Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impactul ultimelor modificari legislative asupra salarizarii

05-Feb-2018
3713

Modificarile legislative intrate in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2018 presupun migrarea contributiilor la fondurile de pensii (CAS) si la fondul asigurarilor de sanatate (CASS) dinspre angajator catre angajat si o noua formula de calcul ce tine cont de deduceri personale pentru venituri nete sub 3600 Lei.

 

Studiu de caz

 

Pentru a intelege mai exact care va fi impactul acestor modificari va propunem sa analizam impreuna cum se schimba (2018 versus 2017) elementele de baza care intra in calcului salariului. Am ales un salariat care are un venit net mediu lunar de 2454 Lei, un salariu pentru care se mai si aplica o serie de deduceri personale conform noii grile de calcul. Pentru a determina elementele componente am folosit programul de salarizare dezvoltat de Transart.

 

 

Presupunem ca acest venit net ramane neschimbat in marea majoritate a cazurilor, fiindca este putin probabil ca angajatorul sa scada valoarea salariului la renegocierea obligatorie (prin noile reglementari) cu fiecare salariat.

Ce este demn de remarcat in acest scenariu?

1) Aferent aceluiasi venit net de 2454 lei, venitul brut creste cu 19,89%, de la 3500 lei in 2017 la 4196 lei in 2018. imi si imaginez deja anunturile cu statisticile nationale la final de exercitiu fiscal 2018 prin care se vor anunta in Romania a avut loc cea mai mare crestere de salarii din Uniunea Europeana.

2) Contributia la pensie creste, cea totala care cumuleaza partea angajatului cu cea angajatorului creste in valoare absoluta de la 921 lei in 2017 la 1049 lei in 2018, ceea ce procentual inseamna o crestere de 13,9% . Cu alte cuvinte, mai multi bani la fondul de pensii, astfel incat sa poata fi platite acum atat pensiile parintilor nostri cat si cele speciale.

3) Contributia la sanatate creste - atat in valoare absoluta de la 375 Lei in 2017 la 420 Lei in 2018, adica o crestere procentuala de 11,89%. Cu alte cuvinte mai multi bani colectati pentru sanatate, deci cel putin teoretic sanse sporite ca ceva bun sa se intample si in acest domeniu.

4) Rata de impozitare a angajatorului scade nesemnificativ (0,49%) de la 75,18% la 74,82%. Vorbim aici de indicatorul construit ca raport intre totalul taxelor pe care un angajator trebuie sa le plateasca si venitul net al acestuia. Practic total contributii scade de la 1845 lei in 2017 la 1836 lei in 2018, pentru acelasi venit net, adica 2454 lei primiti de angajat.

Cu alte cuvinte, desi pare sa avem de-a face cu o schimbare relativ minora - mutarea contributiilor dintr-o parte in alta, la o analiza mai atenta impactul acesteia este major si pe termen lung – pe cativa indicatorii statistici care conteaza la nivel national. Pare a fi o miscare extrem de inteligenta, cu multiple beneficii pentru angajati.

O astfel de reglementare buna pe domeniul fiscalitatii poate compensa derapajul din zona coruptiei si justitiei? Va las pe dumneavoastra sa judecati.

 

Sursa: Transart Romania

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016