
Raportul Special
realizat de specialisti
Avem in vedere, in cele de mai jos, regimul fiscal de care tinem cont pentru reducerile comerciale. Astfel, exemplul il reprezinta un SRL care desfasoara activitate de comert cu amanuntul a materialelor de constructii. Clientilor, atat persoane fizice, cat si juridice, care cumpara in mod repetat sau in cantitati mai mari se acorda discounturi, dar nu mai mult decat o parte din marja de profit in asa fel incat sa nu vanda sub pretul de achizitie.
1. In calitate de magazin cu amanuntul avem voie, din punct de vedere legal, sa acordam aceste reduceri doar pentru anumiti clienti carora se intocmeste factura?
2. Factura poate tine loc si de contract daca este mentionat in mod expres pe factura acest lucru sau trebuie intocmit si contract?
3. Legal se pot face aceste vanzari si cu plata in rate? Se intocmeste aviz si in 30 de zile se face factura? In ce conditii se poate vinde in rate?
Comertul cu amanuntul al materialelor de constructii este supus prevederilor OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata - republicata - cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform art. 4 lit. d) din ordonanta mentionata, comertul cu amanuntul/de detail este activitatea desfasurata de comerciantii care vand produse, de regula, direct consumatorilor pentru uzul personal al acestora.
Consumatorul este definit la lit. a) a art. 4 ca fiind orice persoana fizica sau grup de persoane fizice constituite in asociatii, care cumpara, dobandeste, utilizeaza ori consuma produse sau servicii in afara activitatii profesionale.
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Intre acestea, unele tipuri de vanzari sunt supuse notificarii catre primarie, iar altele se pot efectua fara a fi necesara depunerea unei notificari la primarie privind vanzarea cu pret redus.
In acest din urma caz, conform art. 32 din ordonanta sus mentionata, vanzarile promotionale sunt vanzarile cu amanuntul care pot avea loc in orice perioada a anului, se deruleaza liber, fara sa faca obiectul notificarii catre primarie, doar daca sunt indeplinite anumite conditii, si anume:
a) sa nu fie efectuate in pierdere;
b) sa se refere la produse disponibile sau reaprovizionabile, precum si la servicii vandute ori, dupa caz, prestate in mod curent;
c) produsele si serviciile promovate trebuie sa existe la vanzare pe durata intregii perioade anuntate a vanzarilor promotionale sau comerciantul va informa consumatorii ca oferta este valabila numai in limita stocului disponibil.
O alta conditie care trebuie indeplinita de catre comerciant atunci cand vinde cu pret redus (dar nu in pierdere) este cea prevazuta la art. 33 alin. (1) lit. b) din oedonanta, si anume ca orice anunt de reducere de preturi, indiferent de forma, modul de publicitate si motivatia reducerii, trebuie sa se adreseze ansamblului consumatorilor si sa indice in cifre o reducere in raport cu preturile de referinta, exceptie facand:
- publicitatile comparative de pret;
- anunturile publicitare exclusiv literare, care nu contin cifre;
- anunturile de pret de lansare a unui nou produs pe piata.
- anunturile publicitare orale efectuate exclusiv in interiorul magazinului pentru reduceri de preturi la un anumit raion, pentru o foarte scurta perioada a unei zile de vanzare.
Din textul de lege prezentat, rezulta clar si fara echivoc faptul ca reducerile de pret practicate in comertul cu amanutnul, catre consumatorii (persoane fizice) finali, se adreseaza tuturor si nu preferential, indiferent daca acestia solicita sau nu factura.
Dar aceste prevederi nu se aplica atunci cand se acorda reduceri persoanelor juridice. Acordarea reducerilor catre persoane juridice se face pe baza contractului / actului aditional la contract incheiat cu fiecare partener in parte, in care este prevazuta o mentiune privind acordarea reducerii, circumstantele in care se acorda (pentru vanzari peste o anumita valoare, pentru defecte de calitate, daca partenerul are un statut preferential sau calculate asupra tranzactiilor efectuate cu acelasi partener in decursul unei perioade de timp).
Cladificarea reducerilor comerciale sunt prevazute la punctul 76 alin. (7) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014.
Pentru dvs - ca firma furnizoare - reducerea reprezinta o cheltuiala, ca urmare, pentru a fi deductibila din punct de vedere fiscal, trebuie stipulata in contract / act aditional si aprobata inclusiv de partenerul dvs.
De asemenea, in contract / act aditional se poate mentiona daca reducerea se acorda pe acceasi factura cu produsele sau pe o factura separata.
In functie de aceste aspecte, se efectueaza si inregistrarile contabile ale reducerilor comerciale acordate, in conformitate cu punctul 76 alin. (1) - (6) din reglementarile contabile.
