
Raportul Special
realizat de specialisti
Redam mai jos proiectul publicat de Ministerul Finantelor Publice pentru modificarea si completarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si persoanele fizice, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1154/2014
In temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, ministrul finantelor publice emite urmatorul ordin:
Art. I.
– Procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si persoanele fizice, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.154/2014, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 646 din 2 septembrie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (1) al articolului 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(1) Persoanele fizice pot opta pentru comunicarea prin mijloace electronice de transmitere la distanta a actelor administrative fiscale emise in forma electronica de catre organele fiscale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prin accesarea serviciului "Spatiul privat virtual". in acest caz nu se mai utilizeaza si alta modalitate de comunicare a actului administrativ fiscal."
2. La articolul 8 dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu urmatorul cuprins:
"(6) In situatia in care persoana fizica nu este de acord cu Termenii si conditiile de utilizare a serviciului "Spatiul privat virtual" cererea prevazuta la alin. (2) se respinge."
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Examen Consultant Fiscal 2025
3. La articolul 11, alineatul (3), dupa litera c) se introduce o noua litera, lit. d), cu urmatorul cuprins:
"d) acceptul privind Termenii si conditiile de utilizare a serviciului "Spatiul privat virtual"."
4. Alineatul (4) al articolului 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(4) Informatiile optional a fi furnizate sunt: acordul pentru primirea de atentionari prin SMS, prin posta electronica sau prin aplicatia Notif."
5. La articolul 12 dupa alineatul (7) se introduce un nou alineat, alin. (8), cu urmatorul cuprins:
"(8) in situatia in care persoana fizica nu este de acord cu Termenii si conditiile de utilazare a serviciului "Spatiul privat virtual" cererea prevazuta la art. 11 se respinge."
6. La articolul 15 alineatul (1) litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"b) cereri adresate de persoana fizica organului fiscal pentru obtinerea unor informatii sau documente in legatura cu situatia fiscala personala, cum ar fi: cerere de informatii despre contributiile de asigurari sociale declarate de angajatori, cerere de eliberare a certificatului de atestare fiscala, cerere de eliberare a unei adeverinte de venit, solicitarea unei opinii privind aplicarea legislatiei fiscale si altele asemenea;".
7. Dupa alineatul (2) al articolul 15 se introduc sase noi alineate, alin. (3) - (8) cu urmatorul cuprins:
"(3) Toate documentele puse la dispozitia persoanei fizice prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual" sunt inscrisuri in forma electronica carora li s-a incorporat, atasat sau li s-a asociat logic o semnatura electronica extinsa in sensul Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, republicata.
(4) In cazul documentelor prevazute la alin. (1) lit. b) persoana fizica selecteaza tipul de cerere si completeaza toate informatiile obligatorii solicitate de aplicatia informatica.
(5) In situatia in care persoana fizica solicita completarea sectiunii D din certificatul de atestare fiscala "Alte mentiuni" cu sumele certe, lichide si exigibile pe care le are de incasat de la autoritatile contractante, prin exceptie de la art. 1 alin. (21) din Ordinul ministrului finantelor publice nr.752/2006 privind aprobarea procedurii de eliberare a certificatului de atestare fiscala pentru persoane juridice si fizice, a certificatului de obligatii bugetare, precum si a modelului si continutului acestora, cu modificarile si completarile ulterioare, aceasta depune documentul eliberat de autoritatile contractante prin care se certifica cuantumul sumelor certe, lichide si exigibile pe care persoana fizica le are de incasat de la acestea, in original, la institutia care solicita certificatul de atestare fiscala. Informatiile astfel inscrise la acesta sectiune sunt valabile numai daca coincid cu datele inscrise in documentele eliberate de autoritatile contractante.
(6) Pe baza informatiilor prevazute la alin. (4) se genereaza cererea si se pune la dispozitia persoanei fizice prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual".
(7) Institutia publica, autoritatea publica, sau oricare alta persoana careia persoana fizica ii prezinta documentele comunicate prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual", poate verifica autenticitatea si integritatea acestora folosind un dispozitiv de verificare a semnaturii electronice conform Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, republicata. Informatii ajutatoare sunt publicate in acest scop pe site-ul Internet al ANAF in sectiunea Servicii Online urmarind instructiunile pentru validarea semnaturii.
