Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Documentar complet: cum redirectionam 2 la suta din impozit?

10-Mai-2012
4267
Cei interesati sa redirectioneze 2% din impozitul pe venit pot utiliza informatiile de mai jos pentru a depune declaratiile aferente acestei proceduri. Astfel, va reamintim ca persoanele fizice care in cursul anului 2011:

- au efectuat cheltuieli cu burse private si solicita restituirea acestora
- opteaza pentru virarea unei sume in contul unei entitati nonprofit sau unei unitati de cult
- au realizat venituri din salarii la functia de baza si solicita deducerea din veniturile impozabile din salarii a cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ,


potrivit prevederilor art. 57 alin. (4), 58^1 si art. 84 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul pe venitul net anual impozabil pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si unitatilor de cult, precum si pentru
acordarea de burse private, daca in anul precedent ati realizat:

- venituri din activitati independente,
- venituri din cedarea folosintei bunurilor,
- venituri din activitati agricole,
- castiguri din tranzactii cu titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise,
- castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, si orice alte operatiuni de acest gen,
- venituri din salarii.

De asemenea, puteti solicita deducerea din veniturile impozabile din salarii obtinute la functia de baza, a cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ (potrivit OUG nr. 99/2006 cu modificarile si completarile ulterioare), in limita unei sume maxime egale cu 300 lei pe an, daca in anul precedent ati realizat venituri impozabile din salarii la functia de baza.

In acest sens se vor depune la organul fiscal competent, urmatoarele formulare, dupa caz:

- Formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania" se va depune de catre persoanele fizice care au realizat in anul 2011 venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, castiguri din tranzactii cu titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, si care doresc sa dispuna asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul pe venitul net anual impozabil pentru:

- sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau unitatilor de cult,
- acordarea de burse private.

Nota: Contribuabilii care au realizat venituri din activitati independente si din activitati agricole, impusi pe baza de norma de venit si/sau din cedarea folosintei bunurilor, care nu au obligatia depunerii declaratiei si au efectuat in cursul anului fiscal de raportare cheltuieli cu burse private si solicita restituirea acestora si/sau opteaza pentru virarea unei sume in contul unei entitati nonprofit sau unei unitati de cult, completeaza formularul 200 doar la capitolul III.

Formularul 230 "Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual si deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ" se va depune de catre:

-persoanele fizice care au realizat in anul 2011 venituri de natura salariilor si doresc sa dispuna asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul pe venitul net anual impozabil pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private

-persoanele fizice care au realizat in anul 2011 venituri din salarii la functia de baza si solicita deducerea din aceste venituri, a cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, in limita unei sume maxime egale cu 300 lei pe an.

IMPORTANT !

Data limita de depunere a celor 2 formulare este 25 mai 2012.


Formularele se depun la:

- organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul potrivit legii sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;
- organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sursa de venit, pentru ceilalti contribuabili persoane fizice;

Nota : Incepand cu anul 2011, formularul 230 se poate depune si on-line, cu semnatura electronica calificata, utilizand softul publicat la sectiunea Declaratii electronice/Persoane fizice/Descarcare declaratii .Formatul electronic al formularului 230, generat prin programul de asistenta, consta intr-un fisier PDF avand atasat un fisier .xml si un fisier cu extensia .zip.Fisierul cu extensia .zip
va contine documentele justificative cerute de lege scanate alb-negru.

Contribuabilii care realizeaza venituri de natura salariilor si doresc sa dispuna asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul pe venitul net anual impozabil pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau unitatilor de cult si nu cunosc suma care poate fi virata , nu vor completa rubrica " Suma " din formular, caz in care organul fiscal va calcula si va vira suma admisa.

Contribuabilii care au efectuat in cursul anului cheltuieli cu bursele private #i solicit# deducerea acestora vor anexa la formularul 200 SAU 230:
- contractul privind acordarea bursei private
- documentele ce atesta plata bursei

Documentele de mai sus se prezinta in original si in copie, organul fiscal pastrand copiile acestora dupa ce verifica conformitatea cu originalul.

In cazul in care declaratia se transmite prin posta, documentele de mai sus se anexeaza in copie.
In cazul in care declaratia se transmite on-line, documentele de mai sus se scaneaza si se arhiveaza intr-un fisier cu extensia .zip.

Contribuabilii care solicita deducerea din veniturile impozabile din salarii, obtinute la functia de baza, a cheltuielilor efectuate pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ, vor anexa la formularul 230:
- copie de pe formularul 210 "Fisa fiscala", pentru veniturile realizate la functia de baza
- documentele privind contractul de economisire-creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ, privind plata sumelor reprezentand cheltuielile efectuate pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ.

Documentele se prezinta in original si in copie, organul fiscal pastrand copiile acestora dupa ce verifica conformitatea cu originalul.

In cazul in care declaratia se transmite prin posta, documentele de mai sus se anexeaza in copie.
In cazul in care declaratia se transmite on-line, documentele de mai sus se scaneaza si se arhiveaza intr-un fisier cu extensia .zip.

Formularele respective sunt reglementate prin urmatoarele acte normative:

- formularul 230 "Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual si deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ " se gaseste in anexa la OPANAF 52/2012 (publicat in M.O. Nr 72/30.01.2012)

- formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate" se gaseste in anexa la OPANAF 52/2012 (publicat in M.O. Nr 72/30.01.2012)

Formularele se regasesc pe pagina de web a Ministerului Finantelor Publice: www.mfinante.ro/Portal ANAF/Asistenta contribuabili/Toate formularele cu explicatii.



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • E-Factura: Cu ce data se inregistreaza in contabilitate facturile electronice primite

    • Cu ce data se inregistreaza in contabilitate factura primita? Dar factura transmisa prin SPV? Data de inregistrare in contabilitate a facturilor electronice – raspunsul specialistului: Conform OUG 120 /2021-art. 2: (1) In sensul prezentului capitol, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii: - factura electronica - factura emisa, transmisa si primita intr-un format electronic structurat de tip XML, care permite prelucrarea sa electronica si automata; Art. 10...» citeste mai departe aici

  • Bonificatiile de 3% pentru contribuabilii buni platnici se vor acorda din oficiu

    • Prin OUG 107/2024 au fost introduse cateva facilitati speciale pentru contribuabilii buni platnici precum bonificatia de 3% care se acorda din oficiu. Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita aduce la cunostinta contribuabililor interesati, ca in Monitorul Oficial nr. 905 din 6 septembrie 2024 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru...» citeste mai departe aici

  • Seminar fiscal-contabil privind noutatile din 2024: E-Factura, E-Transport, E-TVA, impozite, salarii, TVA

    • In data de 14 octombrie 2024 se va transmite live seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, Editia 148. Seminar national de Fiscalitate si Contabilitate Lectori de exceptie pun in discutie modificarile legislative si implicatiile acestora in activitatea dvs. si vin sa raspunda intrebarilor dvs. Printre subiectele discutate amintim E-Factura (Legislatia explicata Intrebari si Raspunsuri), E-Transport(CE s-a schimbat si CUM trebuie sa aplicam noua lege), E-TVA(ultimele modificari...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016