Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA. Declararea veniturilor baza de calcul al CAS si CASS

07-Ian-2013
7384
Analizam mai jos cazul unui PFA inegistrat in 2010 (nu realizeaza si alte venituri) care de la 1 iulie 2012 plateste CAS si CASS la Administratia financiara unde este inregistrat sediul. Vom vedea astfel care sunt declaratiile si care sunt termenele de depunere si virare a taxelor legate de CAS si CASS. Vom stabili, totodata, daca pana in 2011 ar fi trebuit depusa la Casa de sanatate o declaratie prin care sa se aduca precizari legate de baza de calcul a cotei de 5.5% sanatate atat pentru anticipat, cat si pentru regularizari si daca in prezent exista o declaratie similara sau daca se va depune doar declaratia 200, aceasta reprezintand baza de calcul la CASS.


Solutia consultantului:

In raport cu obligatiile privind contributia de asigurari sociale, PFA care nu se incadreaza in exceptia prevazuta la alin. (2) al art. 296 indice 21 din Codul fiscal (care realizeaza si alte venituri) are obligatia de a depune o declaratie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii in conformitate cu prebederile art. 296 indice 25 alin. (1) din Codul fiscal coroborate cu cele ale OPANAF 874/2012.

Astfel, persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile din activitati independente obtinute, daca nu sunt asigurate ale sistemului public de pensii obtinand si venituri din salarii ca urmare a unui contract individual de munca sau daca nu au calitatea de pensionar.

In conformitate cu prevederile art. 296 indice 25 alin. (5) din Codul fiscal , obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale sunt cele stabilite prin formularul 610 - Decizie de impunere privind obligatii de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale. Astfel, in decizia de impunere, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale se evidentiaza lunar, iar plata acestei contributii se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Formularul 600 se depune anual pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, iar in cazul inceperii unei activitati in cursul anului fiscal, declaratia se depune in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului.

In raport cu obligatiile privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorate de PFA, declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza prin depunerea formularului 220 - Declaratie privind venitul estimat/norma de venit, prevazut la art. 81 din Codul fiscal , pentru platile anticipate, si a formularului 200 - Declaratie privind veniturile realizate din Romania, prevazut la art. 83 din Codul fiscal , pentru obligatiile anuale.

Termenele de depunere sunt cele stabilite de art. 81 din Codul fiscal , respectiv 15 de la data producerii evenimentului in cazul declaratie referitoare la veniturile si cheltuielile estimate a se realiza pentru anul fiscal, sau odata cu declaratia privind venitul realizat pentru contribuabilii care in anul anterior au realizat pierderi si care au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior. In cazul formularului 200, acesta se depune, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului

In cazul contributiei de asigurari sociale de sanatate, platile anticipate datorate in cursul anului declaratiei de venit estimat/declaratiei privind venitul realizat, potrivit regulilor prevazute la art. 82, sau pe baza normelor de venit, potrivit prevederilor prevazute la art. 83. Contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice stabilite de catre organul fiscal in decizia de impunere, se platesc trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Formularul 620 - Decizie de impunere pentru plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate, se comunica contribuabililor in conformitate cu prevederile art. 44 din Codul de procedura fiscala.

Obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se determina pe baza declaratiei privind venitul realizat, in cazul impunerii in sistem real, prin aplicarea cotei contributiei de asigurari sociale de sanatate asupra bazei de calcul stabilita conform art. 296 indice 22 alin. (3) din Codul fiscal .

Stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza prin decizia de impunere anuala, pe baza careia se regularizeaza sumele datorate cu titlu de plati anticipate, astfel cum este prevazut la art. 296 indice 25 din Codul fiscal . Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate in plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Ce atributii are un presedinte de bloc

    • Asociatia de proprietari are ca scop administrarea si gestionarea eficienta a spatiilor si intereselor comune dintr-un bloc de apartamente sau complex rezidential. Prin intermediul asociatiei, se colecteaza si gestioneaza fonduri pentru intretinere, reparatii sau imbunatatiri ale cladirii, iar deciziile comune sunt luate in mod democratic, in beneficiul tuturor membrilor. In acest articol, vom explora legislatia care reglementeaza organizarea si functionarea asociatilor de proprietari si vom...» citeste mai departe aici

  • PFA care NU mai are activitate. Ce obligatii fiscale ii revin?

    • In acest articol vom vedea explicatiile specialistului cu privire la o speta in care un titular a avut un PFA pana in 10 octombrie 2024, cand l-a inchis. Nu a avut nici un fel de activitate pe el. In perioada 01.01.2024 - 12.08.2024, titularul a avut calitatea de somer, iar din 01.09.2024 angajat cu norma intreaga cu salariu minim. Ce taxe si ce valoare va trebui sa plateasca titularul pentru PFA-ul detinut pana in luna octombrie 2024? PFA care NU mai are activitate. Ce obligatii fiscale ii...» citeste mai departe aici

  • Noi amendamente la Legea nr. 227/2015, adoptate de Guvern. Va fi ELIMINATA Declaratia Unica estimativa

    • Guvernul a aprobat recent un nou OUG care contine mai multe amendamente la Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Amintim aici introducerea Declaratiei Unice inteligente si ELIMINAREA formularului estimativ. Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal si masuri specifice pentru digitalizare Prin actul normativ se stabilesc urmatoarele: simplificarea mecanismului de calcul, plata si declarare de catre contribuabilii persoane fizice a...» citeste mai departe aici

  • Formularul C168. Termen depunere si instructiuni de completare

    • Declaratia C168 “Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune” este folosita pentru inregistrarea contractelor de locatiune (inchiriere) la ANAF. Acest document este necesar pentru persoanele fizice care inchiriaza bunuri imobile si trebuie sa declare veniturile obtinute din chirii. In articolul de fata vom explica in detaliu cum se completeaza corect formularul C168, care este termenul sau de depunere la organul fiscal competent si care este modelul de declaratie in 2024.» citeste mai departe aici

  • Valabil inca din 1 ianuarie 2024! Modificari IMPORTANTE privind cheltuielile deductibile si nedeductibile

    • Inca de la 1 ianuarie 2024 se aplica noi reguli fiscale, conform OUG nr. 115/2023! E bine sa le cunoasteti si sa le integrati rapid in activitatea dvs. Mai ales cand ele vizeaza deductibilitatea cheltuielilor - o sursa de recuperare a unor bani folositori pentru bugetul dvs. Evitati acum: erori in inregistrarile dvs. fiscal-contabile amenzi consistente penalizari sau recalculari paguboase pentru buzunarul dvs. datorate necunoasterii noilor cerinte legislative privind...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016