(8) Institutia publica, autoritatea publica, sau oricare alta persoana la care persoana fizica doreste sa depuna certificatul de atestare fiscala sau adeverinta de venit comunicate prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual", poate verifica si descarca continutul documentului accesand aplicatia informatica pusa la dispozitia publicului in acest scop pe site-ul Internet al ANAF in sectiunea Servicii Online, folosind numarul de inregistrare al documentului si codul numeric personal al persoanei fizice."
8. Dupa articolul 15 se introduce un nou articol, art. 151, cu urmatorul cuprins:
"ARTICOLUL 15 ^1
Conditii de depunere a declaratiilor fiscale prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual" (1) Depunerea declaratiilor fiscale prevazute la art. 15 alin. (1) lit. a) de catre o persoana fizica consta in completarea datelor corespunzator campurilor din macheta prezentata de aplicatia informatica existenta in "Spatiul privat virtual". Odata cu completarea datelor persoana fizica poate transmite un fisier care contine imaginea documentelor justificative ale datelor completate.
(2) Pe baza datelor completate si a fisierului prevazute la alin. (1) se genereaza automat declaratia fiscala conform modelului aprobat in acest sens. Declaratia se semneaza cu certificatul digital calificat al Ministerului Finantelor Publice, se pune la dispozitia persoanei fizice prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual" si se incarca automat pe canalul de depunere a declaratiilor.
(3) Orice modificare a declaratiilor fiscale depuse potrivit alin. (1) se realizeaza prin depunerea unei declaratii rectificative potrivit art. 84 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile alin. (1) si (2) aplicandu-se in mod corespunzator."
9. in anexa nr. 1 la procedura, la lit. a) a literei A, dupa punctul 3 se introduce un nou punct, pct. 4, cu urmatorul cuprins:
"4.Decizii referitoare la obligatiile de plata accesorii"
10. in anexa nr. 1 la procedura, la lit. b) a literei A, dupa punctul 4 se introduc doua noi puncte, pct. 5 si 6, cu urmatorul cuprins:
"5. "Certificatul de atestare fiscala"
6. "Adeverinta de venit""
11. in anexa nr. 1 la procedura, la litera B dupa punctul 4 se introduc cinci noi puncte, pct. 5 - 9, cu urmatorul cuprins:
"5. Cerere de eliberare a certificatului de atestare fiscala
6. Cerere de eliberare a unei adeverinte de venit
7. Declaratie privind veniturile realizate in Romania (formular 200) aferenta veniturilor realizate incepand cu anul 2014
8. Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor (formular 230) aferenta impozitului anual datorat incepand cu anul 2014 9. Declaratie privind venitul estimat/norma de venit (formular 220) aferenta veniturilor realizate incepand cu anul 2015."
Art. II.
- Prevederile art. I pct. 9 privind deciziile referitoare la obligatiile de plata accesorii precum si prevederile art. I pct.10 si 11 privind certificatul de atestare fiscala se aplica incepand cu data de 1 iulie 2015.
Art. III.
- Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
MINISTRUL FINANTELOR PUBLICE,
EUGEN ORLANDO TEODOROVICI
Bucuresti ...............................
Nr. .....................
