Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Documentele necesare mentionarii in registrul comertului pot fi depuse online

28-Nov-2016
5854

Regasiti mai jos informatiile necesare in cazul in care detineti o firma si trebuie sa mentionati in registrul comertului o serie de acte supuse acestei obligatii legale.

Potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, cu modificarile si completarile ulterioare, prin inregistrarea in registrul comertului se intelege inmatricularea profesionistilor prevazuti la art. 2 din acelasi act normativ, inscrierea de mentiuni, precum si inregistrarea altor operatiuni care, potrivit legii, se mentioneaza in registrul comertului.

in acest sens, dispozitiile art. 11 alin. (1) din Normele metodologice privind modul de tinere a registrelor comertului, de efectuare a inregistrarilor si de eliberare a informatiilor, aprobate prin Ordinul ministrului justitiei nr. 2.594/C./2008, statueaza ca prin inregistrare in registrul comertului se intelege:

- inmatricularea profesionistilor, persoane fizice sau juridice, precum si a persoanelor pentru care legi speciale dispun in acest sens;
- inscrierea de mentiuni privind modificarea statutului/ actului constitutiv al persoanei si privind activitatea acesteia, precum si a celor prevazute de art. 21 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- radierea inmatricularilor si mentiunilor efectuate;


- mentionarea actelor si faptelor care nu presupun modificarea statutului/actului constitutiv al persoanei si nici a inregistrarilor anterioare.

Avand in vedere prevederile legale mai sus enuntate, in vederea mentionarii in registrul comertului a actelor si faptelor care nu presupun modificarea statutului/actului constitutiv al persoanei si nici a inregistrarilor anterioare puteti depune cererea de depunere si/sau mentionare acte, precum si documentele necesare in sustinerea acesteia direct la oficiul registrului comertului de pe langa tribunalul unde se afla situat sediul social al firmei, la ghiseu sau prin posta, dar aveti si posibilitatea de a depune aceste documente online, prin intermediul portalului de servicii al ONRC, https://portal.onrc.ro. Pentru accesarea acestei platforme electronice, trebuie sa va creati un cont de utilizator, ulterior avand acces gratuit sau contra cost, functie de tipul serviciului.

Astfel, pentru depunerea online a documentelor necesare inregistrarii depunerii, in vederea mentionarii in registrul comertului, a acestora, trebuie accesata sectiunea "Alte inregistrari in RC" pentru a fi completata cererea aferenta. Primul pas in depunerea unei cereri de depunere si/sau mentionare acte este selectarea ORCT-ului catre care aceasta va fi transmisa, fiind urmat de completarea cu:

- datele solicitantului si ale imputernicitului acestuia (daca este cazul);
- datele profesionistului;
- adresa sediului social al profesionistului si datele de contact (cel putin telefon);
- obiectul cererii:
- mentionarea depunerii in registrul comertului a urmatoarelor acte, cum ar fi: depunere/modificare prospect de emisiune actiuni pentru constituire S.A., prin subscriptie publica, hotarare adunare generala/Decizie Consiliu de Administratie/Decizie directorat, depunere/modificare proiect de fuziune/divizare etc. (click aici
http://www.onrc.ro/index.php/ro/mentiuni/persoane-juridice/mentiuni-inregistrate-pe-baza-cererii-de-depunere-si-sau-mentionare-acte - pct. II) .
- datele persoanei alese pentru comunicari, fiind necesara inclusiv alegerea modului de comunicare a documentelor care atesta efectuarea inregistrarii in registrul comertului.

Ulterior indeplinirii etapelor mai sus mentionate, se ataseaza fisierele care contin documentele depuse in sustinerea cererii si se genereaza fisierul PDF care contine cererea completata.
Atentie: Descarcarea pe calculatorul personal a fisierului generat in format PDF este obligatorie, fiind necesara semnarea electronica a acestuia. Asadar, utilizatorul trebuie sa fie client PKI cu certificat digital calificat (Oficiul National al Registrului Comertului accepta toate certificatele digitale calificate emise de firmele de profil acreditate de MCSI). Semnatura electronica asigura autenticitatea provenientei expeditorului, precum si integritatea datelor transmise, fiind pentru documentele electronice ceea ce este o semnatura olografa pentru documentele tiparite.

IMPORTANT: Manualul de utilizare a sistemului online de inregistrare a cererilorpoate fi accesat la adresa de internet https://portal.onrc.ro – Ghiduri de completare formulare Registrul Comertului, unde pot fi consultate ghidurile de completare formulare Registrul Comertului.
Pentru ghidul de completare a cererii de depunere si/sau mentionare acte si de transmitere a documentelor depuse in sustinerea acesteia, click aici.
De asemenea, informatii referitoare la documentele necesare, taxa si tariful pentru operatiunile de depunere si/sau mentionare acte in registrul comertului pentru o societate, pot fi gasite accesand website-ul institutiei, www.onrc.ro, sectiunea, Mentiuni - Persoane Juridice.

Ulterior completarii on-line si a expedierii catre registrul comertului a cererii de depunere si/sau mentionare acte, datele cuprinse in aceasta sunt preluate si procesate, iar nota de calcul aferenta operatiunilor solicitate si eventualele observatii se vor comunica solicitantului in cadrul contului acestuia din portal, la sectiunea CERERILE MELE.

In ceea ce priveste modalitatea de plata, ca urmare a utilizarii serviciilor online, aceasta poate fi efectuata prin numerar la casieria oficiului registrului comertului de pe langa tribunal, prin ordin de plata (OP) sau online prin intermediul portalului dedicat. in cazul in care se va opta pentru plata prin trezorerie, dovada se va scana si se va transmite online catre beneficiar, respectiv oficiul registrului comertului.

Sursa: ONRC

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016