Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect nou de OUG pentru modificarea pietei de capital

15-Dec-2014
1733
Ministerul Finantelor Publice a postat pe site, la rubrica Transparenta decizionala, proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr.297/2004 privind piata de capital.

Proiectul de act normativ preia propunerile de reglementare care se regasesc in proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.297/2004 privind piata de capital, varianta publicata pe site-ul MFP in data de 28.11.2014.

Promovarea in regim de urgenta a schimbarilor incluse in acest proiect este determinata de necesitatea trecerii pietei de capital din Romania la statutul de piata emergenta, clasificare ce va atrage fluxuri de capital importante in Romania si care se va putea realiza numai daca barierele legislative sunt inlaturate de urgenta, inaintea expirarii termenelor impuse de lege si de angajamentele externe asumate.

Eliminarea barierelor legislative si impunerea unor noi solutii este necesara pentru ca recunoasterea Romaniei drept piata emergenta sa se realizeze, ca efect al unei proceduri formale conduse de compania americana Morgan Stanley Capital International, furnizoare de analize de piata si indici bursieri, folosite in principal ca repere in fundamentarea de catre investitorii internationali a deciziilor de investire.

Modificarea legislatiei in domeniu este necesara avand in vedere ca piata de capital din Romania este una dintre cele mai mici din Europa, din perspectiva capitalizarii companiilor listate si a valorii tranzactionate totale. Aceasta stare de fapt este si consecinta existentei barierelor care se intentioneaza a fi eliminate prin prezentul proiect de act normativ.


Aceste propuneri legislative sunt promovate printr-un proiect de ordonanta de urgenta in conditiile in care este necesara implementarea unor reforme economice si financiare, pentru a permite cresterea competitivitatii economiei romanesti si a adaptarii cadrului legal national in principal, la practica, si, in subsidiar, la legislatia Uniunii Europene in domeniul pietei de capital.

Intarzierea adoptarii masurilor de modificare a legislatiei primare in domeniul pietei de capital ar genera efecte nu numai asupra pietei de capital, ci si asupra economiei nationale, in contextul in care piata de capital, in general, si bursele de valori, in special, ar trebui sa-si consolideze substantial rolul de alternativa viabila la creditarea bancara (marcata in ultima perioada de reticenta in finantarea proiectelor investitionale, ca urmare a crizei financiare), respectiv una dintre principalele surse de finantare a societatilor (prin majorari de capital, emisiuni de actiuni, obligatiuni sau alte instrumente financiare).

Reglementarile promovate prin proiectul de OUG sunt necesare in conditiile in care legislatia privind piata de capital trebuie sa asigure facilitarea accesului investitorilor straini la piata de capital romaneasca si sporirea integrarii Romaniei in economia europeana, respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor investitorilor, guvernanta corporativa a emitentilor si transparenta acestora, simplificarea regimului ofertelor publice si al listarilor de actiuni si obligatiuni, astfel incat piata de capital nationala sa devina o piata functionala si competitiva cu pietele de capital ale celorlalte state membre.

Propunerile de modificarea a Legii nr.297/2004 privind piata de capital au fost postate in dezbatere publica, pentru prima data, in 6 octombrie 2014, ulterior, fiind postate in Transparenta decizionala alte variante ale proiectului, modificate ca urmare a propunerilor si observatiilor rezultate din procesul de consultare publica.

Sursa: MFP

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Casarea mijloacelor fixe. Procedura, documente, monografii si reglementari cheie

    • Casarea mijloacelor fixe reprezinta procesul prin care activele imobilizate sunt scoase din functiune si eliminate din evidenta contabila a unei entitati deoarece sunt uzate fizic sau moral si devin nefunctionale sau inutilizabile din punct de vedere economic. Casarea se efectueaza pe baza unor documente justificative si respectand reglementarile legale in vigoare. In acest articol vom discuta despre procedura de casare a mijloacelor fixe si vom prezenta monografiile contabile aferente acestei...» citeste mai departe aici

  • Reactivare firma inactiva. [PROCEDURA] si reglementari cheie

    • Reactivarea unei firme inactive este un proces esential pentru reluarea activitatii economice si recastigarea drepturilor fiscale pierdute. Fie ca inactivitatea a fost cauzata de neconformitati fiscale sau de o suspendare voluntara a activitatii, este important ca antreprenorii sa inteleaga pasii necesari pentru repunerea firmei in legalitate. In acest articol, vom detalia procedura de reactivare a unei firme inactive, reglementarile cheie prevazute de legislatia fiscala si conditiile pe care...» citeste mai departe aici

  • [INFOGRAFIC] PFA sau SRL 2025. Ce tip de firma este mai avantajos?

    • Atunci cand vrei sa iti deschizi o firma in Romania, trebuie sa te gandesti bine, mai inainte, la forma juridica pe care o vei adopta. Cele mai multe persoane se indreapta catre PFA sau SRL. Iar in acest articol vom vedea care sunt avantajele si dezavantajele acestor forme juridice, dar si o comparatie intre cele doua cu privire la urmatoarele aspecte: costurile de infiintare si administrare, responsabilitatile juridice, regimul fiscal, flexibilitatea activitatilor, dar si impactul asupra...» citeste mai departe aici

  • D112. Va fi utilizat un NOU model de formular din luna martie 2025, conform Ordinului 299/2025

    • Prin Ordinul Comun nr. 299/455/435/729/2025, din 4 martie 2025, s-a legiferat noul model al declaratie 112, obligatoriu incepand cu declararea veniturilor aferente lunii martie 2025. Astfel, incepand cu declararea veniturilor lunii martie 2025, va fi folosit noul model al declaratiei 112.» citeste mai departe aici

  • SAF-T: Opinia specialistului cu privire la 2 situatii de raportare a stocurilor in SAF-T

    • Pentru modernizarea si eficientizarea controalelor fiscale autoritatile din Romania au implementat sistemul SAF-T. Chiar daca este utilizat deja de ceva timp, inca exista neclaritati cu privire la raportarea corecta si completa a stocurilor, mai ales in situatii complexe, cum ar fi cele care implica contracte internationale de tip "manufacturing toll" sau perioade tranzitorii in care stocurile sunt transferate intre entitati. In acest articol, vom vedea opinia specialistului cu privire la doua...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016