Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Documentele necesare mentionarii in registrul comertului pot fi depuse online

28-Nov-2016
5369

Regasiti mai jos informatiile necesare in cazul in care detineti o firma si trebuie sa mentionati in registrul comertului o serie de acte supuse acestei obligatii legale.

Potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, cu modificarile si completarile ulterioare, prin inregistrarea in registrul comertului se intelege inmatricularea profesionistilor prevazuti la art. 2 din acelasi act normativ, inscrierea de mentiuni, precum si inregistrarea altor operatiuni care, potrivit legii, se mentioneaza in registrul comertului.

in acest sens, dispozitiile art. 11 alin. (1) din Normele metodologice privind modul de tinere a registrelor comertului, de efectuare a inregistrarilor si de eliberare a informatiilor, aprobate prin Ordinul ministrului justitiei nr. 2.594/C./2008, statueaza ca prin inregistrare in registrul comertului se intelege:

- inmatricularea profesionistilor, persoane fizice sau juridice, precum si a persoanelor pentru care legi speciale dispun in acest sens;
- inscrierea de mentiuni privind modificarea statutului/ actului constitutiv al persoanei si privind activitatea acesteia, precum si a celor prevazute de art. 21 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- radierea inmatricularilor si mentiunilor efectuate;


- mentionarea actelor si faptelor care nu presupun modificarea statutului/actului constitutiv al persoanei si nici a inregistrarilor anterioare.

Avand in vedere prevederile legale mai sus enuntate, in vederea mentionarii in registrul comertului a actelor si faptelor care nu presupun modificarea statutului/actului constitutiv al persoanei si nici a inregistrarilor anterioare puteti depune cererea de depunere si/sau mentionare acte, precum si documentele necesare in sustinerea acesteia direct la oficiul registrului comertului de pe langa tribunalul unde se afla situat sediul social al firmei, la ghiseu sau prin posta, dar aveti si posibilitatea de a depune aceste documente online, prin intermediul portalului de servicii al ONRC, https://portal.onrc.ro. Pentru accesarea acestei platforme electronice, trebuie sa va creati un cont de utilizator, ulterior avand acces gratuit sau contra cost, functie de tipul serviciului.

Astfel, pentru depunerea online a documentelor necesare inregistrarii depunerii, in vederea mentionarii in registrul comertului, a acestora, trebuie accesata sectiunea "Alte inregistrari in RC" pentru a fi completata cererea aferenta. Primul pas in depunerea unei cereri de depunere si/sau mentionare acte este selectarea ORCT-ului catre care aceasta va fi transmisa, fiind urmat de completarea cu:

- datele solicitantului si ale imputernicitului acestuia (daca este cazul);
- datele profesionistului;
- adresa sediului social al profesionistului si datele de contact (cel putin telefon);
- obiectul cererii:
- mentionarea depunerii in registrul comertului a urmatoarelor acte, cum ar fi: depunere/modificare prospect de emisiune actiuni pentru constituire S.A., prin subscriptie publica, hotarare adunare generala/Decizie Consiliu de Administratie/Decizie directorat, depunere/modificare proiect de fuziune/divizare etc. (click aici
http://www.onrc.ro/index.php/ro/mentiuni/persoane-juridice/mentiuni-inregistrate-pe-baza-cererii-de-depunere-si-sau-mentionare-acte - pct. II) .
- datele persoanei alese pentru comunicari, fiind necesara inclusiv alegerea modului de comunicare a documentelor care atesta efectuarea inregistrarii in registrul comertului.

Ulterior indeplinirii etapelor mai sus mentionate, se ataseaza fisierele care contin documentele depuse in sustinerea cererii si se genereaza fisierul PDF care contine cererea completata.
Atentie: Descarcarea pe calculatorul personal a fisierului generat in format PDF este obligatorie, fiind necesara semnarea electronica a acestuia. Asadar, utilizatorul trebuie sa fie client PKI cu certificat digital calificat (Oficiul National al Registrului Comertului accepta toate certificatele digitale calificate emise de firmele de profil acreditate de MCSI). Semnatura electronica asigura autenticitatea provenientei expeditorului, precum si integritatea datelor transmise, fiind pentru documentele electronice ceea ce este o semnatura olografa pentru documentele tiparite.

