Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Drepturi de autor si tratament fiscal. Cum facem declararea obligatiilor fiscale?

06-Iun-2013
5927
Analizam mai jos cazul unei societati care a incheiat cu o persoana fizica un contract de cesiune neexclusiva a dreptului de folosinta a unui studiu istoric privind un teren (terenul apartine societatii). Vom stabili ce trebuie sa retina societatea in momentul platii pentru studiul efectuat si in ce declaratie vor fi evidentiate aceste plati.

Nota: Persoana respectiva nu obtine alte venituri (din salarii, pensii, indemnizatie de somaj).

Solutia consultantului:
Potrivit art. 7 din Legea 8/1996, constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt si scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator si operele stiintifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicarile, studiile, cursurile universitare, manualele scolare, proiectele si documentatiile stiintifice. Definitia dreptului de autor a fost preluata in cadrul art. 7 alin. (1) pct. 13 indice 1 din Codul fiscal.

In masura in care studiu istoric asupra terenului se incadreaza in definitia de mai sus, autorul cesiunii neexclusive a drepturilor patrimoniale este beneficiarul unui drept de autor care din din punct de vedere fiscal reprezinta venit din activitate independenta conform art. 46 alin. (1) si (4) din Codul fiscal.

In ceea ce priveste impozitul pe venit, tratamentul fiscal va fi diferit in functie de optiunea persoanei fizice catre o impunere anticipata sau finala, astfel:

- platitorul va avea obligatia de a calcula, retine si vira impozitul pe venit stabilit in cota de 10% reprezentand plata anticipata in contul impozitului anual pe venit in cota de 16% datorat de persoana fizica, in conformitate cu art. 52 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal;

- platitorul va avea obligatia de a calcula, retine si vira impozitul pe venit stabilit in cota de 16% reprezentand impozit final conform optiunii exercitate de persoana fizica, conform art. 52 indice 1 alin. (2) din Codul fiscal.

Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.

Spre deosebire de impozitul final in cota de 16% care se aplica la venitul brut, potrivit art. 52 indice 1 din Codul fiscal, impozitul stabilit in cota de 10% se aplica la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit Titlului IX indice 2 din Codul fiscal.

In raport cu obligatiile parivind contributiile sociale obligatorii, persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) din Codul fiscal, cum este si cazul veniturilor din drepturi de autor dobandesc, calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, conform art. 296 indice 21 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal.

Persoanele fizice care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) din Codul fiscal, si care nu realizeaza si alte venituri de natura celor din salarii sau pensii , datoreaza in cursul anului, contributii sociale individuale de asigurari sociale in cota de 10,5% si de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5%, platitorii de venituri avand obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective.

Baza de calcul a contributiilor sociale individuale de asigurari sociale si de asigurari sociale de sanatate este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila prevazuta la art. 50 alin. (1) din Codul fiscal (20% din venitul brut), in situatia veniturilor din drepturi de autor, cu urmatoarele plafonari:

a) potrivit art. 296 indice 22 alin. (7) din Codul fiscal, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut prevazut in legea bugetului asigurarilor sociale de stat;

b) potrivit art. 296 indice 22 alin. (5) din Codul fiscal, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Incadrarea in plafonul prevazut la art. 296 indice 22 alin. (5) de cel putin un salariu de baza minim brut pe tara daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia de asigurari sociale de sanatate, se face de catre organul fiscal, anual, dupa depunerea declaratiilor informative de catre platitorii de venit, astfel ca platitorul va aplica cota de 5,5% la baza de calcul stabilita conform celor mai sus mentionate fara a aplica plafonarea.

Contributiile retinute se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, respectiv a lunii urmatoare trimestrului in care s-a platit venitul, in functie de perioada fiscala de raportare, conform art. 296 indice 24 alin. (5) si (6) din Codul fiscal.

Impozitul pe venit si contributiile sociale individuale calculate si retinute la sursa se declara prin intermediul formularului 112 - Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Raportarea se face in Sectiunea C - Raportari pentru asigurati, completate de alte entitati asimilate angajatorului, a Anexei nr. 1.2 – Asigurat a formularului 112, in conformitate cu prevederile OMFP/MMFPS/MS 1045/2084/793/2012, selectand la randul 1 - Tip asigurat alte entitati asimilate: "17. Persoane care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala".

