Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce stimulente vor fi oferite pentru angajarea somerilor de la 1 ianuarie 2018

18-Dec-2017
5599

Ordonanta de urgenta nr. 95/2017 ce a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 991 din 13 decembrie 2017 a impus modificari asupra Legii nr. 76/2002. Aceasta priveste atat regimul legal al somerilor, cat si stimulentele ce se pot acorda pentru angajarea acestora, in diferite situatii prevazute de lege. Toate urmand sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2018.


In continuare vom afla ce stimulente vor fi oferite pentru angajarea somerilor, in functie de categoria din care fac parte, dar si ce tipuri de prime si subventii exista.

Tipuri de stimulente pentru angajarea somerilor

1. Prima de insertie

Potrivit legestart.ro, absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, care, in termen de 60 de zile de la absolvire, se inregistreaza la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima de insertie egala cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii.



Prima de insertie se acorda in doua transe egale, la data angajarii si dupa expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

Ce categorii NU beneficiaza de aceasta prima:

  • absolventii care, la data absolvirii studiilor, aveau raporturi de munca sau de serviciu;
  • absolventii care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani, cu exceptia situatiei in care, pentru persoanele respective, acesti angajatori au beneficiat de stimulent financiar in conditiile Legii nr. 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor, cu modificarile ulterioare;
  • absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a-i incadra in munca.

Persoanele care beneficiaza de prima de insertie au dreptul la mentinerea primei acordate si in situatia in care, in perioada de 12 luni de la angajare, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza, in termen de 30 de zile, la un alt angajator, in conditiile in care incadrarea in munca la cel de-al doilea angajator se realizeaza in aceleasi conditii, respectiv cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 12 luni.

2. Prima de activare

Somerii inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, de cel putin 30 de zile, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 3 luni, ulterior datei inregistrarii la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, beneficiaza de o prima de activare in valoare de 500 lei, neimpozabila.

3. Primele de mobilitate

Prima de incadrare si prima de instalare, denumite in lege prime de mobilitate, se acorda de la 1 ianuarie 2018 si pentru urmatoarele categorii:

  • persoanele care detin in proprietate sau coproprietate o locuinta in localitatea in care se incadreaza in munca sau in localitatile invecinate acesteia, precum si persoanele al caror sot, a caror sotie, ai caror copii aflati in intretinere sau orice alta persoana care impreuna cu acestea constituie o familie, detin in proprietate sau coproprietate o locuinta in localitatea in care se incadreaza in munca sau in localitatile invecinate acesteia, in cazul primei de incadrare;
  • persoanele care detin in proprietate sau coproprietate o locuinta in localitatea in care se incadreaza in munca sau in localitatile invecinate acesteia, precum si persoanele al caror sot, a caror sotie, ai caror copii aflati in intretinere sau orice alta persoana care impreuna cu acestea constituie o familie, detin in proprietate sau coproprietate o locuinta in localitatea in care persoana isi schimba domiciliul sau isi stabileste resedinta sau in localitatile invecinate acesteia, ca urmare a incadrarii in munca, in cazul primei de instalare;
  • persoanele carora angajatorul sau autoritatile administratiei publice locale sau centrale le asigura transportul sau le suporta cheltuielile aferente acestuia, in cazul primei de incadrare;
  • persoanele carora angajatorul sau autoritatile administratiei publice locale sau centrale le asigura locuinta de serviciu sau suportarea cheltuielilor aferente chiriei din fonduri ale angajatorului sau fonduri publice, in cazul primei de instalare.

4. Prima de relocare

Cine NU beneficiaza de aceasta prima:

  • persoanele al/a caror sot/sotie a beneficiat de prima de relocare sau de una dintre primele de mobilitate, in ultimele 36 de luni premergatoare solicitarii primei de relocare;
  • persoanele care detin in proprietate sau coproprietate o locuinta in localitatea in care se incadreaza in munca sau in localitatile invecinate acesteia, precum si persoanele al caror sot, a caror sotie, ai caror copii aflati in intretinere sau orice alta persoana care impreuna cu acestea constituie o familie, detin in proprietate sau coproprietate o locuinta in localitatea in care persoana isi schimba domiciliul sau isi stabileste resedinta sau in localitatile invecinate acesteia, ca urmare a incadrarii in munca.

5. Subventiile pentru angajatori

In acest caz este vorba despre subventionarea cheltuielilor cu forta de munca efectuate in cadrul realizarii unor programe care au ca scop ocuparea temporara a fortei de munca din randul somerilor, pentru executarea de lucrari si activitati de interes pentru comunitatile locale. Subventiile se acorda, la solicitarea autoritatilor publice locale, angajatorilor carora li s-au atribuit contracte cu respectarea reglementarilor in vigoare privind achizitiile publice, pe o perioada de cel mult 12 luni pentru fiecare persoana incadrata, din randul somerilor, cu contract individual de munca pe perioada determinata de cel mult 12 luni. Potrivit modificarilor aduse la lege prin ordonanta de urgenta, cuantumul lunar al subventiei acordate pentru fiecare persoana incadrata cu contract individual de munca din randul somerilor este:

  • in perioada 1 aprilie-31 octombrie, 70% din valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca;
  • in perioada 1 noiembrie-31 martie, valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca, la care se adauga contributia asiguratorie pentru munca datorata de angajatori, aferenta acestuia.

6. Angajarea absolventilor

In aceasta situatie sunt modificate dispozitii privind angajarea, pe durata nedeterminata, a absolventi ai unor institutii de invatamant, angajatorii urmand sa primeasca, lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent incadrat, o suma in cuantum de 900 lei, cu obligatia de a mentine raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 18 luni de la data incheierii. Daca raporturile de munca continua si dupa aceasta perioada de 18 luni, angajatorul primeste pentru fiecare an de continuare a raporturilor de munca sau de serviciu, un ajutor financiar egal cu suma aferenta contributiei asiguratorii pentru munca datorate de angajatori pentru aceste persoane si virate, conform legii.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016