
Raportul Special
realizat de specialisti
Guvernul a aprobat, printr-un Memorandum, deblocarea sumei de 15 milioane lei, aferente lunii aprilie, pentru lansarea si derularea, in 2015, a programelor finantate anual de la bugetul de stat in scopul sprijinirii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii.
Suma de 15 milioane de lei reprezinta a doua transa deblocata in 2015, din suma de 70 de milioane de lei retinuta conform Legii nr. 186/2014 a Bugetului de stat pe anul 2015, ce urmeaza sa fie repartizata de Guvern pe o perioada de sase luni, in mod esalonat, pentru programele destinate IMM-urilor. In luna martie a fost deblocata de catre Guvern suma de 10 milioane de lei.
Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri aplica stategia si programul de guvernare in domeniile energetic si resurselor energetice, intreprinderilor mici si mijlocii, cooperatiei si mediului de afaceri, in concordanta cu cerintele economiei de piata si pentru stimularea initiativei operatorilor economici.
Astfel, programele implementate de minister si finantate din bugetul de stat pentru infiintarea sau dezvoltarea de noi IMM-uri sunt:
Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitatea accesului la finantare START;
Programul START vizeaza facilitarea accesului la finantare a tinerilor intreprinzatori. Prin acest program sunt acordate alocatii financiare nerambursabile de maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 125.000 lei/beneficiar.
Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri – SRL-D;
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Cartea neagra a controlului fiscal
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Programul SRL-D (Societate cu Raspundere Limitata - Debutant) vizeaza acordarea de sprijin oricarui cetatean roman care doreste sa isi deschida o afacere (si care nu a mai avut una pana acum), prin acordarea unui credit nerambursabil reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro, din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinantare.
Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata – COMERT
Programul urmareste: intarirea capacitatii operatorilor economici de promovare a produselor si serviciilor de piata; precum si dezvoltarea si modernizarea activitatii comerciantilor si prestatorilor de servicii de piata.
Prin acest program, beneficiarii eligibili primesc o valoare a alocatiei financiare nerambursabile (AFN) de maximum 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 135.000 lei/beneficiar.
Programul national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM-urilor – FEMEIA MANAGER
Programul urmareste:
imbunatatirea performantelor economice ale intreprinderilor existente conduse de femei, prin accesarea surselor de finantare de la bugetul de stat;
stimularea auto-angajarii si cresterea numarului de femei intreprinzator in cadrul comunitatilor de afaceri;
dezvoltarea capacitatii si a spiritului antreprenorial in randul femeilor;
cresterea numarului de noi locuri de munca create in cadrul structurilor economice private conduse de femei si a beneficiilor aduse economiei nationale.
Prin Program se finanteaza implementarea celor mai bune Planuri de Afaceri depuse de femeile antreprenor. Valoarea alocatiei financiare nerambursabile este de maxim 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA) si nu poate depasi suma de 41.500 lei/beneficiar.
Programul national multianual de infiintare si dezvoltare de INCUBATOARE tehnologice si de afaceri.
Programul are ca obiectiv general dezvoltarea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din Romania, prin infiintarea unor noi incubatoare de afaceri, precum si prin dezvoltarea incubatoarelor de afaceri deja existente.
Contravaloarea alocatiei de la bugetul Programului pentru constructia si/sau renovarea/reabilitarea si amenajarea fiecarei noi locatii care va fi inclusa in Program cu destinatia de incubator de afaceri este de maximum 500.000 lei si de maximum 200.000 lei pentru reabilitarea/renovarea si reamenajarea cladirii incubatorului la inceputul fiecarui nou ciclu de incubare.
Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului
Obiectivul general al Programului il constituie stimularea dezvoltarii mestesugurilor si a micii industrii din Romania, a intaririi clasei de mici mestesugari si artizani, care isi desfasoara activitatea individual sau organizat prin intermediul asociatiilor ori al altor organizatii.
In anul 2015, Programul urmareste organizarea a opt Targuri Regionale pentru Artizanat si Mestesuguri.
Programul de dezvoltare antreprenoriala UNCTAD/ EMPRETEC Romania pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii.
Programul UNCTAD/EMPRETEC este un program de incurajare si de stimulare a infiintarii si dezvoltarii IMM-urilor implementat de catre Ministerul Energiei, IMM si Mediului de Afaceri (MEIMMMA)
EMPRETEC este un program integrat de pregatire, care ofera intreprinzatorilor instruire si asistenta tehnica, precum si un cadru institutional pentru dezvoltarea capacitatilor antreprenoriale si cresterea competitivitatii pe piata locala si internationala a intreprinderilor mici si mijlocii.
Grupul tinta al programului include antreprenori existenti sau potentiali precum si top manageri, inclusiv specialisti din organizatii publice sau private presupusi a se comporta de o maniera antreprenoriala sau manageriala.
Informatii suplimentare:
Prin Legea bugetului de stat pentru 2015, este prevazuta suma de 166,8 milioane de lei pentru dezvoltarea si sustinerea infiintarii de noi IMM.
Suplimentar fata de suma retinuta conform prevederilor Legii nr. 5002002 privind finantele publice a fost retinuta si suma de 70.000 lei (aferenta programelor dedicate sprijinirii crearii si dezvoltarii de IMM-uri), suma care se deblocheaza in mod esalonat pe o durata de 6 luni, incepand cu luna martie.