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Zoom fiscal: Cine depune Declaratia 200 in anul 2016?Venituri din chirii in 2023. Ce obligatii au persoanele care realizeaza venituri din chirii incepand cu acest anAmnistie fiscala prin OUG 107/2024. Postasii vor asigura comunicarea intre persoane fizice si ANAFDeclaratia Unica: Ultima zi de depunereControale ANAF: A fost aprobat modelul formularului Invitatie pentru audiere, act necesar in cazul verificarii documentareUltimele articole
iFlow eFactura: Automatizare completa!Persoanele fizice NU au obligatia de a descarca facturi sau de a accesa SPV in cadrul E-FacturaSAF-T: Ce facem atunci cand primim RECIPISA de transmitere cu erori a D406Mesaje false, transmise in numele ANAF! La ce sa fie atenti contribuabiliiSAF-T in 2024. Recipisa si corectarea erorilor semnalate de ANAFArticole similare
Declaratia 207 pentru anul 2016 si PDF inteligent publicat de ANAF la 1 februrarie 2017Ce arata rezultatele verificarilor primelor 10 persoane din grupul PFAM?Amenzile contraventionale pot fi achitate pe jumatate intr-un termen de 15 zile (in loc de 48 de ore)Zoom fiscal: Admiterea temporara si procedurile aferenteCheltuiala inregistrata in contul 473 - Remediere erori contabile (conform prevederilor OMFP 1802/2014)Ultimele articole
Contract inchiriere apartament. 3 cazuri in care este OBLIGATORIE depunerea C168Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesareDeclaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025Codul de procedura fiscala. Prescriptia pentru anul 2019 NU se incheie la data de 1 iulie 2025[MODEL] Raspuns notificare de conformare E-TVA si reglementari cheieArticole similare
Precizari ANAF cu privire la Ordinul 3896/2020 pentru aprobarea procedurii de acordare a esalonarii la plataFinantele propun esalonarea la plata in forma simplificata si pentru obligatiile fiscale cu retinere la sursaNoutati Legislatie Fiscala 01 - 05 decembrie 2008Revista Romana de TVA nr. 30, Septembrie 2009 - pagina 2Inregistrarea domiciliului fiscal al contribuabilului. Prevederi ANAFUltimele articole
Ordinul 6410/2024: 4 modificari aduse procedurii de aplicare a amnistiei fiscaleProcedura de aplicare a amnistiei fiscale, modificata din nou prin Ordinul 6438/2024. Ce schimbari intra in vigoareAmnistie fiscala 2024: Contribuabilii trebuie sa depuna cererile pana pe 25 noiembrieAmnistie fiscala 2024. 3 pasi pentru a beneficia de facilitatiAmnistie fiscala, OUG 107/2024. Cum poti beneficia de facilitati daca trebuie sa modifici regimul de impozitareArticole similare
Regim fiscal sediu permanent. Ce etape urmam?Cheltuieli de constituire: ce sunt, cum le inregistram si studii de cazDeclaratia privind veniturile din strainatateTratamentul fiscal-contabil al operatiunilor economice. Tot ce trebuie sa stie contabilii incepatoriModificari aduse Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si consolidate prin Ordinul 2649/2023Ultimele articole
Bilant contabil: Cum raportati cifra de afaceri in F20 pentru livrari interne si externeSituatii financiare. Cum alegeti tipul de situatii financiare anuale ce trebuie utilizatSAF-T: D406 pentru luna decembrie 2024 trebuie depusa pana 31 ianuarie 2025Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesareIncepand cu exercitiul financiar al anului 2024 se aplica noi criterii de marime pentru firmeArticole similare
Solutia fiscala individuala anticipata si acordul de pret in avansFirmele care depun SAF-T cu intarziere NU vor fi amendate. ANAF ofera o perioada de gratie pentru primele raportariLimitele valorice aferente obiectivelor si proiectelor de investitii noi au fost modificate (Proiect de Hotarare)Firmele din HoReCa, constructii, informatii si sanatate pot depune din 15 iunie 2022 cererile pentru obtinerea Ajutorului de stat (HG 807/2014)Impozit pe profit: D101 si D101 Grup Fiscal, MODIFICATE de ANAF. Noi instructiuni de completareUltimele articole
Mijloace Fixe: Valoarea minima, corelata automat cu salariul minim de la 1 ianuarie 2026Proiect: D100 si D710 modificate de ANAF, in contextul aplicarii impozitului pe constructiiD150 si D151, modificate. Contribuabilii vor putea sa le depuna integral online, fara sa mai mearga fizic la ANAFDeclaratia de trezorerie se depune, de ONG-uri, odata cu bilantul anual. Ce schimbari propune ANAFCriteriile pentru evaluarea riscului fiscal ridicat, puse in dezbatere de ANAFSfaturi de la experti
Intrebare: Referitor la declaratia 406-SAF-T, care trebuie depusa de o asociatie cu activitate economica, platitoare de TVA lunar si care are codul de TVA diferit de codul fiscal (CUI-ul) normal, puteti, va rog, sa-mi spuneti de pe care cod...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Vanzare mangal pe teritoriul Romaniei. Taxare inversa
Intrebare: Daca o societate a achizitionat mangal printr-o achizitie intracomunitara, iar ulterior vinde acest mangal pe teritoriul Romaniei unei persoane juridice inregistrate in scopuri de TVA, acest tip de activitate intra in sfera...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177
Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventar
E-Transport: A fost extinsa lista de bunuri cu risc fiscal ridicat?
Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancer
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA