Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Produse protocol si apa acordata salariatilor. Norme 2013

01-Apr-2013
25583
Vom stabili cum se inregistreaza in 2013 achizitionarea apei potabile pentru salariati, stabilim si cum vom inregistra alte consumuri pentru salariati si partenerii de afaceri. Se va stabili astfel cum se inregistreaza aceste cheltuieli din punct de vedere al TVA-ului si al impozitului pe pe profit.


Solutia consultantului:

In opinia noastra, cheltuiala cu apa potabila pentru salariati reprezinta o cheltuiala deductibila integral la calculul impozitului pe profit, iar la consumul acesteia in mod gratuit de catre salariati, nu aveti obligatia sa colectati TVA, conform norme de aplicare pentru art. 128 alin. (8) lit. e) din Codul fiscal, regasite la pct. 6 alin. (9) lit. c) din HG 44/2004.

Pentru celelalte tipuri de cheltuieli, cafea, ceai, bauturi racoritoare, prajiturele, consideram ca aceste cheltuieli sunt de natura cheltuielilor de protocol, iar TVA nu poate fi dedus, avand in vedere reformularile aduse prin HG 670/2012, ce modifica normele de aplicare pentru art. 128 alin. (8) din Codul fiscal.

Aceste cheltuieli de protocol sunt deductibile limitat in plafonul de 2%, conform art. 21 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal. Baza de calcul la care se aplica cota de 2% o reprezinta diferenta dintre totalul veniturilor si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile, la care se efectueaza ajustarile fiscale. Astfel, din cheltuielile totale se scad cheltuielile cu impozitul pe profit curent si amanat, cheltuielile de protocol, cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, iar din totalul veniturilor se scad veniturile neimpozabile.

Inregistrari contabile:

a) achizitie apa:


6028 "Cheltuieli cu alte materiale consumabile" = 401 "Furnizori"
4428 "TVA neexigibila"/4426 "TVA deductibila", in functie de sistemul de TVA utilizat = 401 "Furnizori"
b) achizitie ceai, cafea, bauturi racoritoare:
623 "Cheltuieli de protocol" = 401 "Furnizori"
4428 "TVA neexigibila"/4426 "TVA deductibila", in functie de sistemul de TVA utilizat = 401 "Furnizori"
623 "Cheltuieli de protocol" = 4428 "TVA neexigibila"/4426 "TVA deductibila".

Din punctul de vedere al persoanei fizice supuse impozitului pe venit, situatiile nu sunt foarte clare, avand in vedere prevederile din lege, ce stabilesc ca sunt venituri de natura salariala, dar nu sunt limitate la "cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un pret mai mic decat pretul pietei.", conform art. 55 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.

Observam ca o formulare de natura generica "alte bunuri primite cu titlu gratuit de salariati din partea societatii", consideram ca aceste produse consumate de salariati sunt avantaje de natura salariala.

Desigur ca toate aceste interpretari lasa loc de subiectivism, orice solutie fiscala poate avea un caracter subiectiv. Prin urmare, cutuma poate avea uneori un rol decisiv, iar conform cutumei, angajatorii nu considera venituri de natura salariala, contravaloarea unor cheltuieli simbolice de protocol sub forma ceaiului, cafelei, prajiturelelor consumate de salariatii proprii.

Autorul acestui raspuns considera ca aplicand cu strictete si intr-un sens exhaustiv prevederile legale mai sus amintite, iar contravaloarea acestor cheltuieli de protocol sunt in sfera impozitului pe venit datorat de persoana fizica, dar ce nu pot fi efectiv impozitate prin imposibilitatea stabilirii valorii corecte a venitului la nivelul persoanei fizice.




Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016