Potrivit procedurilor din cadrul programelor mentionate, etapele de implementare pana la plata beneficiarilor dureaza minimum sase luni, acestea fiind urmatoarele: inscriere solicitanti, depunere documente, verificare administrativa si de eligibilitate, semnare contracte de finantare, efectuare cheltuieli, depunere deconturi, certificare cheltuieli. Astfel, beneficiarii se prezinta la decont incepand cu luna octombrie, platile efectuandu-se in perioada octombrie -15 decembrie.
Sursa: Guvernul Romaniei
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Creditarea in pericol? Bancile mai au nevoie de baniMFP anunta excedent bugetar de 0,92% din PIB la sfarsitul lunii august 2015Trei proiecte prin care puteti accesa fonduri europene daca aveti firmaCodul fiscal 2011 - Titlul V (partea a II-a)OUG 19/2014 impune scutirea de impozit a profitului reinvestitUltimele articole
Spalarea de bani. Firmele trebuie sa elaboreze proceduri interne, in vederea respectarii Legii 129/2019SAF-T in 2025. Noi entitati vor fi SCUTITE de la obligatia depunerii D406Legea 129/2019. Ce inseamna beneficiar real si care sunt obligatiile declarative aferenteMODEL contract creditare societateCare este legislatia curenta in materie de credite online?Articole similare
Ce riscuri implica sistemul bancar paralel?Extinderea criteriilor de etichetare ecologica. Aflati daca firma se incadreaza!Ministrul Agriculturii: scumpirea carburantilor va creste costul productieiBCE pastreaza dobanda de referinta la 0,5 la sutaDeclaratia privind beneficiarul real are un nou termen de depunere (OUG 142/2020)Ultimele articole
GHID PRACTIC pentru implementarea legii privind auditul internCartea Verde a Contabilitatii pentru anul 2025! Solutii pentru TOATE probleme fiscale cu care va confruntatiProiect: Pragul pentru deducerea cheltuielilor cu achizitiile ar putea fi MAJORAT la suma de 6.075 leiSRL, PFA, II, IF care isi actualizeaza codul CAEN din 1 ianuarie 2025. Ce trebuie sa stie, conform noii proceduri12+ Noutati Fiscale pentru 2025 care va vor afecta activitateaArticole similare
IMM-urile nu vor sa plateasca penalitatile pentru datoriile din 2009-2010Programul Comert si Servicii 2018: Pana la 54.000 de euro nerambursabil, pentru firmele privateCompaniile romanesti au un stres in plus, din cauza unei legi anapodaNoi facilitati pentru crearea primei firme, inclusiv de catre batrani sau pensionariADNRE are planuri mari cu banii europeniUltimele articole
Noua HG pentru modificarea Legii 227/2015. Ce schimbari apar in privinta impozitului pe profit si microFonduri elvetiene pentru IMM-urile romanesti. Cand se va derula programul si ce sume se acordaStart Up Nation 2024. A fost aprobat programul care acorda pana la 50.000 euro pentru stimularea micilor afaceriGuvernul aloca 300 milioane lei pentru sprijinirea mediului de afaceri3 exemple de investitii pentru afacerea ta care iti pot aduce beneficii economice pe termen lungArticole similare
Cat a extras guvernul Ponta din economie prin taxele noi in semestrul I?MFE prelungeste perioada de consultare publica pentru Programul Diaspora Start-UpCompletarea declaratiei 101 pe anul 2009Obligatii fiscale accesorii: Exceptii si reguli specialeNoi recomandari de securitate pentru institutiile publice. In atentia firmelor cu calculatoare cu Windows XPUltimele articole
Contractul de inchiriere: conditii, obligatii si modelMin. Finantelor anunta imbunatatiri pentru sistemul e-Factura. A fost introdusa autofacturareaDepunere bilant in 2024. Cine are drept de semnare a situatiilor financiare?5 moduri de a fi pregatit in caz de recesiuneSunt toate firmele OBLIGATE sa desemneze o anumita persoana care sa faca raportari catre ONPCSB?Articole similare
Dividendele pentru persoanele juridice au cu adevarat ceva special? - apr. 2008ANAF anunta: exceptia la Impozitul pe VenitMinistrul Finantelor: MFP are in plan sa imprumute 5 miliarde de lei, in februarieFirmele din HoReCa, constructii, informatii si sanatate pot depune din 15 iunie 2022 cererile pentru obtinerea Ajutorului de stat (HG 807/2014)Impozit pe dividende si contributie CASS. Ce reguli se aplica in 2017?Ultimele articole
D100. Cum a fost modificata D100 de ANAF in urma noutatilor din domeniul impozitelor (Ordinul 193/2025)Impozit special bunuri mobile si imobile. MONOGRAFIE contabilaTaxa pe stalp 2025. Contribuabilii care au aceasta obligatie trebuie sa modifice vectorul fiscalDividende distribuite in cursul anului 2024. Ce cota de impozitare se aplicaReminder ANAF! Declaratii fiscale scadente la 27 ianuarie 2025Sfaturi de la experti
Documente de anexat la formularul 060
Intrebare: Declaratia de radiere nu va fi insotita de actul doveditor referitor la incetarea calitatii de subiect de drept fiscal - certificatul de inregistrare mentiuni la ORC, din motivul ca punctul de lucru nu a fost desfiintat/radiat la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Semnarea si depunerea situatiilor financiare anuale conform ordinului nr. 107/2025
Intrebare: In cazul in care fiecare client incheie contract cu un expert contabil pentru semnarea bilanturilor, este suficient ca bilantul sa fie semnat olograf de catre expertul contabil sau trebuie sa semneze si digital? In acest caz,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA