Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA: Stabilire impozit venituri din arendarea bunurilor agricole. Cum se aplica deducerea?

23-Oct-2012
7402

Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unui PFA cu obiect de activitate agricultura care plateste arenda in lei (500 kg grau ha). Vom vedea astfel ce pret este corect pentru calculul sumei de plata, precum si daca impozitul pe arenda retinut si platit la stat este cheltuiala deductibila.


Raspuns:

1) Potrivit prevederilor 62 alin (2 indice 1), in cazul veniturilor obtinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.

Potrivit prevederilor art 62 alin (2 indice 2), in cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se va face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca urmare a propunerilor directiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, hotarari ce trebuie emise inainte de inceperea anului fiscal. Aceste hotarari se transmit in cadrul aceluiasi termen directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, pentru a fi comunicate unitatilor fiscale din subordine.


Atata timp cat in contractul incheiat intre parti, arenda este exprimata in natura, "500 kg grau ha" si nu este stabilita o suma in numerar, de exemplu 1.000 lei/ha, evaluarea in lei se va efectua pe baza preturilor medii ale produselor agricole.

2) Impozitul retinut si achitat este cheltuiala deductibila.
Nu este cheltuiala deductibila potrivit prevederilor art 48 alin (7) lit l) din Codul fiscal , impozitul pe venit suportat de platitorul venitului in contul beneficiarilor de venit.

3) Potrivit prevederilor art. 48 alin (1) din Codul fiscal , venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, cu exceptia prevederilor art. 49 si 50.

Potrivit prevederilor art 48 alin 8), contribuabilii care obtin venituri din activitati independente sunt obligati sa organizeze si sa conduca contabilitate in partida simpla, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind evidenta contabila, si sa completeze Registrul-jurnal de incasari si plati, Registrul-inventar si alte documente contabile prevazute de legislatia in materie.

Astfel, determinarea venitului net din activitati independente se face respectand regulile art. 48 din Codul fiscal, a normelor de aplicarea ale acestuia aprobate prin HG 44/2004 , precum si a prevederilor OMFP 1040/2004, contabilitatea in partida simpla fiind o contabilitate bazata pe evidentierea incasarilor si platilor.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "PFA: Stabilire impozit venituri din arendarea bunurilor agricole. Cum se aplica deducerea?":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016