Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se impoziteaza veniturile obtinute de asociatiile de proprietari din inchiriere?

05-Aug-2014
9232
Codul fiscal include la art. 15 prevederi distincte referitoare la scutirile de impozit care se aplica in prezent si mentioneaza categoriile de venituri care beneficiaza de scutiri. Urmeaza sa vedem, prin cele de mai jos, in ce masura sunt impozitate veniturile obtinute de asociatiile de proprietari din inchirierea spatiilor pe care le detin.

In ce priveste impozitarea acestui tip de venituri, se stabileste in Codul fiscal art. 15 alin. (1) lit. h), articol care prezinta categoriile care beneficiaza de scutiri de la plata impozitului pe profit, ca se aplica scutire si pentru "asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari, potrivit Legii locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veniturile obtinute din activitati economice si care sunt sau urmeaza a fi utilizate pentru imbunatatirea utilitatilor si a eficientei cladirii, pentru intretinerea si repararea proprietatii comune".



3.4. Asociatia obtine venituri din activitati economice

Pot exista urmatoarele situatii:


* Daca veniturile urmeaza a fi utilizate pentru imbunatatirea utilitatilor si a eficientei cladirii, pentru intretinerea si repararea proprietatii comune, atunci asociatia este scutita de la plata impozitului pe profit[16].

De exemplu, sumele reprezentand venituri din inchirierea spatiilor detinute de asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si de asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari, potrivit legii, aflate in conturile acestora, sunt exceptate de la plata impozitului pe profit, daca aceste sume sunt utilizate pentru imbunatatirea utilitatilor si a eficientei caldurii, pentru intretinerea si repararea proprietatii comune, si in anii urmatori anului in care acestea au fost inregistrate.



Click aici pentru Ghidul obligatiilor fiscale ale asociatiilor de proprietari



Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal mentioneaza ca veniturile obtinute din activitati economice de catre asociatiile de proprietari, utilizate in alte scopuri decat cele expres mentionate sunt impozitate cu cota de 16%.

Redam modalitatea de calcul a impozitului lunar, asa cum este mentionata in Ghidul obligatiilor fiscale ale asociatiilor de proprietari:


Impozitul lunar se determina astfel: > pentru angajatii care au functia de baza la asociatie, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni, si urmatoarele:

- deducerea personala acordata pentru luna respectiva;

- cotizatia sindicala platita in luna respectiva (in situatia in care salariatii asociatiei sunt membrii ai unei organizatii sindicale);

- contributiile la fondurile de pensii facultative, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei a 400 euro;

> pentru celelalte cazuri, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora (spre exemplu, in cazul indemnizatiilor, primelor si altor asemenea sume acordate membrilor alesi ai asociatiilor de proprietari/chiriasi, drepturilor de natura salariala acordate persoanelor fizice ulterior incetarii raporturilor de munca, salariilor, diferentelor de salarii, dobanzilor acordate in legatura cu acestea, precum si actualizarea lor cu indicele de inflatie, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile); Platitorul este obligat sa determine valoarea totala a impozitului anual pe veniturile din salarii, pentru fiecare contribuabil.


Nota: Potrivit art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune.


Codul fiscal include la art. 15 lit.) Scutiri si categoria asociatiilor de proprietari:

h) asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari, potrivit Legii locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veniturile obtinute din activitati economice si care sunt sau urmeaza a fi utilizate pentru imbunatatirea utilitatilor si a eficientei cladirii, pentru intretinerea si repararea proprietatii comune.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016