Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plata arendei in anul 2012 pentru anii 2011 si 2010 se impoziteaza?

19-Sep-2012
6114
Daca plata arendei se face in anul 2012 pentru anii anterioari (2010 si 2011) se aplica regulile de la data platii.

Prevederile care au introdus impunerea prin retinere la sursa in sarcina arendasului, impozitul fiind final, respectiv prevederile art. 62 alin. (2)^ 1 – (2)^5 din Codul fiscal se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2012, potrivit art. VII din OUG 125/2011.

Impozitarea veniturilor din arenda are reglementari noi, nu se mai taxeaza ca restul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, astfel de reglementari fiind incluse prin introducerea a 6 alineate noi la art 62 alin (2) indice 1 – (2) indice 6.

Astfel, in cazul veniturilor obtinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.

In cazul in care opteaza pentru determinarea venitului net din arenda in sistem real, adica in baza contabilitatii in partida simpla, contribuabilii sunt obligati sa precizeze in scris, in contractul/raportul juridic incheiat, la momentul incheierii acestuia. Modalitatea de impunere aleasa este aplicabila pentru toate veniturile realizate in baza contractului/raportului juridic respectiv.“


Potrivit art 81 alin (2) din Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare cu aplicabilitate din 01.01.2012, contribuabilii care obtin venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de 15 zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent.

La art 94 se introduc noi alineate printre care si alineatul (14) la care se fac urmatoarele precizari:
In cazul contractelor de arendare aflate in derulare la data de 1 ianuarie 2012, contribuabilii care realizeaza venituri din arenda sunt obligati sa isi exercite in scris optiunea privind modalitatea de impunere aleasa, prin incheierea unui act aditional, inainte de data efectuarii primei plati, care sa fie inregistrat la organul fiscal competent in termen de 15 zile de la incheierea acestuia.

Potrivit art 7 din OANAF 233/2011, pana la data de 15 septembrie a anului urmator celui pentru care se face impunerea, organul fiscal competent emite deciziile de impunere anuala pe baza datelor din declaratiile privind veniturile realizate si a celorlalte informatii aflate la dispozitia sa.

Potricit art 84 alin (8) din Codul fiscal diferentele de impozit ramase de achitat conform deciziei de impunere anuale se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza sumele stabilite potrivit reglementarilor in materie privind colectarea creantelor bugetare.

In concluzie, este foarte important optiunea formulate prin contract sau in actul aditional, care ar fi trebuit depus la organul fiscal in termen de 15 zile de la incheierea acestuia, inainte de efectuarea primei plati.

Modalitatea de impunere aleasa este aplicabila pentru toate veniturile realizate in baza contractului/raportului juridic respectiv. In acest caz, persoana fizica respectiva va trebui sa determine venitului net din cedarea folosin?ei bunurilor (arenda) in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla si va avea obligatia depounerii formularului 200 "Declaratie privind veniturile realizate” pana la data de 23 mai 2013 iar plata impozitului pe venit se va efectua in termen de 60 de zile de la comunicarea deciziei anuale;

In cazul in care nu s-a formulat nicio optiune s-au s-a optat pentru retinerea la sursa a impozitului, potrivit art. 62 alin.(2) ^ 4 si (2) ^5 din Codul fiscal , platitorul de venit are obligatia de a calcula si retine la sursa impozitul pe venit la momentul platii venitului si de a-l vira la bugetul de stat.

Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii venitului de catre platitorul de venit, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net determinat, potrivit art. 62 alin.(2) ^3 din Codul fiscal , prin deducerea, la fiecare plata, din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.

Impozitul pe veniturile din arenda astfel calculat, retinut si virat, reprezinta impozit final, conform art. 62 alin. (2)^4 din Codul fiscal .

In aceasta situatie, pentru veniturile platite incepand cu 1 ianuarie 2012, platitorul venitului (arendasul) este cel care va avea obligatia de a calcula si retine la sursa impozitul pe venit, la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut diminuat cu cheltuieli forfetare stabilite in cota de 25% din venitul brut. Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se va vira la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut de catre arendas si reprezinta impozit final pentru arendator.

