Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Impozitul pe venit stabilit in cazul donatiilor

21-Sep-2011
12103
Valabil la 22.09.2011

O societate decide sa doneze altor persoane partile sociale ale unui SRL. Va trebui persoana in cauza sa plateasca impozite in cazul acestei donatii? Poate fi aceasta situatie privita ca o donatie intre rude, fiind astfel scutita de plata impozitelor? De asemenea, se vor plati impozite la donarea unei sume foarte mari de bani intre parinti si copii?

Din punct de vedere al impozitului pe venit, castigurile din transferul titlurilor de valoare se includ in categoria veniturilor din investitii. In conformitate cu dispozitiile art. 66 alin. (3) si ale art. 67 alin. (3) lit. b) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, in cazul transferului dreptului de proprietate asupra partilor sociale, castigul din instrainarea partilor sociale se determina ca diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si valoarea nominala/pretul de cumparare.

Incepand cu a doua tranzactie, valoarea nominala va fi inlocuita cu pretul de cumparare, care include si cheltuielile privind comisioanele, taxele aferente tranzactiei si alte cheltuieli similare justificate cu documente.

Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine dobanditorului. Calculul si retinerea impozitului de catre dobanditor se efectueaza la momentul incheierii tranzactiei, pe baza contractului incheiat intre parti. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului, la fiecare tranzactie, impozitul fiind final.

Transmiterea dreptului de proprietate asupra partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului si/sau in registrul asociatilor/actionarilor, dupa caz, operatiune care nu se poate efectua fara justificarea virarii impozitului la bugetul de stat.

Termenul de virare a impozitului este pana la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra partilor sociale sau a valorilor mobiliare la registrul comertului ori in registrul actionarilor, dupa caz, indiferent daca plata titlurilor respective se face sau nu esalonat.

Astfel, in cazul transferului dreptului de proprietate asupra partilor sociale, impozitul pe venit se datoreaza asupra castigul din instrainarea partilor sociale determinat ca diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si valoarea nominala/pretul de cumparare. In cazul in care partile sociale sunt cedate in mod gratuit nu se datoreaza impozit pe venit.

In baza prevederilor art. 42 lit. j) din Codul fiscal, in intelesul impozitului pe venit sumele sau bunurile primite cu titlu de mostenire ori donatie nu sunt impozabile. Asadar, nu se datoreaza impozit pe venit asupra sumelor primite cu titlu de donatie.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Studiu de caz: Impozitul pe venit stabilit in cazul donatiilor":
Rating:

Nota: 4.5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016