Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sponsorizare in baza unui document justificativ. Care sunt implicatiile fiscale?

19-Mar-2014
10386
In situatia in care o firma sponsorizeaza o unitate anume, cu plata in numerar, si in baza contractului de sponsorizare, vom stabili daca la registrul de casa e suficient ca document justificativ sa fie prezentata dispozitia de plata sau daca unitatea e obligata sa elibereze chitanta pentru suma platita.

Modul de utilizare si intocmire a documentelor financiar-contabile si in concluzie si a chitantei sau dispozitiei de plata este stabilit de Ordinul ministrului finantelor nr. 3512/2008.

Astfel, in cazul Dispozitiei de plata/incasare catre casierie, instructiunile de completare precizeaza la pct. 1, fundamental diferit fata de instructiunile aplicabile Chitantei, ca serveste ca dispozitie pentru casierie, in vederea incasarii in numerar a unor sume care nu reprezinta venituri din activitatea de exploatare, potrivit dispozitiilor legale. Asadar, se utilizeaza cand au loc incasari din operatiuni care nu privesc activitatea curenta a asociatiei.

In aceste conditii, operatiunile din cadrul clubului care in fapt vizeaza decizia de administrare a disponibilitatilor banesti se consemneaza in Dispozitia de plata/incasare catre casierie.

Consideram ca in cazul operatiunilor de finantare a asociatiei prin intermediul unei sponsorizari se utilizeaza Chitanta ca document justificativ pentru depunerea unei sume in numerar la casieria unitatii, conform normelor de completare a acesteia, deoarece nu sunt indeplinite conditiile restranse de utilizare a dispozitiei de incasare.


Sub aspectul consecintelor fiscale trebuie subliniat faptul ca nerespectarea normelor emise de Ministerul Finantelor cu privire la intocmirea si utilizarea documentelor justificative si contabile pentru toate operatiunile efectuate reprezinta contraventie, potrivit art. 41 pct. 2, lit. a), b) si c) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 4000 lei.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016