Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Momentul cand deducem TVA

02-Feb-2009
7428

Problema fiscala


In cazul in care ati primit o factura de la un furnizor din tara intr-o luna ulterioara emiterii acesteia aveti dreptul sa o inregistrati in contabilitate? Aveti dreptul sa deduceti taxa pe valoarea adaugata? Cum trebuie sa procedati in acest caz?

1. Cand se naste dreptul de deducere

Dreptul de deducere a taxei ia nastere la momentul exigibilitatii taxei.

Legea acorda dreptul de deducere a taxei si pentru achizitiile efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVA. Astfel, avem dreptul sa deducem taxa din momentul in care intentionam sa desfasuram o activitate economica. Intentia trebuie evaluata in baza elementelor obiective, cum ar fi faptul ca incepem sa angajam costuri si/sau sa facem investitii pregatitoare necesare initierii acestei activitati economice. Dreptul de deducere a taxei ni-l exercitam prin inscrierea taxei deductibile in decontul de taxa, depus dupa inregistrarea in scopuri de TVA.

Pentru a ne exercita acest drept de deducere inainte de inregistrarea in scopuri de TVA, trebuie sa indeplinim urmatoarele cerinte:

  • bunurile respective urmeaza a fi utilizate pentru operatiuni care dau drept de deducere; 
  • trebuie sa detinem o factura sau un alt document legal aprobat prin care sa justificam suma TVA aferenta bunurilor achizitionate; 
  • sa nu depasim perioada de 5 ani consecutivi, incepand cu data de 1 ianuarie a anului care urmeaza celui in care a luat nastere dreptul de deducere.


2. Documente pentru exercitarea dreptului de deducere

Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, trebuie sa detinem o factura care sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:

  • seria si numarul facturii; 
  • data emiterii facturii; 
  • numele, adresa si codul de identificare fiscala ale persoanei care emite factura; 
  • numele, adresa si codul de identificare fiscala, dupa caz, ale beneficiarului de bunuri sau servicii; 
  • denumirea si cantitatea bunurilor livrate, denumirea serviciilor prestate; 
  • pretul unitar fara taxa pe valoarea adaugata si baza de impozitare pentru fiecare cota sau scutire; 
  • cota de TVA aplicata; 
  • suma TVA de plata.

Justificarea deducerii taxei se face numai pe baza exemplarului original al documentelor. In cazul pierderii, sustragerii sau distrugerii exemplarului original al documentului de justificare, vom solicita furnizorului/prestatorului emiterea unui duplicat al facturii pe care se va mentiona ca inlocuieste factura initiala.

3. Procedura de deducere a taxei

Orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are dreptul sa scada din valoarea totala a taxei colectate, pentru o perioada fiscala, valoarea totala a taxei pentru care, in aceeasi perioada, a luat nastere si poate fi exercitat dreptul de deducere.

Important!
In cazul in care nu am primit documentele de justificare a taxei in perioada fiscala de declarare, ne putem exercita dreptul de deducere printr-un decont ulterior, dar nu pentru mai mult de 5 ani consecutivi, incepand cu data de 1 ianuarie a anului care urmeaza celui in care a luat nastere dreptul de deducere.

De retinut
Dreptul de deducere se exercita chiar daca nu exista o taxa colectata sau taxa de dedus este mai mare decat cea colectata.

Totusi, pentru situatia in care dreptul de deducere este exercitat dupa mai mult de 3 ani consecutivi dupa anul in care acest drept ia nastere trebuie sa solicitam deducerea prin scrisoare recomandata catre Fisc. Scrisoarea va fi insotita de facturi sau alte documente justificative care dau drept de deducere a taxei, in original. Fiscul este obligat sa raspunda la aceasta cerere in termen de treizeci de zile lucratoare de la data scrisorii recomandate. In acest caz ne vom exercita dreptul de educere in decontul de taxa aferent perioadei fiscale in care am primit autorizarea de deducere a taxei de la Fisc.

Insa, atentie! Neinregistrarea in contabilitate a documentelor justificative si contabile in perioada la care se refera se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 4.000 lei.

Concluzie
Avem dreptul sa deducem taxa pe valoarea adaugata de pe factura, ulterior primirii acesteia, dar nu mai tarziu de 5 ani consecutivi, incepand cu data de 1 ianuarie a anului care urmeaza celui in care a luat nastere dreptul de deducere.

Acte normative aplicabile:
Art. 145 alin. (1), art. 146 alin. (1), art. 1471, art. 155 alin. (5) din Codul fiscal Pct. 45 alin. (1), (2), pct. 46 alin. (1), pct. 48 la Titlul VI Taxa pe valoarea adaugata din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal
Art. 41 pct. 2 litera b) coroborat cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991

Acest articol este preluat din Newsletter Taxe si Impozite-Actual. Avand peste 4.300 de abonati platitori, Newsletter Taxe si Impozite-Actual este un punct de referinta pentru toti cei interesati de domeniul fiscal. Daca sunteti interesat de articole de specialitate bine documentate, semnate de "nume grele" din lumea fiscalitatii descarcati gratuit numarul din noiembrie al Newsletterului Taxe si Impozite-Actual.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Adaugat in 2 februarie 2009

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016