
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
ANAF are in vedere instituirea unei baze de date de pe urma comunicarii de catre banci a rulajelor si a soldurilor conturilor deschise de persoanele fizice si juridice. Prin aceasta masura, asa cum a declarat ministrul Finantelor, Ioana Maria Petrescu, se doreste identificarea mai exacta a veniturilor contribuabililor si pentru a reduce totdata evaziunea fiscala mare.
Astfel, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) doreste acces la informatiile privind soldul si rulajele conturilor bancare ale populatiei si companiilor, informeaza Ziarul Financiar, masura care a fost propusa si in trecut, dar care a intampinat de fiecare data opozitia bancherilor.
Astfel, bancherii sunt obligati acum sa informeze ANAF doar atunci cand un client deschide sau inchide un cont si furnizeaza informatii privind soldul si rulajele doar in cazuri individuale, la solicitarea institutiei, potrivit aceleiasi surse.
"Masura prin care se va realiza o baza de date la nivelul ANAF in urma comunicarii de catre banci a rulajelor si a soldurilor conturilor deschise de persoanele fizice si juridice este pentru a avea o idee mai clara asupra veniturilor contribuabililor si pentru a reduce evaziunea fiscala mare", a declarat Ioana Petrescu, ministrul finantelor, citat de Mediafax.
Acordul international semnat in Germania privind schimbul automat de informatii de la banci catre autoritatile fiscale va permite Romaniei sa faca schimb de informatii la nivelul standardului convenit de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care prevede schimbul automat de informatii financiare, in scopul identificarii persoanelor fizice sau firmelor care eludeaza fiscul, prin transferul banilor in conturi din strainatate, explica Zf.ro.
In acest moment, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) asteapta un raspuns din partea bancilor membre vizavi de acest subiect. Ziarul Financiar aminteste ca actualul Cod de procedura fiscala reglementeaza obligatia bancilor de a comunica, la cererea organelor fiscale, rulajele si soldurile conturilor deschise la acestea, in cazuri particulare (pentru o anumita persoana). Scopul este de a stabili situatia fiscala reala a respectivei persoane. Solicitarea se face, de regula, in cadrul actiunilor de control fiscal.
Informatiile despre contribuabili vor circula si intre tari, redate de Zf.ro:
- date pentru identificarea persoanei (nume, adresa, cod identificare fiscala),
- date referitoare la numarul contului (sau un echivalent functional),
- date despre numele si numarul de identificare (daca exista) al institutiei financiare care face raportarea,
- despre soldul sau valoarea contului,
- suma bruta a dobanzii, dividendelor sau a altor venituri pentru activele existente in cont,
- suma bruta a incasarilor din vanzarea sau rascumpararea activelor financiare.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: Care este prevederea legala care precizeaza ca nu este cheltuiala deductibila pentru PFA, II si AF contributia de asigurari de sanatate, in sistem real?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Societatea X este sub beneficiile OUG 132/2020 pentru o parte din salariati. Pentru un astfel de salariat am primit la societate o poprire pe o treime din salariu. Care este suma pentru care ne raportam pentru calculul popririi?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<