Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Peste 63.000 persoane sustin petitia pentru conversia creditelor din valuta in lei

17-Iun-2015
2227

Conform unui comunicat emis recent, peste 63.000 de persoane au sustinut petitia online pentru proiectul de lege privind conversia creditelor din valuta in moneda nationala, care a fost depus la Parlament si Guvernul Romaniei incepand cu jumatatea lunii ianuarie.

Comunicatul Grupului Clientilor cu Credite in franci elvetieni, citat de Agerpres, precizeaza urmatoarele:

"Mentionam ca, incepand cu jumatatea lunii ianuarie, am depus la Parlamentul Romaniei si la Guvernul Romaniei un proiect de lege privind conversia creditelor din valuta in moneda nationala, sustinut de o petitie online care numara peste 29.000 de semnaturi si petitie scrisa avand peste 34.000 de semnatari. (...) Consideram ca este inacceptabil si impardonabil faptul ca zeci de mii de cetateni sunt in prag de a-si pierde casele ipotecate, ca nu mai au resurse financiare pentru a-si intretine familiile, iar legea privind conversia creditelor zace intr-un sertar din birourile comisiilor parlamentului de o perioada de 5 luni, dar legea privind pensiile speciale a fost dezbatuta si votata intr-un timp foarte scurt".

Aceeasi sursa aminteste ca peste 1.000 de persoane, clienti cu credite in franci elvetieni, au protestat duminica in Piata Victoriei. Ulterior, reprezentantii GCCC au depus la Guvern un Memoriu, in cursul zilei de luni, 15 iunie.

Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei /BNR/, citate de Agepres, portofoliile bancilor comerciale din Romania aveau, la 1 ianuarie 2015, un numar de 65.000 de persoane cu credite in franci elvetieni, dintre care peste 36.500 au solicitat, pana la inceputul lunii iunie, conversia sau restructurarea imprumuturilor.

Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR, a declarat pentru Agerpres ca "in portofoliile bancilor comerciale din Romania figurau, la 1 ianuarie, 65.000 de persoane cu credite in franci elvetieni" si ca, dintre acestea, 36.546 au cerut, pana la inceputul lunii iunie, conversia sau restructurarea acestor imprumuturi.

Din totalul cererilor de conversie sau restructurare a creditelor in franci elvetieni, anunta aceeasi sursa, 15.594 au fost solutionate, iar 20.000 sunt in lucru. in acest context.

Conform aceleiasi surse, cateva dintre solutiile pentru clientii cu credite in franci agreate in cadrul unei intalniri intre conducerea executiva a Bancii Nationale a Romaniei, conducerile bancilor comerciale care au acordat credite in franci elvetieni si conducerea Asociatiei Romane a Bancilor au vizat anumite solutii individualizate precum mentinerea ratelor lunare in lei aferente creditelor in franci la un nivel apropiat celui din decembrie 2014, conversia creditelor la cursul zilei si/sau acordarea unui discount privind cuantumul serviciului datoriei, dar si reducerea temporara a ratei dobanzii pentru a compensa efectul aprecierii CHF, insa doar in baza unor negocieri individuale si fara a discrimina debitorii in alte monede.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016