Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noutati in Normele de aplicare a Legii privind Achizitiile publice

19-Ian-2016
2947

Ministerul Finantelor Publice, prin Agentia Nationala pentru Achizitii Publice, a publicat spre consultare publica, vineri, 15 ianuarie, o varianta de lucru a proiectului Normelor metodologice de aplicare a Legii privind Achizitiile publice (clasice).

Principalele noutati pe care le aduc acest norme se refera la modalitatea de consultare a pietei, reguli pentru evaluarea in avans (ex-ante) a documentatiei de atribuire, explicitarea criteriilor de atribuire "calitate-pret" si "costul cel mai scazut", aplicarea procedurii simplificate.

Spre exemplu, sunt detaliate criteriile de atribuire "calitate-pret" si "costul cel mai scazut", care au fost introduse ca elemente de noutate prin Legea achizitiilor publice.

Se precizeaza ca aplicarea criteriului de atribuire "calitate-pret" este obligatorie in cazul contractelor avand ca obiect prestatii intelectuale (de natura celor de consultanta/asistenta tehnica, elaborare studii, proiectare, supervizare, sau altele asemenea, aferente unor proiecte de complexitate ridicata), iar stabilirea ofertei castigatoare se realizeaza prin aplicarea unui sistem de factori de evaluare, unde ponderea alocata factorului pret nu poate fi mai mare de 40%.

Un alt exemplu se refera la detalierea modului in care autoritatea contractanta va realiza consultarea pietei. Astfel, anuntul prin care se initiaza consultarea pietei, ce va fi publicat in SEAP, trebuie sa contina o serie de elemente obligatorii, iar autoritatea contractanta are la dispozitie mai multe variante pentru a desfasura efectiv procesul de consultare si a utiliza propunerile/comentariile primite. Aspectele supuse consultarii vizeaza, fara a se limita la acestea, potentiale solutii tehnice, financiare sau contractuale pentru satisfacerea nevoii autoritatii contractante, precum si aspecte legate de strategia de contractare, inclusiv divizare pe loturi, posibilitatea solicitarii de oferte alternative si altele asemenea.

in plus, prin aceasta prima versiune a proiectului, se propune, in spirit de transparenta, ca toate tipurile de proceduri sa fie desfasurate, ca regula, integral prin mijloace electronice (on-line).

O selectie a celor mai importante zece noutati incluse in proiectul Normelor metodologice puteti gasi in documentul atasat.

Precizari:

- Proiectul publicat spre consultare publica vineri, 15 ianuarie, este o prima versiune, pentru care ANAP doreste sa obtina contributii de substanta de la toate partile interesate.
- ANAP va centraliza toate propunerile/sugestiile primite, acestea vor fi integrate in proiect si, ulterior, va mai fi publicata o versiune consolidata a proiectului. Si aceasta, la randul ei, va fi supusa unei etape de consultari publice - cea prevazuta de Legea nr. 52/2003 a transparentei decizionale.
- ANAP va publica la inceputul saptamanii viitoare un calendar al dezbaterilor pe care le va organiza pe marginea acestui proiect, la care vor fi invitate toate partile interesate. De asemenea, va fi publicat un formular prin care cei interesati vor putea sa transmita electronic propunerile/comentariile.

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177

    • Redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre cauze sociale sau culturale reprezinta o oportunitate importanta pentru contribuabili de a sprijini proiecte cu impact pozitiv in comunitate. Totusi, suma care poate fi directionata prin formularul D177 este limitata si calculata conform unor reguli specifice din Codul fiscal, care tin cont atat de cifra de afaceri, cat si de impozitul pe profit datorat, dar si de sponsorizarile efectuate si alte bonificatii fiscale aplicabile. In acest...» citeste mai departe aici

  • Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventar

    • In practica, firmele se confrunta frecvent cu situatii in care anumite obiecte de inventar se deterioreaza iremediabil si nu mai pot fi utilizate in activitatea economica. In lipsa predarii catre o unitate specializata pentru casare, este important ca scoaterea acestora din gestiune sa fie realizata corect din punct de vedere contabil si fiscal. In acest articol explicam care sunt pasii necesari: de la documentele obligatorii (inventariere, proces-verbal, decizia de scoatere), pana la...» citeste mai departe aici

  • E-Transport: A fost extinsa lista de bunuri cu risc fiscal ridicat?

    • In contextul in care obligatiile de declarare in RO e-Transport devin din ce in ce mai stricte, tot mai multe companii se intreaba daca lista bunurilor cu risc fiscal ridicat a fost modificata sau extinsa. Aceasta intrebare este esentiala, deoarece doar anumite categorii de bunuri, in anumite conditii, impun declararea transportului intern in acest sistem. In acest articol clarificam daca lista oficiala a suferit modificari, ce transporturi intra sub incidenta declararii, cine are aceasta...» citeste mai departe aici

  • Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancer

    • Munca de freelancer vine cu multa libertate, dar si cu responsabilitati semnificative in ceea ce priveste administrarea banilor. Fara un salariu fix si cu venituri fluctuante, este esential sa ai o strategie clara de gestionare a finantelor, astfel incat sa poti acoperi toate obligatiile si sa iti construiesti un echilibru financiar pe termen lung. Afla in continuare cum poti sa iti gestionezi veniturile si cheltuielile pentru prosperitate pe termen lung. 1. Tine o evidenta clara si constanta a...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016