Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli productie facturata si neincasata. Ce cheltuieli isi poate deduce PFA-ul?

05-Iun-2015
3495

In randurile urmatoare, studiul de caz prezentat are ca subiect un PFA cu activitate de productie . Pana la sfarsitul anului a consumat tot stocul de materii prime, realizand produsele finite si livrandu-le catre clienti. Au fost intocmite facturi catre clienti, dar nu au fost incasate toate facturile.



Sunt deductibile cheltuielile cu materiile prime folosite pentru produsele livrate in conditiile in care contravaloarea acestora nu au fost incasata?


Potrivit prevederilor art. 46 din Codul fiscal, din grupa veniturilor din activitati independente fac parte si veniturile comerciale. Veniturile comerciale cuprind veniturile din fapte de comert, din prestari de servicii (altele decat cele din profesii libere) si din practicarea unei meserii.
Activitatea de productie constituie fapta de comert (pct.21 din normele metodologice aprobate prin HG nr. 44/2004 pentru aplicarea Codului fiscal, cu modificarile ulterioare).

Ca regula generala, venitul net din activitati independente se calculeaza ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.

Atat veniturile cat si cheltuielile care se iau in calcul la stabilirea venitului net trebuie sa fie incasate si platite in cursul exercitiului pentru care se stabileste impozitul pe venit. Inregistrarea veniturilor si cheltuielilor in Registrul jurnal de incasari si plati se face pe baza documentelor justificative.

Conform prevederilor Omfp nr. 1040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, valabil pana la data de 1 martie 2015, din totalul sumelor incasate, se scad cheltuielile cu amortizarea fiscala a bunurilor si totalul sumelor platite si se aduna sumele platite pentru cumpararea bunurilor amortizabile si totalul cheltuielilor nedeductibile.

Rezulta ca facturile emise si neincasate nu se iau in calcul pentru stabilirea impozitului pe venit (nici veniturile si nici cheltuielile aferente).


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu, expert contabil si auditor

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016