Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amortizare autoturisme. Cheltuieli deductibile

26-Ian-2012
14000
Intrebare:

In cadrul unei societati, pentru autoturismele achizitionate pana in 2011 s-a hotarat ca durata normala de amortizare sa fie de 5 ani. Pentru cele care vor fi achizitonate, administratorul doreste ca amortizarea noilor autoturisme ce vor fi achizitionate sa se faca in 4 ani. Este legala includerea mijloacelor fixe in cadrul aceleiasi grupe cu durata de amortizare diferita?

Este integral deductibila cheltuiala cu amortizarea pentru autoturismele amortizabile in 4 ani sau diferenta dintre amortizarea calculata pe 5 ani (ca cele achizionate pana in 2011) si cea pe 4 ani este considerata nedeductibila fiscal la calculul impozitului pe profit?


Raspuns:

Potrivit dispozitiilor OMFP 3055/2009 , pentru aprobarea prevederilor contabile conforme cu reglementarile Uniunii Europene, cu modificarile si completarile ulterioare, recuperarea cheltuielilor de achizitie se face prin deducerea amortizarii mijloacelor fixe, pe masura utilizarii lor.
Marimea acestor deduceri de amortizare trebuie sa fie legata de durata de utilizare economica si de conditiile de utilizare a mijloacelor fixe.

Conform prevederilor pct. 110 din OMFP 3055/2009 cu modificarile si completarile ulterioare, durata de amortizare stabilita initiala se poate modifica numai in cazuri absolut exceptionale, tinandu-se cont de faptul ca aceste cheltuieli contribuie la formarea costurilor produselor obtinute.
Durata si metoda utilizata pentru imobilizarile achizitionate trebuie sa fie alese de o maniera consecventa care sa se poata aplica pentru toate activele de aceeasi natura.

Daca, incepand cu anul 2012 conditiile de utilizare ale autoturismelor nou achizitionate sunt diferite, activitatea societatii a crescut, politica managementului s-a schimbat, tipurile sunt diferite de cele existente deja in societate etc., pentru acestea se pot alege perioade diferite de amortizare, cu evidentierea corecta a cheltuielilor de amortizare pe fiecare mijloc fix si cu prezentarea acestor informatii in notele de la situatiile financiare. De asemenea trebuie aleasa o metoda de evidentiere in contabilitatea de gestiune a modului de alocare a cheltuielilor pe tipuri de activitati (de baza, auxiliara, cheltuieli directe, indirecte etc.)

De retinut este faptul ca amortizarea contabila inregistrata pe cheltuieli nu este recunoscuta la calculul impozitului pe profit. De aceea, din punct de vedere fiscal se vor aplica prevederile art. 24 din Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare si ale HG 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, cu modificarile ulterioare.

Utilizand perioade fiscale diferite de amortizare pentru acelasi tip de autoturisme va vor face mai vulnerabili in fata organelor de control. In situatia in care utilizati perioade de amortizare diferite cheltuielile sunt recunoscute fiscal daca sistemul contabil, de control si informatic va furnizeaza date complete si corecte.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016