Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In atentia IMM-urilor: Modificari in cazul imprumuturilor cu subventie partiala de dobanda

09-Oct-2014
2401
Imprumuturile cu subventie partiala de dobanda se acorda in cadrul schemei transparente de ajutor de minimis pentru a sprijini accesul IMM-urilor la finantarea de proiecte de productie prin initiativa JEREMIE.

Imprumuturile se acorda in temeiul Ordinului ministrului fondurilor europene nr. 635/2014, reglementare recent modificata prin Ordinul nr. 981/2014, semnat de titularul aceluiasi minister si publicat in Monitorul Oficial nr. 708/2014.

Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) sunt intreprinderi care respecta criteriile prevazute in anexa I la Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piata interna in aplicarea articolelor 107 si 108 din Tratat (regulament general de exceptare pe categorii de ajutoare). in felul acesta, au fost inlocuite trimiterile anterioare la Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei din 6 august 2008.

Intreprinderea aflata in dificultate este o intreprindere care indeplineste conditiile definite in cap. 2.2. (Domeniul de aplicare material: sensul notiunii de “intreprindere aflata in dificultate”) din Comunicarea Comisiei – Orientari privind ajutoarele de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor nefinanciare aflate in dificultate. Prin modificarile aduse la ordin nu se mai face trimitere la Liniile directoare comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor aflate in dificultate (publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C nr. 244 din 1 octombrie 2004).


Ajutoarele de minimis acordate unei intreprinderi unice care efectueaza transport de marfuri in contul tertilor sau contra-cost nu pot fi utilizate pentru achizitionarea de vehicule pentru transportul rutier de marfuri.

Remarcam introducerea notiunii de intreprindere unica, concept care include toate intreprinderile intre care exista cel putin una dintre relatiile urmatoare:

- o intreprindere detine majoritatea drepturilor de vot ale actionarilor sau ale asociatilor unei alte intreprinderi;

- o intreprindere are dreptul de a numi sau revoca majoritatea membrilor organelor de administrare, de conducere ori de supraveghere ale unei alte intreprinderi;

- o intreprindere are dreptul de a exercita o influenta dominanta asupra altei intreprinderi in temeiul unui contract incheiat cu intreprinderea in cauza sau in temeiul unei prevederi din contractul de societate ori din statutul acesteia;

- o intreprindere care este actionar sau asociat al unei alte intreprinderi si care controleaza singura, in baza unui acord cu alti actionari ori asociati ai acelei intreprinderi, majoritatea drepturilor de vot ale actionarilor sau ale asociatilor intreprinderii respective.

Intreprinderile care intretin, cu una sau mai multe intreprinderi, relatiile la care se face referire in categoriile de mai sus sunt considerate intreprinderi unice.

Domenii de activitate. In cazul in care o intreprindere isi desfasoara activitatea atat in sectoarele mentionate la alin. (1) lit. (a) (b) si (c) din Regulamentul nr. 1407/2013 (privind aplicarea articolelor 107 si 108 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene), cat si in unul sau mai multe sectoare ori domenii de activitate incluse in domeniul de aplicare al schemei, schema se aplica ajutoarelor acordate pentru aceste din urma sectoare sau activitati, cu conditia ca intermediarii financiari sa se asigure prin mijloace corespunzatoare, precum separarea activitatilor sau o distinctie intre costuri, ca activitatile desfasurate in sectoarele excluse din domeniul de aplicare al schemei nu beneficiaza de ajutoare de minimis.

Verificari privind eventuale alte ajutoare primite anterior. inainte de acordarea ajutorului de minimis in cadrul schemei, respectiv inainte de acordarea unui credit eligibil cu subventie partiala de dobanda, intermediarul financiar verifica daca intreprinderea unica din care face parte beneficiarul a mai primit alte ajutoare de stat sau de minimis pentru aceleasi cheltuieli eligibile si daca regulile de cumul sunt respectate, pe baza unei declaratii pe propria raspundere.

Valoarea maxima a ajutorului de minimis de care poate beneficia o intreprindere unica se calculeaza cumulandu-se ajutoarele de minimis primite in anul fiscal in curs cu ajutoarele de minimis primite in ultimii doi ani fiscali consecutive. Acesta nu poate depasi echivalentul in lei a 200.000 de euro, respectiv 100.000 de euro pentru societatile care activeaza in sectorul transportului rutier de marfuri.

In cazul in care o intreprindere care efectueaza transport rutier de marfuri in numele unor terti sau contra-cost desfasoara si alte activitati pentru care se aplica plafonul de 200.000 de euro, se aplica plafonul de 200.000 de euro, cu conditia ca intermediarii financiari care implementeaza schema sa asigure prin mijloace adecvate, cum ar fi separarea activitatilor sau distinctia intre costuri, ca suma de care beneficiaza activitatea de transport rutier de marfuri nu depaseste 100.000 de euro si ca ajutoarele de minimis nu se folosesc pentru achizitionarea de vehicule pentru transportul rutier de marfuri.

Sursa: legestart.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?


MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Scoatere din evidenta clienti neincasati. MONOGRAFIE si reglementari cheie

    • Scoaterea din evidenta a creantelor neincasate se realizeaza atunci cand anumite sume datorate de clienti nu mai pot fi recuperate, fie din cauza falimentului acestora, fie din motive juridice sau economice. In aceste situatii, firmele trebuie sa le elimine din contabilitate, respectand reglementarile contabile si fiscale in vigoare. In acest articol vom analiza principalele reglementari legislative cu privire la procesul de scoatere din evidenta a clientilor neincasati si vom prezenta...» citeste mai departe aici

  • [MODEL] Contract de administrare/mandat si reglementari cheie pentru antreprenori

    • Contractul de admninistrare sau mandat se foloseste ca instrument juridic pentru delegarea puterii de reprezentare si luare a deciziilor in cadrul unei organizatii sau societati comerciale. Acesta este utilizat preponderent pentru numirea administratorilor, directorilor, membrilor consiliului de administratie sau altor persoane care asigura conducerea unei entitati juridice, conferindu-le dreptul de a actiona in numele mandantului (societate, actionar etc.). In acest articol, vom analiza...» citeste mai departe aici

  • Impozit micro. 4 exemple de calcul UTILE pentru anul 2025

    • Impozitul pe veniturile micro a fost modificat de mai multe ori in ultimii ani, de aceea calcularea lui sau aplicarea acestui regim fiscal nu sunt intotdeauna usoare pentru contribuabili. In acest articol vom vedea cand se aplica acest tip de impozit, ce cota de impozitare trebuie sa plateasca firmele, dar si 4 exemple utile de calcul pentru anul 2025.» citeste mai departe aici

  • Registrul de casa. PFA-urile si II-urile au obligatia completarii lui?

    • Atunci cand ti-ai infiintat un PFA sau un II, sau daca detii deja unul, trebuie sa fii la curent cu documentele pe care trebuie sa le intocmesti, pentru a te asigura ca respecti legea si ca nu vei fi sanctionat de autoritati. In acest context, un contribuabil se intreaba daca PFA-urile si II-urile au obligatia de a tine Registrul de casa. Vom vedea in continuarea articolului daca exista sau nu aceasta responsabilitate, dar si restul documentelor care trebuie intocmite de aceste entitati.» citeste mai departe aici

  • ONPCSB si prevenirea spalarii banilor. Noutati introduse prin OUG 10/2025

    • OUG 10/2025 a fost publicat recent in Monitorul Oficial. Acesta aduce mai mult schimbari in privinta regulilor nationale pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor. Vizati de modificari sunt furnizorii de criptoactive in Romania.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016