Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Probleme cu facturi de corectie si rectificare declaratii. Rezolvarea consultantului ne fereste de amenzi!

08-Mar-2017
5291

Problemele pe care le intampinam in ce priveste facturile pot veni din nenumarate directii: de la client pana la furnizor, de la prestatorii de servicii pana la cei care semneaza contractele de inchiriere. Astfel, multe dintre aceste probleme sunt variate, iar rezolvarea lor depinde de o expertiza cat mai variata in domeniu. Oricum ar fi, rezolvarea acestor probleme este obligatorie pentru a evita complicatiile pe termen lung si pentru a nu fi nevoiti sa platim, dupa ani de zile, sume fabuloase de bani!

Iata astfel cazul pe care vi-l propunem: O societate are contract de inchiriere pentru punctul de lucru in care se afla un magazin cu amanuntul. Conform contractului, locatorul emite lunar factura de chirie plus utilitati, teoretic la suma din contract. Practic, timp de un an si jumatate de zile zile a facturat lunar doar o suma - aproximativ 70% din valoarea contractului. Firma a achitat aceste facturi intocmai deoarece se specifica in contract ca plata se face in urma facturilor emise de locator. De cateva zile, locatorul a emis o factura mai mare in care a inclus toate diferentele nefacturate din urma cu aproximativ 1 an si jumatate si pentru fiecare luna. Spre exemplu, daca pretul inchirierii pe luna era de 3000 lei emiteau facturi in baza contractului de doar 2000 lei/luna.

Vom vedea daca este legala emiterea respectivei facturi dupa atata timp mai ales in ceea ce priveste exigibilitatea si factorul generator. De asemenea, vom vedea daca trebuie sa rectificam Declaratia 101 aferenta anului 2015.

 

 Potrivit art 330 - "Corectarea facturilor" din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:

" (1) Corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de factura se efectueaza astfel:

 a) In cazul in care factura nu a fost transmisa catre beneficiar, aceasta se anuleaza si se emite o noua factura;

b) In cazul in care factura a fost transmisa beneficiarului, fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite o noua factura continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite o factura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data facturii corectate."Avand in vedere aceste prevederi legale, rezulta obligatia furnizorului sa corecteze facturile emise eronat in anii anteriori (2015 si 2016). Corectarea acestor facturi se va face potrivit reglementarilor legale de mai sus si folosind cota de TVA prevazuta de art 291 din Codul fiscal (cea in vigoare la data la care intervine faptul generator).

Conform art 281 alin (9) din Codul fiscal, faptul generator in cazul serviciilor de inchiriere este " la fiecare data specificata in contract pentru efectuarea platii".
Asadar, se vor corecta facturile emise anterior, folosind cotele de TVA valabile in anul 2015, respectiv 2016.

Referitor la rectificarea declaratiilor privind impozitul pe profit, potrivit pct 65-69 din Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul MFP 1802/2014:

"65. - (1) Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.
(2) Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.

66. - (1) Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:

a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.
(2) Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.
(3) In intelesul prezentelor reglementari, erorile din perioadele anterioare se refera inclusiv la prezentarea eronata a informatiilor in situatiile financiare anuale.

 67. - (1) Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.

 (2) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat (contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile").

 (3) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, potrivit politicilor contabile aprobate, erorile nesemnificative pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere.

(4) Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala ori cumulata a elementelor.

68. - (1) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.
(2) In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.
(3) In notele explicative la situatiile financiare trebuie prezentate informatii cu privire la natura erorilor constatate si perioadele afectate de acestea.

69. - Inregistrarea stornarii unei operatiuni contabile aferente exercitiului financiar curent se efectueaza fie prin corectarea cu semnul minus a operatiunii initiale (stornare in rosu), fie prin inregistrarea inversa a acesteia (stornare in negru), in functie de politica contabila si programele informatice utilizate".

Asadar, aceste omisiuni de facturare pot fi considerate erori de natura contabila, iar corectarea lor se va face in functie de pragul de semnificatie stabilit prin politica contabila a entitatii.

Daca sunt erori semnificative, se vor corecta pe seama contului 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile" si necesita rectificarea declaratiilor fiscale privind impozitul pe profit depuse in anii anteriori.
Daca erorile sunt nesemnificative (cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile), corectarea acestora se va face pe seama contului de profit si pierdere; in aceste conditii nu mai trebuie rectificate declaratiile fiscale privind impozitul pe profit aferente anilor anteriori.

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Probleme cu facturi de corectie si rectificare declaratii. Rezolvarea consultantului ne fereste de amenzi!":
Rating:

Nota: 2.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Articole similare

Facturi dublate. Corectie, renumerotare, consecinte
Mai multe articole despre corectie facturi
Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

  • D208, modificata prin Ordinul 253/2024. Ce schimbari au fost aduse formularului

    • ANAF aduce in atentia contribuabililor modificarile aduse formularului 208 „Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal". Formularul 208 “Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal" reglementat de O.P.A.N.A.F. nr. 253/2024 se utilizeaza pentru declararea informatiilor privind tranzactiile de proprietati imobiliare din patrimonial...» citeste mai departe aici

  • Depunere D212 in 2024. La ce salariu se raporteaza PFA-urile pentru stabilirea CAS si CASS aferente veniturilor din 2023?

    • In cazul unui PFA infiintat in 2023 sau un PFA care nu a estimat venituri pe 2023, cand depune Declaratia Unica cu realizatul lui 2023, ce salariu foloseste in vederea calcularii CAS si CASS, 3.000 sau 3.300 lei? Multumesc. Declarare CAS si CASS in D212 in cazul PFA – raspunsul specialistului: Potrivit art. LXI alin. (1) din OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Reducerea impozitelor pe terenuri si cladiri pentru donatorii de sange

    • Conform unei Propuneri Legislative care a si fost adoptata recent de Senat, se vor aplica reduceri ale impozitelor pe terenuri si cladiri pentru cetatenii care doneaza sange de cel putin trei ori intr-un an. Reducerile vor fi hotarate de catre consiliile locale si se vor putea cumula cu bonificatia de 10%. Reducerea impozitelor pe terenuri si cladiri pentru donatorii de sange Consiliile locale pot hotari acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe cladiri si terenuri pentru persoanele...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016