In raport cu veniturile din arenda, care din punct de vedere fiscal sunt incluse in categoria veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, persoanele care realizeaza astfel de venituri sunt considerate contribuabili, datoreaza contributia individuala de asigurari aociale de sanatate, potrivit art. 296 ^ 27 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal . Alin. (2) al aceluiasi articol prevede exceptia de la plata acestei contributii numai in situatia in care persoana realizeaza intr-un an fiscal si venituri din salarii, pensii etc.
Declararea impozitului retinut din arenda se face prin formularul 100, completand randul "Impozit pe venituri din arenda" cod 619
De asemenea platitorul de venit are obligatia depunerii declaratiei 205 pana in ultima zi a lunii februarie anul urmator.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SAF-T in 2024: Tu stii cum sa completezi CORECT declaratia 406? Iata cele mai frecvente dificultati

    • Declartia 406, pe care sunteti obligat sa o trimiteti lunar sau trimestrial catre ANAF, constituie cartea dvs. de vizita in fata autoritatilor fiscale, deoarece in baza ei, cu doar cateva clicuri, inspectorii vor putea verifica tot: TVA, impozit pe profit, contributii salariale etc. Declaratia trebuie sa fie, asadar, impecabila si sa nu ridice semne de intrebare, care se pot solda cu controale fizice, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere. Cum va asigurati ca declaratia dvs. nu va...» citeste mai departe aici

  • Intocmire bilant contabil. Poate fi semnat de un consultant fiscal?

    • Pentru ca intocmirea bilantului contabil este foarte importanta pentru a evita amenzile sau alte sanctiuni pe care le poate da ANAF, trebuie sa intelegeti bine legislatia in vigoare si sa o urmati intocmai. O intrebare adesea intalnita de specialistii nostri este aceea cu privire la semnarea bilantului. Poate fi semnat si de consultantul fiscal? Intocmire bilant contabil. Poate fi semnat de un consultant fiscal? Expertul contabil ne explica urmatoarele. Potrivit...» citeste mai departe aici

  • Procedura de aplicare a amnistiei fiscale, modificata din nou prin Ordinul 6438/2024. Ce schimbari intra in vigoare

    • Procedura de aplicare a amnistiei fiscale a fost modificata de mai multe ori, ultima data prin Ordinul 6438/2024. Ordinul nr. 6438/2024 pentru modificarea si completarea Procedurii de anulare a unor obligatii bugetare, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor nr. 5.521/2024 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1099 din 04 noiembrie 2024. Reamintim ca amnistia fiscala a fost introdusa prin OUG 107/2024 si presupune mai multe facilitati fiscale pentru contribuabili, precum:...» citeste mai departe aici

  • Modificari IMPORTANTE cu privire la redirectionarea a 3,5% din impozitul anual 2024, propuse de ANAF

    • ANAF propune, printr-un nou Proiect de Ordin, modificarea modelului si continutului unor formulare utilizate in procesul de stabilire a sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit, dar si a procedurii de aplicare pe care trebuie sa o urmeze contribuabilii. In plus, au fost actualizate in mod corespunzator si instructiunile de completare a formularului 230. Prevederile actului normativ se aplica de catre contribuabilii care opteaza pentru directionarea unei sume reprezentand pana la...» citeste mai departe aici

  • Cum se stabilesc din oficiu CAS si CASS pentru persoanele fizice, an fiscal 2023

    • Informatii referitoare la stabilirea din oficiu a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice pentru anul fiscal 2023 au fost oferite de ANAF, printr-un nou comunicat de presa. Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati informeaza contribuabilii ca in Monitorul Oficial al României nr. 1049/18.10.2024 a fost publicat Ordinul 6515/2024 privind modificarea si completarea Ordinului 2547/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contributiei de...» citeste mai departe aici

  • Proiect: ANAF actualizeaza categoriile pentru care platitorii de venituri au obligatia depunerii D205

    • Printr-un nou Proiect de Ordin pus in dezbatere publica de ANAF, institutia actualizeaza categoriile pentru care platitorii de venituri au obligatia depunerii D205. In plus, sunt modificate instructiunile de completare a formularului. Este vorba despre Proiectul de ordin al presedintelui ANAF pentru modificarea si completarea Ordinului nr.179/2022 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016