Va atragem atentia ca pentru calculul automat al bazelor de calcul si contributiilor trebuie sa introduceti la randul 6. "Venit brut" valoarea neplafonata diminuata cu cota forfetara de cheltuieli. Intrucat in cazul prezentat sunt datorate ambele contributii sociale individuale, se vor completa atat randul 6, cat si randul 11. "Baza Contributie Individuala SANATATE".

In urma validarii, sectiunea A - Creante fiscale din impozit pe venitul din salarii si contributii sociale va include:
- 28. (611)- Impozit pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala
- 30. (451)- Contributia individuala de asigurari sociale datorata de persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala
- 31. (461)- Contributia individuala de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Taxe PFA. CAS si CASS de platit in cazul PFA-urilor care au avut pierderi fiscale

    • PFA-urile au, ca alte entitati, diferite obligatii fiscale si declarative. Printre cele mai importante se numara declararea si plata contributiilor sociale si sunt reglementate de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Iar in acest articol vom vedea, explicat de specialist, care sunt acestea in cazul PFA-urilor care au inregistrat pierderi fiscale. Avem speta urmatoare. O PFA are pierdere aferenta anului 2024. In anul 2023 in Declaratia Unica la venituri estimate nu s-a declarat nimic. In...» citeste mai departe aici

  • Taxe PFA. Care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in 2025

    • Conform legislatiei in vigoare, contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) ramane si in 2025 la o cota de 10% din veniturile nete realizate pentru PFA-uri si se aplica atat celor care obtin venituri peste un anumit plafon, cat si celor care nu sunt scutiti pe plata CASS. Reamintim ca nivelul salariului minim brut de 4.050 lei determina noile plafoane de venit pentru CASS. In continuarea articolului vom vedea care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in cazul PFA, in 2025.» citeste mai departe aici

  • Deductibilitate cheltuieli. Sunt deductibile sau nu cheltuielile de PROTOCOL, DIURNA si pentru CADOURI?

    • Fiecare firma trebuie sa stie ca anumit cheltuileli, facute pentru activitatea economica a firmei sau cele pentru cadouri oferite salariatilor, au un tratament fiscal diferit, insa unele pot fi deduse de la calculul impozitului pe profit. Iar in acest articol vom vedea unde se incadreaza cheltuielile de protocol, cele cu diurna sau cele pentru cadouri oferite angajatilor.» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri in 2025. Atentie la depunerea D177 si la sponsorizari [VIDEO]

    • Impozitul minim pe cifra de afaceri este o problema de mare interes pentru contribuabilii din Romania, mai ales ca au tot aparut modificari si schimbari in ultima perioada. In acest articol vom vedea cateva reglementari importante cu privire la acest impozit, dar si informatii despre sponsorizarile efectuate de firme. In plus, vom clarifica daca aceste persoane mai pot redirectiona din impozit prin D177 sau nu.» citeste mai departe aici

  • Sanctiuni e-Factura in 2025: Atentie la amenzile egale cu 15% din valoarea facturii [VIDEO]

    • Avand in vedere ca sistemul e-Factura este un sistem functional de ceva timp deja, iar obligativitatea lui a fost extinsa pentru toate categoriile de contribuabili, trebuie sa fiti foarte atenti la emiterea si inregistrarea facturilor. In acest articol vom vedea pana cand trebuie transmise facturile in E-Factura, care sunt sanctiunile, atat in cazul facturilor emise, cat si pentru cele primite, dar si un VIDEO explicativ cu privire la acest subiect.» citeste mai departe aici

  • Raportare SAF-T si D406. Cum se completeaza sectiunea Produse

    • Sistemul SAF-T a fost introdus de autoritati deja de ceva timp, iar raportarea se face prin transmiterea D406. Exista insa in continuare neclaritati pentru contribuabilii care trebuie sa o depuna. Una dintre intrebarile frecvente se refera la modul in care trebuie completata sectiunea Produse. Avem urmatorul caz. Pentru raportarea SAF-T, modulul 2.9. Products [Produse], ce informatii ar trebui sa includem? In softul de contabilitate nu avem informatii referitoare la codul NC, metoda de evaluare,...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016