelor financiar-contabile;
c) exactitatea si realitatea datelor care sunt prelucrate, respectiv inregistrate in contabilitate si inscrise in situatiile financiare anuale individuale.

Raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile aplicabile entitatilor mentionate la art. 2 revine directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine.

Administratorii de fonduri de pensii facultative si/sau de fonduri de pensii administrate privat au obligatia sa intocmeasca situatiile financiare anuale individuale pentru fiecare fond de pensii administrat privat si/sau pentru fiecare fond de pensii facultative pe care il administreaza.

Situatiile prevazute la alin. (1) se auditeaza, conform legii, de catre auditorul fondului de pensii private.

Situatiile prevazute la alin. (1), insotite de raportul anual al consiliului de administratie al administratorului fondului de pensii private intocmit pentru activitatea fondului de pensii private si raportul de audit intocmit de auditorul financiar, sunt aprobate in adunarea generala ordinara a actionarilor administratorului de fond de pensii private.

Administratorii de fonduri de pensii facultative, prevazuti la art. 2 lit. e) si f), au obligatia sa intocmeasca situatiile financiare anuale individuale pentru activitatea de administrare a fondurilor de pensii facultative, denumite in continuare raport financiar anual privind fondurile de pensii facultative.

Raportul financiar anual privind fondurile de pensii facultative este insotit de raportul anual al consiliului de administratie al administratorului prevazut la alin. (1) care administreaza respectivul fond de pensii facultative.

Brokerii de pensii private au obligatia sa intocmeasca situatiile financiare anuale individuale.

In functie de indeplinirea criteriilor de marime prevazute la art. 3 alin. (1) din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificarile si completarile ulterioare, situatiile financiare anuale individuale ale brokerilor de pensii se auditeaza de catre auditorii financiari, conform legii, sau se verifica de catre cenzori sau de catre un expert contabil, dupa caz.

Pentru intocmirea situatiilor financiare anuale individuale ale exercitiului financiar 2009, incadrarea in criteriile de marime mentionate la alin. (2) se efectueaza la sfarsitul exercitiului financiar 2009, pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare individuale ale anului 2008 si a indicatorilor determinati pe baza datelor din contabilitate si a balantei de verificare incheiate la 31 decembrie 2008.

Articol adaugat la 10 februarie 2010

Articol realizat in colaborare cu CTCE Piatra Neamt

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "HOTARAREA COMISIEI DE SUPRAVEGHERE A SISTEMULUI DE PENSII PRIVATE Nr. 1 din 2010":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Ce sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieli

    • Cheltuielile sociale ale unei companii constau in costurile sau investitiile care sunt directionate catre angajati sau catre comunitatea in cadrul careia compania isi desfasoara activitatea. Aceste costuri sau investitii sunt considerate beneficii intr-un cadru de responsabilitate sociala si au ca scop sprijinirea bunastarii angajatilor si contributia la o dezvoltare a conditiilor sociale. Cheltuielile sociale pot contribui la crearea unei imagini pozitive a companiei, la atragerea si mentinerea...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016