IMPORTANT: Manualul de utilizare a sistemului online de inregistrare a cererilorpoate fi accesat la adresa de internet https://portal.onrc.ro – Ghiduri de completare formulare Registrul Comertului, unde pot fi consultate ghidurile de completare formulare Registrul Comertului.
Pentru ghidul de completare a cererii de depunere si/sau mentionare acte si de transmitere a documentelor depuse in sustinerea acesteia, click aici.
De asemenea, informatii referitoare la documentele necesare, taxa si tariful pentru operatiunile de depunere si/sau mentionare acte in registrul comertului pentru o societate, pot fi gasite accesand website-ul institutiei, www.onrc.ro, sectiunea, Mentiuni - Persoane Juridice.

Ulterior completarii on-line si a expedierii catre registrul comertului a cererii de depunere si/sau mentionare acte, datele cuprinse in aceasta sunt preluate si procesate, iar nota de calcul aferenta operatiunilor solicitate si eventualele observatii se vor comunica solicitantului in cadrul contului acestuia din portal, la sectiunea CERERILE MELE.

In ceea ce priveste modalitatea de plata, ca urmare a utilizarii serviciilor online, aceasta poate fi efectuata prin numerar la casieria oficiului registrului comertului de pe langa tribunal, prin ordin de plata (OP) sau online prin intermediul portalului dedicat. in cazul in care se va opta pentru plata prin trezorerie, dovada se va scana si se va transmite online catre beneficiar, respectiv oficiul registrului comertului.

Sursa: ONRC

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti

  • Calcul rezultat fiscal

    Intrebare: La data de 30.09.2024, se inregistreaza urmatoarea situatie: Total cheltuieli: 2.600.000 lei Cheltuieli considerate nedeductibile: 3.950 lei Venituri din servicii prestate: 2.690.000 lei Venituri din productia de imobilizari...
    vezi AICI raspunsul specialistilor <<

  • Acordare credit unui IFN

    Intrebare: O societatea X doreste sa imprumute un IFN. In afara de autorizare cod CAEN, 6492 "Alte activitati de creditare - finantarea tranzactiilor comerciale si imprumuturi monetare in afara sistemului bancar" mai trebuie sa obtina alte...
    vezi AICI raspunsul specialistilor <<



Subiectele saptamanii

  • Amnistie fiscala 2024: Procedura pe care trebuie sa o urmeze datornicii, conform Ordinului 5521/2024

    • Amnistia fiscala care prevede anularea unor accesorii si amanari la plata pentru datornici a fost introdusa prin OUG 107/2024, iar recent a fost publicat in Monitorul Oficial si Ordinul 5521/2024 care contine procedura pe care trebuie sa o urmeze contribuabilii ca sa beneficieze de masuri. Amnistie fiscala 2024: Procedura pe care trebuie sa o urmeze datornicii Procedura de acordare a amanarii la plata (1) Debitorii isi exprima intentia de a beneficia de anularea unor obligatii bugetare,...» citeste mai departe aici

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • Calendar ANAF: Obligatii fiscale scadente in luna OCTOMBRIE 2024

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, calendarul obligatiilor fiscale pentru luna octombrie 2024. Obligatii fiscale scadente pentru luna OCTOMBRIE 2024 Luni, 7 octombrie Obligatii fiscale: Depunerea declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania Dupa caz, contribuabilii depun: Formularul 010...» citeste mai departe aici

  • Reduceri de toamna de pana la 60% la R&S! Lucrarile explica TOATE modificarile fiscale din acest an

    • Pentru ca ne pregatim deja de un final de an incins din punct de vedere fiscal, venim n ajutorul dumneavoastra si va oferim o serie de oferte de pana la 60% la cele mai important titluri de contabilitate si fiscalitate. Cu ajutorul lor veti reusi sa scapati de amenzile si sanctiunile pentru neconformare date de ANAF si va puteti adapta noilor modificari legislative, care nu sunt putine la numar. Reduceri de toamna de pana la 60% TAXARE 2024. Noutatile Codului fiscal (stick USB) Ne...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016