Din punct de vedere juridic exista posibilitatea vanzarii cu plata pretului in rate, conform art. 1755 din Noul cod civil care, mai degraba, reglementeaza faptul ca, daca la o vanzare cu plata in rate, obligatia de plata este garantata sub rezerva dreptului de proprietate, atunci cumparatorul dobandeste dreptul de proprietate la data achitarii ultimei rate, insa riscul bunului este transferat cumparatorului la momentul predarii bunului.
Rezulta ca in contract trebuie stipulata modalitatea de plata in rate si daca exista aceasta rezerva a proprietatii bunurilor vandute cumparatorului, conform careia cumparatorul va deveni proprietarul bunurilor dupa plata ultimei rate.
Acest fapt desemneaza ca nu orice contract de vanzare cu plata in rate presupune rezerva proprietatii. Contractul cu vanzarea platii retului in rate se poate incheia si cu acordarea proprietatii si, implict, a riscului catre cumparator la momentul predarii bunurilor.
Din punct de vedere contabil, trebuie analizate conditiile recunoasterii veniturilor.
Potrivit punctului 441 alin. (1), veniturile din vanzarea bunurilor se recunosc in momentul in care sunz indeplinite urmatoarele conditii:
a) entitatea a transferat cumparatorului riscurile si avantajele semnificative care decurg din proprietatea asupra bunurilor;
b) entitatea nu mai gestioneaza bunurile vaândute la nivelul la care ar fi facut-o, in mod normal, în cazul detinerii în proprietate a acestora si nici nu mai detine controlul efectiv asupra lor;
c) marimea veniturilor poate fi evaluata în mod credibil;
d) este probabil ca beneficiile economice asociate tranzactiei sa fie generate catre entitate;
si
e) costurile tranzactiei pot fi evaluate in mod credibil.
Din aceste conditii, se retine ca momentul in care veniturile din vanzarea bunurilor se recunosc in contabilitate este primordial momentul in care cumparatorului i se transfera riscurile si beneficiile asupra acestora, decat momentul transferarii proprietatii.
Asadar, la data predarii bunurilor, data la care i se transfera si riscurile cumparatorului, furnizorul trebuie sa inregistreze venitul din vanzarea bunurilor, indiferent de existenta rezervei proprietatii, respectiv transferul acesteia dupa data platii ultimei rate.
Dn punctul de vedere al TVA-ului, avem urmatoarele prevederi.
La art. 134^1 alin. (6) din codul fiscal se prevede ca pentru livrarile de bunuri corporale, inclusiv de bunuri imobile, data livrarii este data la care intervine transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar. Prin exceptie, in cazul contractelor care prevad ca plata se efectueaza in rate sau al oricarui alt tip de contract care prevede ca proprietatea este atribuita cel mai tarziu in momentul platii ultimei sume scadente, cu exceptia contractelor de leasing, data livrarii este data la care bunul este predat beneficiarului.
La art. 134^2 alin. (1) se arata ca exigibilitatea taxei inrevine la data faptului generator.
Asadar, odata livrate bunurile, indiferent de modalitatea de plata (pe loc sau in rate) si indiferent de momentul transferului dreptului de proprietate catre cumparaor, se datoreaza TVA la data predarii bunurilor, prin emiterea unei facturi.
Mai mult, la art. 155 alin. (15) din Codul fiscal se mentionaeza imperativ faptul ca "Pentru alte operatiuni decat cele prevazute la alin. (14), persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa".
Rezulat ca pana la data de 15 a lunii urmatoare celei in care bunurile au fost livrate cumparatorului (indiferent de maodalitatea de plata si indiferent daca se transmite sau nu dreptul de proprietate la data predarii bunurilor), frunizorul are obligatia emiterii facturii fiscale si, evident, de a colecta TVA (daca nu face parte din sistemul de TVA la incasare).
Deci, plata in rate presupune inregistrarea venitului - care este impozabil in perioada fiscala respectiva - si a TVA colectata (daca societatea furnizoare nu este in sistemul de TVA la incasare), precum si emitrea facturii pana la data de 15 a lunii urmatoare (nicidecum in 30 de zile de la livrare).
Plata in rate nu presupune si plata TVA in rate.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Cum se incadreaza corect activitatea firmei? COMERT CU AMANUNTUL versus comert cu ridicataDocumente utilizate la achizitia produselor agricole de la producatori agricoli persoane fiziceParticularitati contabile si studii de caz utile pentru magazinele onlineComert online. Care sunt reglementarile privind casa de marcat fiscala?Revanzarea bunuri aprovizionate de la o firma en detail. In ce conditii se poate efectua operatiunea?Ultimele articole
Case de marcat electronice. Noutati fiscale care se aplica in 2025Clarificare: Bonurile fiscale vor fi emise la platile cu cardul, insa nu mai exista obligatia imprimarii lorEste OFICIAL, conform legii 317/2024! La platile cu cardul NU mai este obligatorie emiterea bonului fiscalNOI obligatii pentru firmele mici incepand cu ianuarie 2025Firme care NU au terminale POS. Ce amenzi se aplicaArticole similare
Titlul II, Capitolul 2, partea INoutati in proiectul de OUG privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii prin accidente autoPlati in numerar. Cum procedam corect tinand cont de Legea 70 din 2015?Codul de Procedura Fiscala se modifica. Ce noutati anunta MFP?Impozit pe dividende 2025. Poate fi solicitata esalonare la plata pentru impozitul pe dividende?Ultimele articole
Pana la 26 iunie 2024 trebuie sa depuneti declaratia D101 privind impozitul pe profitDepunere D101 in 2024. Nedepunerea la timp sau completarea eronata a declaratiei se sanctioneaza cu amenda de 5.000 de leiPlafoane plati numerar 2023: Care sunt plafoanele de incasari si plati incepand cu 11 noiembrie 2023Plafon plati numerar 2023. Se mentin vechile plafoane pentru tranzactiile cash, cu doua exceptii, conform OUG 98/2023Esalonarea la plata a obligatiilor fiscale restante in 2023. Ce trebuie sa stie contribuabiliiArticole similare
REDUCERI COMERCIALE. Cum aplicam tarifele in baza unui contract de prestari servicii?Neclaritati privind noutatile fiscale din 2024? Afla acum solutiile pentru firma taDiscounturi comerciale primite si acordate. Ce tratament contabil se aplica?Conditii si obligatii privind acordarea de discounturi de pana la 100%Documentar fiscal: Baza de calcul a impozitului pe veniturile microintreprinderilorUltimele articole
Impozitul minim pe cifra de afaceri. Exemplu de calculPlanul de conturi in 2023: Prin Ordinul 4291/2022 au fost introduse 5 conturi noiDiscounturi acordate de firme. Care este baza legala in acest caz?Aplicarea regimului special de scutire pentru intreprinderile mici la depasirea plafonului de 300.000 leiDin 2022 comerciantii pot fi amendati cu 35.000 de lei daca nu afiseaza la raft, pe langa reducere, si pretul anterior cel mai scazutArticole similare
Cum sa cresti cifra de afaceri a firmei: 5 strategii3 beneficii moderne pe care orice angajat roman de top le cere de la angajator. Se afla si pe lista ta?Presedintele AAFBR: Raportat la cifra de afaceri, firmele mici platesc impozite duble fata de cele mariDISCOUNTuri comerciale primite si acordate. Ce tratament contabil se aplica?Romanii cumpara cu 19% mai putine deodoranteUltimele articole
Facturi in E-Factura. Exista exceptii de la obligativitatea transmiterii lor in 5 zile de la data emiterii?Ce e bine sa stii daca vrei sa lansezi un magazin la satE-factura este obligatorie pentru TOATE firmele din 2024. Spete utile pentru contabiliSistemul RO e-Factura. Facturile pot fi trimise si de catre un tert? Daca da, in ce conditii?Cheltuieli deductibile in 2023. 3 exemple detaliateArticole similare
Vanzare echipament si reconditionare. Cum se contabilizeaza?Emiterea bonului fiscal la vanzarea direct catre populatie. Cum procedam?Mic.ro a suparat BNR-ul mare: scandalul declaratiilor facute de PatriciuDespre creanteCand si de ce e important sa ai un avocat in Bucuresti ca partener de businessUltimele articole
[E-FACTURA] 50+ dificultati intalnite in practica de contabili si SOLUTII de la expertiPrimii pasi in antreprenoriat: ce trebuie sa stii inainte sa iti deschizi propria afacereRentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!GHID PRACTIC pentru implementarea legii privind auditul internContabilitate pentru performanta: Strategii fiscale pentru antreprenori si profesionistiSfaturi de la experti
Cota TVA servicii de inchiriere aparate si livrare bunuri medicale
Intrebare: Avand in vedere activitatea principala a societatii, care detine mai multe aparate «concentrator de oxigen stationar» ce se dau in chirie, la prescrierea medicului, catre persoane bolnave, iar ulterior sunt decontate de Casa de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Depunere D100/D700 impozit pe constructii an fiscal modificat
Intrebare: In prezent, avem exercitiu fiscal diferit de anul calendaristic, respectiv 01.05.2024?30.04.2025, iar pana in 25.07.2025 vom depune D700 pentru modificarea vectorului fiscal, in vederea trecerii la an fiscal = an calendaristic,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA