Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bancile vorbesc despre creditare, dar nu prea crediteaza IMM-urile

24-Oct-2013
2522
Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) continua seria seminariilor de informare la nivel national dedicate Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM).

Dezbaterile interactive intre reprezentantii mediului de afaceri si financiar vizeaza cresterea gradului de cunoastere si de accesare a finantarilor si a garantiilor, element esential in sustinerea si dezvoltarea sectorului IMM si conditie obligatorie a relansarii economice sustenabile. In Romania, ponderea finantarilor acordate IMM se situeaza la aproximativ 40 la suta din totalul creditului neguvernamental, care se ridica la 223 miliarde lei la finele lunii septembrie 2013.

Intreprinderile Mici si Mijlocii au primit finantari suplimentare de la creditorii interni si externi in perioada decembrie 2011- august 2013, imprumuturile acordate de bancile autohtone inregistrand dinamica cea mai alerta de 2,5 la suta, in conditiile in care numarul IMM cu credite a crescut cu 0,8 la suta pana la 77.500, se arata in ultimul Raport asupra stabilitatii financiare publicat de Banca Nationala a Romaniei.

Comunitatea financiar bancara considera necesara continuarea imbunatatirii cadrului legislatiei actuale, in special pe zona insolventei, in vederea cresterii disciplinei financiare. Volumul creditelor acordate de banci si IFN companiilor aflate in insolventa sau in faliment se cifreaza la 24,2 miliarde lei si ocupa o pondere de 18,9 la suta din totalul creditelor acordate
companiilor nefinanciare. Accesul la finantare al IMM ramane preocupant, strategiile nationale si europeneincluzand si adoptarea de masuri in vederea reluarii cresterii economice sustenabile. 

Pe langa oferta actuala de garantii acordate de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, reprezentantii FNGCIMM au prezentat antreprenorilor facilitatile de garantare disponibile prin noul Program de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile mici si
mijlocii, plafonul de garantare alocat de stat fiind in valoare de 2 miliarde de lei. In baza acestui program, aprobat prin Ordonanta de Urgenta nr. 92/2013, intreprinderile mici si mijlocii pot accesa credite pentru capital de lucru, garantate de catre stat in procent de maxim 50 la suta din
valoarea finantarii, in valoare de pana la 5.000.000 lei/IMM, pe o perioada de maxim 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu maxim 12 luni.

Cu un numar de peste 46.000 de firme inregistrate, judetul Cluj se situeaza pe locul doi la nivel national dupa acest criteriu, fiind devansat doar de Bucuresti.

Programul ARB – FNGCIMM prevede organizarea unei serii de zece seminarii la nivel national, in perioada 2013 - 2014, in principalele orase ale tarii la care estimam ca vor participa peste 1.000 de reprezentanti ai IMM-urilor si functionari bancari.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016