Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Constituirea provizioanelor pentru garantii de buna executie. Ce tratament fiscal aplicam?

17-Mai-2013
33403
Vom vedea mai jos cum se constituie provizioanele pentru garantii de buna executie acordate clientilor, stabilind si in ce masura sunt deductibile fiscal la calculul impozitului pe profit.

Solutia consultantului:

Garantia de buna executie se constituie, de obicei, de catre constructor sau prestatorul de servicii, in favoarea beneficiarului urmand ca la incheierea lucrarilor si dupa intocmirea procesului verbal de predare a lucrarii, acesta sa-si recupereze garantia constituita.

Garantia se acorda pe o perioada determinata stabilita de comun acord intre executant si beneficiarul lucrarilor de constructii-montaj si se constituie cu scopul crearii unor disponibilitati banesti necesare pentru acoperirea unor eventuale remedieri de calitate care ar putea interveni intre data receptiei provizorii si data receptiei definitive a lucrarilor.

Executantului lucrarilor de constructii ii revine obligatia remedierii, pe propria cheltuiala, a defectelor calitative aparute din vina sa, atat in perioada de executie cat si in perioada de garantie stabilita.


Pentru garantiile de buna executie acordate clientilor in baza clauzelor contractuale, constructorii pot sa inregistreze cheltuieli cu provizioanele, considerate deductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil asa cum sunt reglementate prin Codul fiscal la articolul 22 alineatul 1 litera b) si punctul 52 din normele de aplicare a Codului fiscal.

Conform acestor dispozitii cheltuielile cu provizioanele pentru garantii de buna executie sunt considerate deductibile la calculul profitului impozabil.

Provizioanele pentru garantii de buna executie acordate clientilor se constituie trimestrial, pentru bunurile livrate, lucrarile executate si serviciile prestate in cursul trimestrului respectiv pentru care se acorda garantie. Pentru recunoasterea cheltuielilor de aceasta natura este obligatorie reflectarea integrala la venituri a valorii lucrarilor executate si confirmate de beneficiar pe baza situatiilor de lucrari.

Asa cum se prevede la pct. 52 din normele metodologice pentru aplicarea Codului fiscal, aprobate prin HG 44/2003, cu modificarile ulteriore, provizioanele pentru garantii de buna executie acordate clientilor se inregistreaza la nivelul cotelor prevazute in contractele incheiate sau la nivelul procentelor de garantare prevazut in tariful lucrarilor executate sau serviciilor prestate.

In mod obisnuit, garantia constituita se blocheaza intr-un cont bancar pe perioada lucrarilor de constructii, instalatii, montaj, etc., conform prevederilor contractuale.

Inregistrarea la venituri a provizioanelor create pentru garanțiile de buna execuție se face pe masura efectuarii cheltuielilor cu remedierile sau la expirarea perioadei de garanție inscrise in contract.

In ceea ce priveste inregistrarea in evidenta contabila a garantiilor de buna executie, principalele operatiuni pot fi prezentate astfel:

411 = %

"Clienti" 704

"Venituri din lucrari
executate si servicii
prestate"

4427

"TVA colectata"



2678 = 411

"Alte creante Clienti"
imobilizate"

6812 = 1512

"Cheltuieli de "Provizioane
exploatare privind pentru garantii
provizioanele" acordate clientilor"

5121 = 411

"Conturi la banci "Clienti"
in lei"

5121 = 2678

"Conturi la banci "Alte creante
in lei" imobilizate"

1512 = 7812

"Provizioane "Venituri din
pentru garantii provizioane"
acordate clientilor"

Din punct de vedere fiscal, cheltuielile din ct. 6812 "Cheltuieli de exploatare privind provizioanele" sunt cheltuieli deductibile trimestrial daca societatea a inregistrat la venituri valoarea lucrarilor (ct. 704), iar veniturile reluate din inchiderea provizionului in ct. 7812 "Venituri din provizioane" sunt impozabile.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016