Cum tratam fiscal cheltuielile efectuate de o societate cu conservarea unei cladiri?
Pentru o cladire achizitionata in scop de investiti si care nu e folosita, se inregistreaza cheltuieli cu cu utilitati, impozitul si asigurari. Se va stabili daca
aceste cheltuieli sunt deductibile fiscal. Conform art.21 alin.(1) Cod fiscal, cheltuielile deductibile sunt considerate numai cheltuielile effectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.
Conform art.24 alin.(11) lit.a) Cod fiscal,
amortizarea fiscala se calculeaza incepand cu luna urmatoare celei in care milocul fix amortizabil se pune in functiune.
Conform art.145 alin.(2) lit.a) Cod fiscal, dreptul de deducere a TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii este conditionat ca acestea sa fie destinate utilizarii in folosul realizarii de operatiuni taxabile.
In cazul de mai sus,
o societate achizitioneaza bunuri si servicii in scopul conservarii unei cladiri, care nu genereaza in acest moment venituri/operatiuni taxabile TVA.
Din punct de vedere al impozitului pe profit, avand in vedere ca nu se realizeaza venituri impozabile in perioada conservarii cladirii, toate cheltuielile vor fi considerate nedeductibile. In aceasta perioada amortizarea cladirii nu va fi efectuata, neinregistrandu-se cheltuiala cu amortizarea cladirii.
Din punct de vedere al TVA, avand in vedere ca nu se realizeaza operatiuni taxabile, taxa aferenta cheltuielilor cu conservarea cladirii, vor fi nededuse.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Atentie contabili!
Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme