Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Drepturi asupra marcilor inregistrate. Ce obligatii declarative apar?

22-Iun-2015
3784

In cazul urmator, o persoana a inregistrat o marca pentru denumirea unor magazine "XX Market". Are certificat de licenta pe marca respectiva. In prezent, s-a intocmit un contract de licenta intre aceasta persoana si o societate comerciala (4 magazine * 500 euro/luna).

Ce obligatii declarative are societatea si ce obligatii declarative are persoana fizica?

Veniturile realizate urmare unui contract de licenta sau de cesiune de marca sunt cuprinse din punct de vedere fiscal in categoria veniturilor din activitati independente, subcategoria veniturilor din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala potrivit art. 46 alin. (3) din Codul fiscal. Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt incluse in categoria mai larga a veniturilor din activitati independente care mai cuprind si veniturile comerciale realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.Venitul face obiectul retinerii la sursa atat din punct de vedere al impozitului pe venit, cat si din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii daca acestea sunt datorate.

In acest context, obligatiile declarative ale platitorului de venituri sunt urmatoarele:

- in temeiul art. 296 indice 19 alin. (2) din Codul fiscal si OMFP/MMFPSPV/MS 1977/2757/1580/2013, societatea va depune formularul 112 Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, pentru impozitul pe venit retinut la sursa in cota de 10% reprezentand plata anticipata in contul impozitul anual pe venit sau de 16% conform optiunii exprimate de persoana fizica (art. 52 si 52 indice 1 din Codul fiscal), precum si pentru contributia individuala de asigurari sociale in cota de 10,5% retinuta daca persoana nu are si calitatea de salariat sau pensionar (art. 296 indice 23 alin. (4) din Codul fiscal) si pentru contributia individuala de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5% retinuta daca persoana nu realizeaza si alte venituri conform art. 296 indice 23 alin. (2) din Codul fiscal;
- potrivit art. 93 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal si OMEF nr. 3883/2013, societatea are obligatia depunerii formularului 205 Declaratiei informative privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit, anual pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator celui in care a fost retinut impozitul.


Contribuabilii persoane fizice care obtin venituri din activitati independente de natura drepturilor de proprietate intelectuala pentru care platile anticipate se fac prin retinere la sursa de catre platitorii de venituri, au urmatoarele obligatii declarative:

- conform art. 72 din Codul de procedura fiscala si OMFP nr. 35/2014, au obligatia sa depuna la organul fiscal competent formularul 020 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane. Asadar, persoanele fizice care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala au obligatia sa se inregistreze fiscal, in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii sau de la data obtinerii primului venit.

- conform art. 83 din Codul fiscal, persoana fizica are obligatia depunerii formularului 200 Declaratie privind veniturile realizate din Romania (OPANAF 3883/2013) pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a veniturilor, numai in situatia in care retinerea la sursa a impozitului pe venit s-a efectuat de catre societate prin aplicarea cotei de 10%. In situatia in care a fost retinut impozitul pe venit in cota de 16%, persoana nu are obligatii declarative, impozitul fiind final.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dani Cucu, consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele

    • Conform legislatiei in vigoare, salariul minim brut pe tara a crescut de la 1 ianuarie 2025 si a ajuns la suma de 4.050 lei. In acest context ITM Caras Severin aduce mai multe precizari importante pentru firme. Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele In raport de dispozitiile art.1 din HG nr. 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe ? ara...» citeste mai departe aici

  • SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, firmele mici capata si ele obligatia de a depune fisierul SAF-T (Declaratia 406), asa cum s-a stabilit prin Ordinul ANAF nr. 1.783/2021. Practic, vorbim de ultima etapa majora a calendarului de implementare a raportarii SAF-T in Romania, obligatia fiind deja in vigoare pentru contribuabilii mari si cei mijlocii, din 2022, respectiv 2023. Ce amenzi se aplica pentru nerespectarea legii? Reamintim ca SAF-T este un fisier in format electronic, standardizat international,...» citeste mai departe aici

  • NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025 Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. Obligatia vizeaza companiile inregistrate direct, prin reprezentant fiscal sau cele cu sedii fixe in...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016