Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul pe profit in noul Cod fiscal. Cateva modificari esentiale

20-Aug-2015
3989

Regulile privind impozitul pe profit se schimba incepand din 2016, odata cu prevederile aduse in Codul de procedura fiscala si Codul fiscal.

Discutam astfel despre diferentele de care vom tine cont incepand cu 1 ianuarie 2016. In ce priveste impozitul pe dividende, cota scade de la 16% la 5%. Cei mai multi consultanti fiscali si economisti considera aceasta masura ca fiind una benefica.

Consultantul fiscal drd. ec. Adrian Benta a declarat, intr-un interviu recent care poate fi consultat aici, urmatoarele:

"Masurile de relaxare fiscala sunt foarte bune cand aduc o reformare a cheltuielilor statului. Niciun om normal la cap nu vrea sa plateasca impozite mai mari, ci cat mai mici. Cu siguran?a, taxele mai mici duc la afaceri mai bune si se dezvolta economia. Relaxarea fiscala este binevenita daca are un fundament economic sanatos. Reducerea TVA aduce si un plus de bani in buzunarul persoanelor fizice si acestea il vor intoarce in economie. Se elimina taxa pe stalp. Se reduce la 5% impozitul pe dividend! Se reduce acciza pentru combustibili. Lucruri minunate daca au un fundament corect!".

O alta masura simplifica calculul cheltuielilor cheltuielilor de protocol deductibile si al rezervei legale, astfel ca se vor raporta la rezultatul contabil. Modificarea consta in faptul ca nu se mai ajusteaza cu veniturile neimpozabile si cheltuielile aferente acestor venituri;

De asemenea, cheltuielile sociale sunt deductibile in limita unei cote de pana la 5%, fiind modificata cea de 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.


In plus, conform propunerilor, ajustarile pentru deprecierea mijloacelor fixe amortizabile pot fi considerate deductibile, daca se indeplinesc o serie de conditii, cu precizarea ca inainte de aceste modificari, ajustarile erau nedeductibile integral.

S-au adus modificari si in ce priveste stabilirea gradului de indatorare calculat in vederea deducerii cheltuielilor cu dobanzile si diferentele de curs valutar aferente anumitor imprumuturi, fiind totodata redusa rata dobanzii utilizata pentru imprumuturile in valuta de la 6% la 4%.


Potrivit prevederilor noi, castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a mijloacelor de transport supuse limitarii de amortizare se determina dupa noi reguli;

Tot in ce priveste impozitul pe profit, se considera ca dobanzile/majorarile de intarziere, amenzile, confiscarile si penalitatile, datorate catre autoritatile romane/straine sunt deductibile daca sunt aferente contractelor incheiate cu aceste autoritati.

In plus, cheltuielile efectuate in numele unui angajat la schemele de pensii facultative si cu primele de asigurare voluntara de sanatate vor fi integral deductibile pentru societate. Exceptie fac situatiile in care se depasesc unele limite, caz in care sumele care depasesc sunt trecute la venituri salariale.

De asemenea, se introduc noi criterii astfel ca respectivele cheltuieli cu de natura stocurilor sau cu mijloacele fixe amortizabile constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile sa fie deductibile fiscal.


Autor: Ionut Udriste

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016