Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum refacturam cheltuielile cu serviciile achizitionate pentru recuperarea creantelor?

17-Nov-2014
16798
Analiza urmatoare descrie situatia in care o societate are clienti neincasati care au fost dati in judecata prin intermediul unui avocat, cu care firma are incheiat contract de prestari servicii. Procesele au fost castigate de catre societate, iar prin sentinta firma are dreptul la taxele judiciare achitate, onorariul avocatului, daune si diverse cheltuieli ocazionate cu procesul respectiv.

Sunt situatii in care clientul plateste dupa pronuntarea sentintei, dar sunt si situatii in care nu plateste si se ajunge la executarea silita, caz in care apar cheltuieli si onorarii de executare silita. Avocatul este neplatitor de TVA, deci factura de onorariu este fara TVA, executorul este platitor de TVA, deci factura de cheltuieli si onorarii este cu TVA.

Cand se incaseaza de la debitor, vom vedea daca trebuie emisa factura pentru sumele recuperate. In cazul in care firma isi deduce TVA de la executor, dar nu si de la avocat. Vom vedea astfel cum se emite factura catre client si daca este corect ca pentru sumele pentru care firma a dedus TVA sa colecteze TVA prin factura emisa catre client, precum si pentru sumele pentru care nu s-a dedus TVA de catre firma.

Recuperarea de la debitor a costurilor efectuate cu recuperarea creantelor se realizeaza prin refacturarea acestora. Refacturarea costurilor este asimilata unei prestari de servicii care se incadreaza in categoria:

operatiunilor taxabile d.p.d.v. al TVA. In acest sens, d.p.d.v. al TVA sunt aplicabile prevederile alineatului 4 al punctului 19 dat in aplicarea articolului 137 alineatul 3 litera a) din Codul fiscal

conform carora persoana care refactureaza cheltuieli nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate prestarea serviciilor pe care le refactureaza.
veniturilor impozabile d.p.d.v. al impozitului pe profit.


Practic, in luna octombrie 2014, de exemplu, creditorul dobandeste calitatea de cumparator revanzator al unui serviciu prestat de catre avocat si executorul judecatoresc pentru care, la refacturare, aplica, d.p.d.v. al TVA structura de comisionar, procedand astfel:

achizitioneaza un serviciu in nume propriu – serviciile de reprezentare in instanta si serviciile executorului judecatoresc;
primeste un document emis pe numele sau, de exemplu factura emisa de catre cabinetul de avocatura si executorul judecatoresc;
inregistreaza cheltuiala aferenta serviciilor de care a beneficiat;
exercita dreptul de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in factura executorului judecatoresc;
recupereaza cheltuiala efectuata prin emiterea unei facturi cu TVA colectata, realizand o operatiune taxabila. D.p.d.v. contabil se efectueaza inregistrarea contabila:

461 = % 12.400
758 10.000
4427 2.400

evidentiaza fiecare operatiune in jurnalul pentru cumparari si jurnalul pentru vanzari;
raporteaza cele doua operatiuni prin:

decontul de TVA cod 300 completat pentru luna octombrie 2014 cu termen de depunere data de 25 noiembrie 2014, la urmatoarele randuri:
la randul 22 denumit "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu

cota de 24%, altele decat cele de la rd. 25" corespunzator
rulajului debitor al contului 4426 (factura executorului

judecatoresc);

la randul 26 "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau

neimpozabile…" (factura avocatului);

la randul 9 denumit denumit "Livrari de bunuri si prestari de

servicii, taxabile cu cota 24%" corespunzator rulajului creditor
al contului 4427.

declaratia cod 394 in situatia in care debitorul este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA



In concluzie, pentru cheltuielile recuperate de la client trebuie aplicat un tratament fiscal unitar, fara a aplica un tratament fiscal diferentiat, conditionat de exercitarea dreptului de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in factura prestatorului (executorul judecatoresc).

D.p.d.v. contabil, conform prevederilor pct. 36 alin. (2) din OMFP 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, veniturile si cheltuielile care rezulta direct si concomitent din aceeasi tranzactie trebuie recunoscute simultan in contabilitate, prin asocierea directa intre cheltuielile si veniturile aferente, cu evidentierea distincta a acestor venituri si cheltuieli.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016