Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul pe venituri din cultivarea terenului agricol. Cum se aplica?

20-Mai-2014
5399
Analiza de azi porneste de la cazul unei persoane fizice care cultiva in interes personal (fara sa vanda cerealele obtinute) mai mult de 2 ha teren agricol (proprietate) cu cereale (terenul nu este arendat).

Administratia financiara informeaza asupra faptului ca se cere completarea declaratiei 220 pentru anul 2013 impreuna cu plata impozitului pe venit, pentru acest teren agricol lucrat (fiind vorba de un impozit pe venit aplicat aceluiasi tip de cereale cultivat pe mai mult de 2 ha teren agricol, chiar fara vanzarea acestor cereale).

Intr-adevar, incepand cu anul 2013, cultivarea produselor agricole vegetale reprezinta venit care se supune impozitarii conform prevederilor art. 71 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal asa cum a fost modificat prin O.G. nr. 8 din 23 ianuarie 2013 modificata si completata prin legea nr. 168 din 29 mai 2013:

"(1) Veniturile din activitati agricole cuprind veniturile obtinute individual sau intr-o forma de asociere, fara personalitate juridica, din: a) cultivarea produselor agricole vegetale;". Asa cum se poate constata, impozitarea are loc chiar daca bunurile respective nu sunt valorificate prin vanzare.

Totusi, veniturile nu se supun impozitarii in situatia in care cerealele valorificarea in stare naturala sunt obtinute de pe terenuri cu suprafata mai mica de 2 ha, aspect reglementat in mod expres prin art. 72 alin. (2) din Codul fiscal.
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Verificare conditii microintreprindere Daca o persoana detine un SRL - micro si un PFA, care separat nu depasesc 100.000 Euro, dar impreuna depasesc 100.000 euro, SRL-ul trebuie sa devina platitor de impozit pe profit...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Achizitie bilet de avion. Transport international Pentru achizitia de bilete de avion Wizz air Malta cu tva zero in valoare de 2000 lei se considera achizitie intracomunitara, locul deplasarii Franta? Trebuie declarata in...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Recuperare pierderi fiscale Va multumesc pentru raspuns! Inteleg ca din punctul dvs de vedere, in anul fiscal care incepe la 1 iunie 2023, la trimestrele 1 (31.08.2023) si respectiv 2 (30.11.2023) societatea...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Continuare Deci impozitul local cine il suporta (proprietarul (IFN-ul) sau utilizatorul)? Se schimba rolul la primarie (IFN-ul apare ca nou proprietar)? Multumesc.citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Modificari fiscale 17 - 23 martie 2025 citeste mai mult


Valoarea recoltei obtinute stabilite se determina pe baza normelor de venit stabilite pentru cereale si se supune impozitarii, indiferent de faptul ca produsele sunt sau nu sunt valorificate prin vanzare si persoana fizica cultivatoare nu obtine, in mod direct, venituri din cerealele recoltate, utilizandu-le doar pentru necesitati proprii. Acest aspect rezulta din prevederile pct. 149^2 din normele de aplicare ale art. 72 "Veniturile din activitati agricole mentionate la art. 71 alin. (1) lit. a) - c) din Codul fiscal, pentru care sunt stabilite norme de venit conform art. 73 din Codul fiscal, sunt impozabile indiferent daca se face sau nu dovada valorificarii produselor.".

Avand in vedere faptul ca pentru cereale s-au stabilit norme de venit, impozitul este calculat de catre organul fiscal competent conform art. 74 pe baza normelor anuale de venit, impozitul fiind final. Impozitul datorat este stabilit prin Decizie de impunere care se comunica contribuabililului persoana fizica conform procedurii din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala. Plata impozitului anual, stabilit conform deciziei de impunere, se face in doua rate egale: 50% din impozit pana la data de 25 septembrie 2014 inclusiv si 50% din impozit pana la data de 25 noiembrie 2014, inclusiv.

Un exemplu privind modul de calcul al impozitului datorat este reglementat la pct. 149^4 din normele de aplicare ale art. 72 pe care il prezint textual "In vederea stabilirii regimului fiscal aplicabil veniturilor din activitati agricole, la incadrarea in limitele stabilite pentru fiecare grupa de produse vegetale si fiecare grupa de animale vor fi avute in vedere suprafetele/capetele de animal insumate in cadrul grupei respective.

Exemplu I (calcul pentru sectorul vegetal): exploatatie de 100 ha cereale (grau si porumb); primele 2 ha din grupa cereale nu se impoziteaza, pentru urmatoarele 98 ha se aplica norma de venit de 449 lei/ha, astfel:

Venit anual impozabil = 98 ha x 449 lei/ha = 44.002 lei
Impozit = 44.002 lei x 16% = 7.040,32 lei".

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016